Back to All Events

Ko strip sreča kratko zgodbo

  • II. Gimnazija Maribor 1 Trg Miloša Zidanška Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Strip preobrazba v živo:

KO STRIP SREČA KRATKO ZGODBO

Ta petek bo na II. gimnaziji Maribor v učilnici PL1 potekal literarno-stripovski dogodek iz cikla LUD Literature Strip preobrazba v živo, na katerem bosta gostovala stripar Jakob Klemenčič in pisatelj Tomo Podstenšek. Srečanje, ki se bo pričelo ob 17.30 in je namenjeno tako dijakom II. gimnazije Maribor kot širši javnosti, bo moderirala Nina Medved.

Iz radovednosti, na kakšen način lahko kratka proza zaživi v novem mediju, sta si Stripburger/Forum Ljubljana in LUD Literatura zamislila projekt Strip preobrazba. Prav vse nas namreč zanima, ali lahko stripovske interpretacije kratke zgodbe dihajo kot avtonomne in izvirne umetniške stvaritve, ki ohranjajo spoštljivost do originala, s svojo vizualno pripovedno izrazno močjo – kombinacijo in součinkovanjem besedila in risbe – pa bralcem ponujajo svežo bralno izkušnjo.

 

Strip preobrazbo Hiša na hribu je po istoimenski zgodbi Toma Podstenška ustvaril stripar Jakob Klemenčič, objavljena je bila v reviji reviji Literatura 383. V debato o tem, zakaj si je izbral prav to pripoved, kako sobivata strip in književnost ter kako je potekalo sodelovanje, bo avtorja v petek, 17. novembra 2023, zapletla pesnica, prevajalka in mentorica Nina Medved, ki na II. gimnaziji že vrsto let uspešno vodi literarni krožek.

 

Gosta strip preobrazbe v živo

Tomo Podstenšek (1981) piše predvsem prozo, s svojimi deli je bil štirikrat med nominiranci za najboljši slovenski roman leta (nagrada »kresnik«), enkrat pa tudi v ožjem izboru za nagrado »novo mesto« za najboljšo knjigo kratkih zgodb. Redno objavlja v domačih in tujih literarnih revijah, več njegovih besedil je bilo nagrajenih na različnih natečajih. Nekaj njegovih knjig je prevedenih v hrvaški, srbski in poljski jezik, posamezne zgodbe pa v angleščino, makedonščino, nemščino, madžarščino … Ob pisateljevanju občasno tudi prevaja iz drugih južnoslovanskih jezikov.

 

Jakob Klemenčič (1968) se s stripom ukvarja od mladih let: prek srednješolskega časopisa in mladinskega tiska ga je pot vodila do sodelovanja pri ustanovitvi stripovske revije Stripburger, kjer je nekaj časa sodeloval kot član uredništva. V stripu so zanj najbolj značilne kratke zgodbe, ki jih je poleg Stripburgerja objavljal v mnogih slovenskih in tujih revijalnih in knjižnih stripovskih antologijah, nekaj pa tudi v obliki samozaloženih brošuric malega formata, t. i. »mini-comics«. Poleg stripa se ukvarja tudi z ilustracijo (periodika, knjige, muzejske razstave), slikarstvom in grafiko. Imel je pet samostojnih razstav (Slovenija, Francija, Brazilija), s svojimi stripovskimi deli pa je sodeloval tudi na veliko skupinskih razstavah.

Prijazno vabljene in vabljeni!


Organizacija: LUD Literatura v sodelovanju s Stripburger/Forum Ljubljana, Mladinskim kulturnim centrom Maribor, zavodom Dve luni in II. gimnazijo Maribor

Dogodek je podprla Javna agencija za knjigo RS.