Back to All Events

Oblečene knjige v Rogaški Slatini


  • Mestna galerija 3a Celjska cesta Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, 3250 Slovenia (map)

PREOBLIKOVANJA – RAZSTAVA OBLEČENIH KNJIG

Gostovanje na Festivalu Pranger v Rogaški Slatini

Oblečene knjige so projekt festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru in Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC Maribor). Že vse od leta 2009 različni avtorji in avtorice (likovni umetniki, oblikovalci, arhitekti, grafični oblikovalci in drugi) na svoj način »oblečejo« izbrane knjige.

Letošnja kolekcija oblečenih knjig je avtorsko delo dijakov in dijakinj prvih letnikov Šolskega centra Rogaška Slatina iz oddelkov gimnazija, tehnik optik in tehnik steklarstva. Njihova mentorica je profesorica likovne pedagogike Nataša Novak. Razstava je nastala v produkciji MKC Maribor v sodelovanju s Festivalom Pranger in slovenskimi založbami, ki so podarile knjige.

Na razstavi, ki vključuje izbrane pesniške zbirke Festivala Pranger,  ki so jih izbrali literarna kritičarka Silvija Žnidaršič ter literarna kritika Denis Škofič in Alen Širca, so naslednje oblečene knjige slovenskih pesnic in pesnikov:  Andreja Štepec: Jesenožki (LUD Šerpa), Pino Pograjc: Trgetanje (Črna skrinjica), Sergej Harlamov: Hypomnemata (Črna skrinjica), Miriam Drev: Zdravljenje prednikov (Hiša poezije), Aleš Jelenko: Terra Incognita (KUD Apokalipsa), Blaž Božič: Mleček, žbunje: grobovi v njem (Center za slovensko književnost),  Ana Svetel: Marmor (Beletrina), Uroš Zupan: Psica in poletje (Cankarjeva založba), Lukas Debeljak: Poznati kot voda (Center za slovensko književnost).

Razstava je bila na ogled vsak dan v času trajanja knjižnega sejma na grajskem trgu v Mariboru. Razstava oblečenih knjig bo na ogled tudi na letošnjem 20. Festivalu Pranger v Rogaški Slatini v Mestni galeriji (Kulturni center) med 29. junijem in 14. julijem 2023.


Produkcija: MKC Maribor v sodelovanju s Šolskim centrom Rogaška Slatina in s Festivalom Pranger.