Back to All Events

Državno prvenstvo v slemovski poeziji

  • II. gimnazija Maribor 1 Trg Miloša Zidanška Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

OŽULJENI JEZIK

Deveto državno prvenstvo Slovenije v slemovski poeziji

Sobota, 19. oktober 2024 // 19.30 // Amfiteater II. gimnazije Maribor

»Slam vrača poezijo publiki oziroma jo vrača na ulice, človeku. S tem pa sporoča, da poezija ni nekaj zategnjenega, nedostopnega. To je nekaj, kar bi morali vsi z veseljem in strastjo spremljati, ker poezija takšna je – strastna.«

Gal Grobovšek, zmagovalec osmega državnega prvenstva v slamovski poeziji 

FB cover Državno prvenstvo v slam poeziji

Slovenska mreža partnerjev na področju slemovske poezije SloSlam, ki je bila ustanovljena leta 2016 in je usmerjena v razvoj slam poezije v Sloveniji ter v izobraževanje in izpopolnjevanje znanja in veščin umetnikov, ki ustvarjajo na tem področju, je med septembrom in oktobrom 2024 v sodelovanju z lokalnimi organizatorji pripravila pet predizborov, ki so potekali v Mariboru, na Ptuju, v Kranju, v Novem Mestu in v Celju. Na predizborih se je za finalni nastop kvalificiralo 10 finalistk in finalistov, ki se jim bo v skladu s pravilnikom mreže SloSlam v finalu pridružil tudi lanskoletni državni prvak. Nastopajoče in nastopajoči se bodo v soboto, 19. oktobra 2024, ob 19.30 v Amfiteatru II. gimnazije Maribor pomerili na devetem državnem prvenstvu v slamovski poeziji za naziv državnega prvaka oz. prvakinje.

Serija predizborov se je začela v kavarni BarCoda v Vetrinjskem domu v Mariboru, kjer smo 10. septembra dobili prva dva finalista, to sta Pilar Veselko in Mišel Amo Ristov. Na Ptuju, v kavarni Bodi, je 20. septembra potekal drugi predizbor, kjer sta se na državno prvenstvo uspešno kvalificirala Nika Rušt in Alen Harb. V Kranju  je predizbor potekal v Layerjevi hiši – 21. september je bil dan, ki si ga bosta zagotovo zapomnili Ana Pikelj in Ana Štular. Predzadnja dvojica, Ema Medved in Neža Prah Seničar, je bila izbrana v Novem Mestu, kjer je predizbor potekal v prostorih Založbe Goga 27. septembra. Zadnji dve finalistki smo dobili v Celju 2. oktobra, to sta April Veselko in Nika Gradišek. Kot rečeno, pa se je v finale po pravilniku državnega tekmovanja samodejno uvrstil tudi lanskoletni zmagovalec Gal Grobovšek. Program finala obsega kar nekaj novih, svežih imen z izrazito prevlado žensk, med finalisti in finalistkami pa je aktualni prvak ter tudi trije nekdanji državni prvaki oz. prvakinje, Mišel Amo Ristov (zmagovalec 2. državnega prvenstva leta 2017), Neža Prah Seničar (zmagovalka leta 2018) ter Nika Gradišek (zmagovalka leta 2022, ki se je kot prva slovenska predstavnica kvalificirala tudi za svetovno prvenstvo v slemovski poeziji).

Finalisti in finalistke se bodo pomerili na odru Amfiteatra II. gimnazije, novi slovenski državni prvak ali prvakinja pa se bo udeležil ali udeležila enajstega evropskega prvenstva v slemovski poeziji, ki bo potekalo decembra 2024 v Košicah na Slovaškem, kjer bo imel/a možnost, da se kvalificira tudi na svetovno prvenstvo v slamovski poeziji.

 

Dogodek organizira Mladinski kulturni center Maribor v sodelovanju s partnerji mreže SloSlam, moderirala pa ga bosta izkušena in priljubljena voditeljica Mojca Frim ter eden najuspešnejših slovenskih slemerjev Matic Ačko, ki je tudi med ustanovnimi člani organizacije WPSO (World Poetry Slem Organisation, s sedežem v Bruslju).

Nastope finalistk in finalistov bo budno spremljala in ocenjevala petčlanska strokovna komisija prvenstva, ki jo bodo sestavljale in sestavljali pesnica, producentka in prva državna prvakinja v slemovski poeziji Nina Medved, pesnik s slemovskimi izkušnjami Pino Pograjc, glasbenica in voditeljica knjižnega kluba Zala Kralj, pesnica in slemerka Mateja Mohorko ter pisatelj Tomo Podstenšek.

Tekmovalno komisijo prvenstva sestavljata urednica in moderatorka Ajda Strajnar ter mladinska delavka ter predstavnica organizatorja Mladinskega kulturnega centra Maribor Doris Špurej.

Denarno nagrado, honorar v višini 200 evrov bruto, bo zmagovalcu ali zmagovalki predala direktorica Mladinskega centra Maribor Marja Guček.

Priprava in produkcija video projekcije: Matic Ačko, MKC Maribor.

 

VLJUDNO VABLJENE & VABLJENI!


Dodatne informacije o prireditvi: Petra Kolmančič, koordinatorka programov MKC Maribor, petra.kolmancic@mkc.si ali Matic Ačko, MKC Maribor, matic.acko@mkc.si

Dogodek organizira MKC Maribor, literarni program MKC Črka v sodelovanju z mrežo SloSlam.

Partnerji izvedbe: II. gimnazija Maribor, Banda Ferdamana

Mreža SloSlam: MKC Maribor, Slam zverine, Založba Goga, Slamuraji, Layerjeva hiša, Kranska slama, Celjsko literarno društvo.

Program MKC Maribor omogočata Mestna občina Maribor in Urad RS za mladino. Literarni večer spada v sklop literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija RS za knjigo.