Back to All Events

[ODPOVEDANO] Jazz 'ma mlade 2023 / sobota

  • Židovski trg Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Jazz 'ma mlade 2022 // SOBOTA, 10. JUNIJ

Židovski trg @ 18.00 – 23.00

Letos obeležujemo že sedmo edicijo festivala Jazz ma mlade!

Mladinski kulturni center Maribor skupaj z glasbeniki, umetniki in kulinaričnimi mojstri pripravlja pester program, namenjen jazzovskim sladokuscem, ki bo potekal pod krošnjo medenega pajesna na slikovitem Židovskem trgu.

 

GLAVNI ODER

🐝 20.30: Koncert Blaž Švagan kvartet - Sound in time

🐝 21.30: Koncert Rok Zalokar's  Zhlehtet

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

🐝 Razstava študentov Oddelka za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, arkade Židovskega trga

🐝 18.00: JMM sprehod po KČŽ: vodstvo po razstavah galerij KČŽ (Fotogalerija Stolp, Media Nox, galerija DLUM, GT22)

🐝 19.00–23.00: Podaljšan delovni čas galerij na Židovskem trgu v Mariboru:

  • Galerija Media Nox: Vabljeni mladi (skupinska razstava mladih do 35. leta starosti.)

  • Fotogalerija Stolp: novaF (fotografska razstava)

  • Galerija DLUM: Primavera, skupinska razstava

               Rebeka Golob SA:UD: Živa ustvarjalnost v galeriji DLUM

  • Sinagoga: Zgodba o dveh transportih: Medžimurski in prekmurski judje med holokavstom (dokumentarno-muzejska razstava)

  • GT22: Stopnišče + Hodnik GT22:  stalna postavitev »Made in GT22«;

  • UG MB – Ulična galerija Židovska #48: samostojna razstava »Slice of Life«;

  • Studio 12:22  +  sk8GT22: samostojna razstava »Ko si ti«

  • BlackBox GT22  /  razstava »DIARY DIARY«


Več o nastopajočih na glavnem odru

 

Blaž Švagan kvartet 

Izvajalci: Blaž Švagan - saksofon / Luka Gaiser - kontrabas / Bruno Domiter - bobni /

Blaž Švagan je eden tistih glasbenikov, ki konstantno išče nove izzive, raziskuje in diha glasbo. Kot komponist in instrumentalist je skozi mnoga sodelovanja in številne nastope to leto našel pravi prostor in čas za izdajo svojega prvenca.  "Sound in time", ki je maja izšel pri avstrijski založbi Aut Records bodo na letošnjem Jazz ma Mlade preigravali skupaj iz izjemno močno zasedbo domačih in tujih glasbenikov.

Glasbeno pot je Blaž Švagan začel z igranjem na altovskega saksofona in harmonike, kasneje tudi klarineta, ki ga je dopolnjeval z igranjem električne kitare in bobnov. Študiral je jazz saksofon na konzervatoriju v Celovcu pri prof. Michael Erianu, je dobitnik nagrade za najbojšo jazz skladbo lanskega leta Jazzon 2016 (več).

 

Žhlehtet

Izvajalci: Rok Zalokar - klaviature, kontrabas / Lenart De Bock - saksofon, flavta / Žiga Smrdel - bobni /

Žlehtet je glasbeni kolektiv, ki deluje pod vodstvom pianista in skladatelja Roka Zalokarja. Pojavlja se v različnih formatih in združuje dimenzije akustičnega in elektronskega zvoka. S koreninami v tradiciji spiritualnega jazza ostaja zvest sporočilu trenutka in medsebojnemu razumevanju.

Začetki kolektiva segajo v leto 2019, ko se je v kombinaciji živih nastopov in dela v glasbenem studiju izoblikoval značilen zvok. Dokumenta tega obdobja sta albuma Toyomi in Celica, ki združujeta elemente žive improvizacije in moderne glasbene produkcije. Naslednji album Portals Vol. 1 predstavlja kompozicije kolektiva, v formatu jazzovskega kvinteta. Slednji je bil izbran med najboljšimi ploščami leta 2022 v reviji Mladina in Radiu Študent.

V juniju bo luč sveta ugledal novi album Poletje Loops, ki predstavlja nov mejnik spontane ustvarjalnosti kolektiva, kot se je razvijala in dokumentirala ob vrnitvi na odre poleti 2022. V tokratni trio formaciji Zhlehtet črpa navdih iz prostora samega in ga kanalizira skozi raznovrstne loope ritmov, melodij in harmonij. Posnetki na albumu so bili zajeti na raznovrstnih odrih, vse od jazz klubov, vrtov, poletnih teras do psy-trance festivalov (več).

Soustvarjalci spremljevalnega programa

ARKADE ŽIDOVSKEGA TRGA: RAZSTAVA PLAKATOV ‘JE ŽIVLJENJE TO, KAR IZ NJEGA NAREDIMO?’

Študentje 2. letnika OLU PEF so pri predmetu Grafika 2 ob festivalu Jazz ‘ma mlade pripravili razstavo plakatov z naslovom Je življenje to, kar iz njega naredimo? Posamični plakati se povezujejo v celoto, delujejo kot manjše enote ali povsem samostojno. Naslov razstave so si izposodili iz knjige Terry Eagletona, Smisel življenja, Zelo kratek uvod, ki predpostavlja, da je življenje to, kar iz njega naredimo in vleče vzporednico med posameznikom, ki se smiselno udejanja v svetu in skupino jazzovskih glasbenikov, ki skupaj muzicirajo. Vsak glasbenik lahko izrazi svojo individualnost, hkrati pa se v procesu igranja povezuje z ostalimi glasbeniki, jih posluša in se sproti z njimi uglašuje, glasba, ki jo skupaj ustvarjajo, pa postaja včasih bolj včasih manj harmonična improvizirana glasbena kompozicija, kjer so vsi protagonisti aktivni, kreativni, slišani in povezani v ustvarjalnem procesu.

*svobodno po Terry Eagleton, Smisel življenja.Zelo kratek uvod. Založba Krtina. 2009

Sodelujeo študentke in študentje 2. letnika Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru: Eva Barbarič, Urška Drofenik, Amalija Gajser, Tilen Hebar, Ajša Horvat, Tara Kek, Maja Laubič, Katarina Lehner, Lin Lesjak, Eva Zala Majcenovič, Tijana Mernik, Mojca Pleteršek, Vid Smrekar, Laura Stojanović, Anja Tepeš, Tina Alina Vever, Brina Viher, Lucija Voglar, Jakob Zemljič, Sara Žerdin, Carmen Ruth Baez Hernandez, Alina Lantermann, Christina Weigel, Christos Kapsalis.

Oblikovanje: Tilen Hebar. Mentorica: Petra Varl

 

GALERIJA MEDIA NOX: VABLJENI MLADI

Skupinska umetniška razstava del umetnikov mlajše generacije do 35. leta starosti (9. 6.–7. 7. 2023)

Razstava Vabljeni mladi je že tradicionalna, letos 22. razstava, ki jo vsakoletno organizira Društvo likovnih umetnikov Maribor. Na njej se predstavljajo mladi, večinoma še neuveljavljeni, a perspektivni umetniki, ki jih je na podlagi njihovih prijavljenih del na natečaj izbrala strokovna komisija. Ta najboljšim med prijavljenimi ustvarjalci vsako leto podeli nagrado in listine Primavera, ki izbranim prinese samostojno razstavo Primavera v Galeriji DLUM - v prihodnjem koledarskem letu. Nagrada podpira talent, ustvarjalnost in drznost sporočanja.

Razstavljajo: Ela Andlovic, Renato Arnejčič, Nina Auberšek, Vitjan Črešnar Štaus, Patrik Dvorščak, Pika Gačnik, Katarina Kolenc, Manca Kovačič, Tine Lisjak, Inês Matos, Janez Albert Novak, Lana Pastirk, Natalija Premk Jenič, Darja Remc, Mori Sikora, Iza Štrumbelj Oblak, Pika Terpin.

Kuratorica: Kristina Prah

 

FOTOGALERIJA STOLP: novaF

Fotografska razstava (25. 5.–30. 6. 2023)

Sodobno fotografijo je kot vse sodobne umetniške smeri nemogoče posplošiti v opis, ki bi ustrezal vsem smerem in slogom. Razvoj tehnologije, možnost poseganja po starejših tehnikah, povezovanje z drugimi umetniškimi zvrstmi in neomejene možnosti konceptualnega pristopa, ustvarjajo fotografsko pokrajino, ki nikoli do sedaj ni bila bolj raznolika in razgibana ter popolnoma svobodna v poseganju po izraznih medprostorih.

Enajst izbranih umetnikov iz več generacij predstavlja nabor različnih fotografskih usmeritev in pestrost tematskih polj. Majhen izsek sodobne fotografske produkcije predstavlja številne možnosti izražanja in ustvarja vzorčni pregled slovenske sodobne fotografije in napredno mislečih umetnikov, ki krojijo trenutno umetniško sceno.   

 Avtorji: Ajda Podgorelec – Avtoportreti, druga generacija, Branimir Ritonja – Cesta bratstva, Tilyen Mucik – Floriography, Jošt Franko - We are All Jokers Here, Luka Hernet – Mraz, Matej Sitar – Horizonti, Andrej Lamut – Mnemosis, Simon Chang Drag Queens in Slovenia, Tadej Vaukman -  The Brotherhood of Dicks & Pyramids, Gregor Radonjič – Kras, Sandra Požun – Daughters of Saul.

Kustosinja: Sara Nuša Golob Grabner 

 

GALERIJA DLUM: PRIMAVERA: ARIJEL ŠTRUKELJ, SVITLANA RYABISHCHUK IN MIHA ERIČ

Umetniška razstava (6. 6.–25. 6. 2023)

Razstava Primavera je tradicionalna, vsakoletna razstava Društva likovnih umetnikov Maribor, na kateri se predstavijo zmagovalci (lanskega natečaja) Vabljeni mladi. Na tokratni razstavi  spoznamo treh umetnikov mlajše generacije, slikarke in grafičarke Svitlane Ryabishchuk, kiparja Arijela Štruklja in grafika Miha Eriča

 

REBEKA GOLOB: SA:UD

Živa ustvarjalnost v galeriji DLUM, junij 2023

Rebeka Golob (1989, Maribor) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer Industrijsko oblikovanje, pri profesorju Saši Maechtigu (2012). Leta 2020 je magistrirala iz slikarstva na ALUO pri prof. Bojanu Gorencu in Jožefu Muhoviču. Študijsko se je izpopolnjevala v Angliji, Firencah, na Baliju in v Lizboni. Bila je nominirana za Prešernovo nagrado za diplomsko delo. Razstavljala je tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Živi in ustvarja v Mariboru.

V mesecu juniju 2023 bo njen atelje postala galerija DLUM. Tam se boste lahko srečali z umetnico, spoznavali njen kreativni proces, se z njo pogovorili o njenih delih, pogledu na življenje in umetnost.

 

SINAGOGA: ZGODBA O DVEH TRANSPORTIH, MEDŽIMURSKI IN PREKMURSKI JUDJE MED HOLOKAVSTOM

Dokumentarno-muzejska razstava (26. 5.–31. 8. 2023) 

Razstava, ki je bila pripravljena kot del mednarodnega projekta Never Forget (Nikoli ne pozabimo), pripoveduje o dolgi zgodovini Judov na območju Prekmurja in Medžimurja, vzponu in razcvetu judovskih skupnosti na tem območju, njihovemu doprinosu k razvoju mest in krajev v obeh pokrajinah ter žalostni usodi, ki jih je doletela med holokavstom.

 

GT22

Stopnišče + HodnikGT22:  stalna postavitev »Made in GT22« 

Stalno postavitev so soustvarili: Tadej Vindiš, Janez Kocbek, Kukla + Dominik Mahnič, Toni Soprano Meneglejte, Janez Klenovšek, Timi Sitar, Miha Sagadin, Tadej Vaukman, Ajda Primožič, Rene Puhar + Jaša Lorenčič + Boštjan Eržen, Aphra Tesla, Miha Sagadin + Monika Pocrnjić, Miha Horvat  +  fotografski arhivi skupnosti GT22   

Kurator: kurator 003  

UG MB – Ulična galerija Židovska #48: samostojna razstava »Slice of Life«: DINO JULIUS + LUKA HRGOVIĆ   

Kuratorji: kuratorji 003 in Miha Šubic

Studio 12:22  +  sk8GT22: samostojna razstava »Ko si ti«: GLORIA KRAJNC   

Kurator: Nejc Puck    

BlackBoxGT22  /  razstava »DIARY DIARY« - KARO GOLDT + TONI SOPRANO MENEGLEJTE