Back to All Events

[Delavnica] Top nastop ali potop

  • Kulturni inkubator 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

delavnica javnega nastopanja

TOP NASTOP ALI POTOP

Torek, 1. oktober 2024 // 16:00 // Kulturni inkubator

Čeprav sem mislila, da o tem že veliko vem, sem bila zelo prijetno presenečena! Super in priporočam.
— Biserka, udeleženka delavnice

V Kulturnem inkubatorju bo v torek, 1. oktobra 2024, ob 16. uri potekala delavnica z naslovom Top nastop ali potop. Udelženci brezplačne delavnice, ki jo bo vodil Samo M. Strelec, bodo spoznavali skrivnosti in veščine dobrega javnega nastopanja.

Dandanes je veliko našega dela pravzaprav komuniciranje s sodelavci in uporabniki naših storitev. Kdor komunicira, pa predstavlja: pomembne informacije, dejstva, posledice, pričakovanja, navodila, usmeritve, priporočila ipd. V besedi predstavitev se skriva beseda predstava, udeleženci delavnice pa bodo spoznali, kako se da predstavljati bolje. Pridobili bodo orodja, s katerimi bodo njihove predstavitve imele več učinka na poslušalce. Nastop bo bolj prepričjiv, slišano se bo publiki vtisnilo v spomin. Delavnico bo izvedel gledališki režiser inj učitelj Samo M. Strelec.

Udeleženci v izkustveni delavnici spoznajo zakonitosti, ki delajo predstavitev zanimivo, prepričljivo in takšno, da druge motivira za akcijo; za spremembe v želeno smer. Če tisti, ki nekaj predstavlja, to počne tako, da „krši“ določene zakonitosti javnega nastopanja, bodo poslušalci slej ko prej postali nezbrani, ne bodo pri stvari, v mislih bodo drugje. Ladja, namesto da bi varno priplula v ciljno luko želenih sprememb na bolje, po poti doživi potop. Nastop je - kot vsi vemo - zelo pomemben. Kajti skozi “nastop” pridemo do drugega. Ali pa nam prav zaradi nesuverenega nastopa ne uspe. Poznavanje trdnih temeljev javnega nastopanja olajša pripravo predstavitve. Dober nastop poveča verjetnost, da bo poslušalec spremenil svoje vedenje, mi pa dosegli svoj cilj. Obstajajo preprosta orodja, s katerimi se lahko “problema nastop” lotimo bolje. Enostavneje.

POTEK DELAVNICE:

Udeležencem v triurni delavnici mentor pokaže nekaj učinkovitih “prijemov”, ki bodo zanesljivo

izboljšali vsak nastop. Skupaj si bodo ogledali poljubno PowerPoint predstavitev, nato pa se javnega nastopanja lotili na tem konkretnem primeru.

Ko udeleženci spoznajo praktična orodja, preskusijo njihovo uporabo in učinke.

Delavnica bo potekala v torek, 1. oktobra 2024, ob 16. uri v Kulturnem inkubatorju in je brezplačna. Zaradi omejenega števila mest so obvezne predhodne prijave na elektronskem naslovu lina.valant.sicanovic@mkc.si. Prijave zbiramo do 23. septembra oziroma do zapolnitve prostih mest. Delavnico bomo izvedli, če bo prijavljenih najmanj pet udeležencev.

O Samu M. Strelcu

Samo M. Strelec je po poklicu gledališki režiser, ki se 35 let, sicer v zakulisju, ukvarja z nastopi. Vsaka predstavitev, govor, predavanje je namreč v temelju nastop. In o tem po vseh teh letih nekaj ve. Poznavanje zakonitosti poveča verjetnost za odličen nastop. Smo samozavestnejši, prepričljivejši, bolj suvereni. Nastop je lahko top! ali žal tudi “potop”. To je ugotavljal zmeraj znova tudi kot učitelj v razredu.