Back to All Events

Poezija na mestnih ulicah


  • Maribor Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)
 
 

POEZIJA NA MESTNIH ULICAH 2023

Letos bo ta izvirna umetniška akcija potekala kot koroško-štajerska pesniško-likovna naveza

 

Na mariborskih ulicah, v Studiu Umetnostne galerije Maribor, v Kulturnem inkubatorju Mladinskega kulturnega centra Maribor in na ulicah Slovenj Gradca boste lahko med 6. in 30. oktobrom 2023 prebirali poezijo izbranih slovenskih pesnikov in pesnic, ki bo na plakatih skupaj z izvirnimi ilustracijami ilustratork in ilustratorjev nagovarjala mimoidoče meščane in meščanke ter obiskovalce in obiskovalke kulturnih ustanov, decembra 2023 pa s projektom gostujemo tudi v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem

 

Plakatna akcija v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor poteka že šestnajsto leto, selektor poezije in avtor projekta je urednik in knjižničar Nino Flisar, selektorica likovnih del je kustosinja in direktorica Koroške galerije Petra Čeh, ki v projektu sodeluje že tretjič, na njeno pobudo pa se Poezija na mestnih ulicah iz Maribora seli tudi na Koroško.

PETRA ČEH // Foto: Dobran Laznik

NINO FLISAR // Foto: Branimir Ritonja

Pri projektu je svoje ustvarjalne moči združilo deset pesnikov in pesnic ter pet likovnih ustvarjalk in ustvarjalcev. To obojestransko inspirativno sodelovanje, nekakšno dopolnjevanje oz. nadgradnja poezije in ilustracij je rezultiralo v estetsko privlačnih plakatih velikega formata, ki jih je oblikoval Uroš Lehner – Ookie. Svoje pesmi so prispevali in priespevale Kristina Kočan,  Nevenka Miklič Perne, Sara Nuša Golob Grabner, Tom Veber in Matic Ačko, ki v tej navezi zastopajo Štajersko, ter Anja Zag Golob, Maja Visinski Andrejc, Barbara Žvirc,  Lucija Mirkac in Gašper Bivšek, ki zastopajo Koroško. Ilustracije so delo likovnih umetnic in umetnikov s Koroške, prispevali so jih Sašo Vrabič, Jernej Kovač Myint, Anastazija Pirnat, Laura Kumprej in Tjaša Rener. 

Selektor in vodja projekta, Nino Flisar, o letošnji akciji Poezija na mestnih ulicah in izbranih sodelujočih pesnikih in pesnicah:

»Šestnajsta izvedba “Poezije na mestnih ulicah” ohranja preverjeno in uspešno sodelovanje pesnikov in likovnih umetnikov, v medsebojnem nadgrajevanju in oplajanju besedne in vizualne izraznosti – dveh najpomembnejših plakatnih sestavin. S tem skušamo najširši javnosti približati tako poezijo kot likovna dela, in to na mestih, kjer so običajno agresivni komercialni plakati, v tem primeru pa to postanejo mesta estetskega užitka in premisleka o sebi in svetu. Letošnjo izvedbo obeležuje sodelovanje s koroškimi pesniki, likovniki in institucijami ter izrazita razpršenost razstavnih oz. plakatnih  mest in spremljevalnih dogodkov po več lokacijah. Sodeluje deset pesnikov s po eno pesmijo, pet jih prihaja iz Štajerske in pet iz Koroške. Preletimo najprej štajersko pesniško bero: lanskoletna Veronikina nagrajenka Kristina Kočan nam ponudi večplastno, metaforično skrbno zasnovano pesem občutenja biti z naslovom Medzua, Nevenka Miklič Perne nas v pesmi brez naslova popelje v spominsko impresijo, ki sproža tenkočutno refleksijo, pesem Izračun Matica Ačka načenja perečo okoljsko temo podnebnih sprememb, ob premisleku človekovega napuha, samozaverovanosti in njegove objektivizacije narave, Tom Veber v pesmi Nekaj svetega je v opazovanju sneženja fascinantnost tega pojava prestavi na pot preizpraševanja lastne eksistence, Sara Nuša Golob Grabner pronicljivo secira in razrešuje ljubezenski odnos v pesmi Rez. Pa še o poeziji koroških ustvarjalk in ustvarjalcev: pesem opice ene najvplivnejših slovenskih pesnic Anje Zag Golob je provokativna refleksija, ki jo opičja metaforika vodi v ostro karikiranje družbe, pesem Preko rek Barbare Žvirc s podobami človeka, umeščenega v naravo, skuša doumeti moč in doseg besed, Lucija Mirkac v pesmi dvojine Najina dežja s spretnim nizanjem glagolov pomensko intenzivira sintagmo »najina dežja«, ki zaznamuje kompleksen, a čustven odnos, pod naslovom Nazaj v posteljo nam Maja Visinski Andrejc ponudi pristno in prefinjeno erotično pesem, ki v svojem gibanju po površini teles ponuja globoka občutja, Gašper Bivšek se s Tihožitji posveti elementarnim življenjskim stvarem, zemlji, sejanju, rasti in ljubezni in jih mojstrsko zgnete v prepričljiv pesemski tok.

Petra Čeh je o selekciji likovnih umetnikov, nastalih ilustracijah in konceptu letošnje plakatne akcije povedala naslednje:

»Besedilo in podoba v plakatih Poezije na mestnih ulicah že nekaj let stopata z roko v roki, tokrat pa se iz mariborskih ulic širita še na Koroško. Likovni izbor letos vključuje pet koroških ustvarjalk in ustvarjalcev mlajše in srednje generacije. Nekateri izmed njih so že uveljavljena umetniška imena, medtem ko so drugi šele na začetku svoje umetniške poti. Vsak od sodelujočih umetnic in umetnikov je likovno opremil dve pesmi. Z raznolikim likovnim slogom, kakor so tudi pesmi, med sodelujočimi ni bilo težko najti dobrih kombinacij. Nekateri delujejo na slikarskem področju, drugi na ilustratorskem ali celo v grafiki. Med njimi so nekateri prepoznavni po figuraliki, drugi abstrakciji. Za vsa dela je ključen širok vsebinski in slogovni razpon, ki se je vzporedno prilagajal tematiki pesmi.«

Tjašo Rener navdihuje življenje v Gani, prepoznamo jo po barvno vehementnih delih in figuraliki. Tokrat se predstavlja z grafiko, v kateri se je poleg slikarstva vrsto let izpopolnjevala, namesto figuralnega motiva pa je posegla po abstrakciji, s katero je našla stik v poeziji.

Dela Saša Vrabiča so bila vključena na mnoge razstave in javne zbirke, navadno pa komentirajo različna razmerja v sodobni družbi. Izbrani pesmi je opremil s prepoznavnim figuralnim slogom.

Anastazija Pirnat sodi med mlajše avtorice, svojo prvo samostojno razstavo je imela leta 2021 v Galeriji Ravne. Izhaja iz slikarskega medija ter abstrakcije, čeprav so ji blizu tudi kolaž, fotografija ter drugi mediji in se v vsebini svojih del pogosto navezuje na literarna dela.

Tudi Laura Kumprej je avtorica mlajše generacije, ki stopa po poteh figuralike, v izrazitih barvah na njenih delih prevladujeta predvsem motiva krajine in živali, kar črpa v domačem koroškem ambientu, od koder izhaja.

Jernej Kovač Myint je svoje ilustracije prispeval že za mnoge knjige tako za otroke kot odrasle, ukvarja se z animiranim filmom ter sodeluje z lokalnim društvom oblikovalcev D.tajl. Figuralika je izhodišče njegovim motivom, ki jih po svoji maniri preoblikuje v samosvoje pravljične podobe.

Uroš Lehner - oOkie kot grafični oblikovalec in ilustrator že več kot deset let sodeluje pri projektu Poezija na mestnih ulicah, podpisan pa je tudi kot avtor vizualnih podob številnih kulturnih festivalov ter projektov s področja umetnosti, kulture in kulturne dediščine.

PRIZORIŠČA POEZIJE NA MESTNIH ULICAH

Plakati projekta Poezija na mestnih ulicah so v sodelovanju z vključenimi partnerskimi organizacijami razstavljeni na naslednjih prizoriščih in lokacijah ter bodo na ogled v naslednjih terminih:

  • Umetnostna galerija Maribor - UGM Studio (Trg Leona Štuklja 2, Maribor), 6. oktober–25. november 2023, plakat je vključen na povabilo kustosinje Brede Kolar Sluga, avtorice konceptualne razstave Zgodba o knjigi, posvečene predstavitvi Slovenije kot častne gostje na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu 2023. Plakat s pesmijo Opice Anje Zag Golob in likovno podobo Tjaše Rener bo tako predotvoril letošnji projekt Poezija na mestnih ulicah.

  •  Plakatna mesta podjetja Snaga v središču Maribora, 20. -30. oktober 2023 – Podhod pod Titovo cesto (pri Slaviji, postaja pri Cityju in pred Zdravstvenim domom), Slomškov trg, Glavni trg, ulica Kneza Koclja (pod Titovim mostom).

  • Mladinski kulturni center Maribor – Kulturni inkubator (Koroška cesta 18, Maribor), 20.-30. oktober 2023. Kulturni inkubator je osrednje prizorišče praznovanja 30. obletnice MKC Maribor, ki bo potekalo med 19. in 26. oktobrom.

  • Plakatna mesta Javnega podjetja Komunala v Slovenj Gradcu, 23.—29. oktober 2023: TUŠ – Market (peš pot - naselje S8), Zdravstveni dom - parkirišče, avtobusna postaja – ob peš poti, Belveue - Legen – parkirišče, Upravna enota - parkirišče, Kulturni dom – ob pešpoti, Nama- križišče (Podgorska-Celjska c.) ob pešpoti.

  • Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem (december 2023, 5 plakatov s koroškimi pesniki in pesnicami).

 

Ob razstavah nastalih del načrtujemo tudi tri dogodke:

  • 24. oktobra 2023 bo s pričetkom ob 17. uri potekal sprehod ob razstavljenih plakatih po prizoriščih in ulicah Maribora, ki ga bo vodil Nino Flisar, vanj pa bodo aktivno umetniško vključeni tudi pesnice in pesniki, ki bodo ob plakatih prebrali svoje pesmi ter likovniki in likovnice. Sodelujejo: Kristina Kočan, Tom Veber, Sara Nuša Golob Grabner, Maja Visinski Andrejc, Matic Ačko, Nevenka Miklič, Uroš Lehner. Zbirno mesto je v UGM Studiu (Trg Leona Štuklja 2, Maribor, kjer bodo sodelavci Umetnostne galerije Maribor pripravili kratek voden ogled po razstavi Zgodba o knjigi, zaključek pa bo v Kulturnem inkubatorju, kjer bomo obeležili 30 let od ustanovitve zavoda Mladinski kulturni center Maribor.

  • Drugi javni dogodek načrtujemo 26. oktobra 2023 ob 18. uri v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec, v organizaciji Koroške galerije likovnih umetnosti in knjižnice. Na dogodku bosta ob nastopu nekaterih sodelujočih avtoric in avtorjev, selektorja Petra Čeh in Nino Flisar spregovorila o projektu in izpostavila zanimiva izhodišča tega umetniškega sodelovanja. Sodelujejo umetnice in umetniki: Lucija Mirkac, Maja Visinski Andrejc, Barbara Žvirc, Tjaša Rener, Tom Veber, Sara Nuša Golob Grabner, Uroš Lehnerju in Matic Ačko.

  • Tretji dogodek z izbranimi koroškimi ustvarjalkami in ustvarjalci ter avtorjem bo potekal v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem v četrtek, 7. decembra ob 18. uri v okviru programa Ta veseli dan poezije.

 

Vabljeni k branju poezije in ogledu ilustracij na plakatnih mestih in prizoriščih po Mariboru, v Slovenj Gradcu ter na Ravnah na Koroškem!


Organizator: MKC Maribor

Partnerji: Umetnostna galerija Maribor, Koroška galerija likovnih umetnosti, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec, Koroški osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, Društvo Umetnost za vse!

Vodja projekta in informacije: Petra Kolmančič, petra.kolmancic@mkc.si

Sofinanciranje izvedbe projekta: Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino, Snaga Maribor.

Poezija na mestnih ulicah je del programa MKC Črka, ki spada v sklop literarnih prireditev, ki jih podpira Javna agencija za knjigo RS.

Later Event: October 6
29. MFRU 2023 - 1. dan