Back to All Events

[konS] Andrej Žižek: city{making}sense


  • MKC Maribor 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

Projekt city{making}sense (krajše tudi C{M}S) arhitekta in urbanista Andreja Žižka v sodelovanju z Inštitutom IRNAS raziskuje podatkovno realnost dreves, ki so implantirana v mestno tkivo. Projekt s pomočjo zbranih senzorskih podatkov raziskuje paralelno realnost bivanja dreves in možno vlogo dreves kot nosilcev senzorske infrastrukture.

S pomočjo senzorskih dodatkov, ki zaznavajo stanje okolja neposredno ob drevesu, se generira abstrakten odtis njegove eksistence. S svojo prisotnostjo drevesa oblikujejo mikroklimatski prostor v svoji neposredni okolici. S svojo prisotnostjo predstavljajo očišče, povezano z uporabniki urbanega prostora ter z mestom kot mega-strukturo.

Projekt C{M}S bo v Kulturnem inkubatorju, mariborskem vozlišču projekta konS, gostoval v sklopu programa konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema, ki se je v ljubljanski Cukrarni začel 3. marca, dogodki pa se bodo v Ljubljani, Velenju in Mariboru odvijali do 2. aprila (več o konSekvencah tukaj).

Časovnica dogodkov V Kulturnem inkubatorju:

  • 16. 3. ob 17:00 : /uvod /: Postavitev senzorične infrastrukture (odprti prostor, povezava z galerijo),

    Postavitev projekta bo v Kulturnem inkubatorju še do četrtka, 13. aprila.


O AVTORJU:

Andrej Žižek je arhitekt, urbanist in raziskovalec vpliva informacijskih tehnologij in odprtih podatkov na urbano transformacijo. Je soustanovitelj mariborskega laboratorija za digitalno fabrikacijo KreatorLab, platforme za citizen science in prenos znanja na področju sodobnih fabrikacijskih in informacijskih tehnologij. Je sodelavec DOBA Fakultete na področju upravljanja pametnih mest in sodelavec na projektu raziskovanja trajnosti metropolitanskih centrov. Je avtor več znanstvenih člankov na področju urbanih raziskav, avtor številnih arhitekturnih projektov in soavtor več razstav na področju arhitekture in prostora.


Produkcija: MKC Maribor/konS - Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

konS - Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Earlier Event: March 14
Ožuljeni jezik z Ajo Zamolo
Later Event: March 16
Prvi mladinski družabni večer