Back to All Events

3-dnevna delavnica črnobele analogne fotografije


  • MKC Maribor 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

MKC Maribor v sodelovanju z Mišnico GT22 vabi na 3-dnevno delavnico črno-bele fotografije, ki bo potekala od 2. 9. do 4. 9. 2022, v prostorih GT22. Delavnice bosta vodila Ema Širec in Gregor Salobir. Število udeležencev je omejeno. Cena udeležbe na delavnici je 35€ in vključuje vse stroške.

PROGRAM

PETEK, 2. 9. 2022, 18.00-20.30, GT22

Prvi dan delavnice bo namenjen spoznanju mentorjev, udeležencev, zgodbe zgradbe GT22, programa delavnice in fotografije.

SOBOTA, 3 .9. 2022, 8.30-13.00 in 14.30-16.00, GT22

Drugi dan delavnice bo vseboval kratko predavanje-ponovitev vsebine prvega dne, sledila bo predaja fotoaparatov, filmov in podaja nasvetov za fotografiranje. Drugi del drugega dneva je posvečen fotografiranju in razvijanju črno-belih filmov. V ta namen se boste razdelili v dve skupini in se podali na ulice Maribora, kjer boste fotografirali izbrane motive. Po končanem fotografskem sprehodu bo čas za kosilo (ni vključeno v ceno delavnice). Po kosilu sledi razvijanje filmov v temnici, predvidoma ob 14:30 uri. Udeleženci se boste srečali z delom v temnici, delom s kemikalijami in samim procesom razvijanja črno-belih filmov. Vpisali se boste v časovni seznam aktivnosti - izdelave printov v temnici naslednjega dne.

NEDELJA, 4. 9. 2022, 8.30-16.00, GT22

Zadnji dan delavnice bo v celoti namenjen izdelavi povečav fotografij. V ta namen bo vaše delo z mentorjem v temnici potekalo v dvojicah po dogovorjenem časovnem seznamu. Najprej boste naredili kontaktne kopije vaših filmov, sledila bo pregled, analiza in izbor fotografij, ki se bodo povečale. Sledilo bo delo v temnici.

Časovni potek dela v sklopu delavnice so informativne narave in se lahko po dogovoru z udeleženci spremeni.

O izvajalcih:

Ema Širec prihaja iz Maribora in študira fotografijo na Likovni akademiji v Ljubljani. Aktivno se v fotografiji udejstvuje 5 let, priložnostno pa že od malih nog. Največ se ukvarja s koncertno in portretno fotografijo, slednja ji je tudi najbolj pri srcu. Zanima jo eksperimentiranje z različnimi tehnikami, pri čemer se še posebej rada posveča analogni fotografiji. Svoje subjekte se trudi prikazati v skladu s tem, kar ji predstavljajo in kot jih v danem trenutku vidi sama. Rada ima pristno in spontano fotografijo, zato ljudi pogosto lovi v nenavadnih ali celo nerodnih situacijah.

Gregor Salobir, gradbeni tehnik, inženir prometa, fotograf-prekarc, samorastnik na področju umetnosti, iskalec smisla lastnega obstoja in mesta v tem obdobju časa, ... Rojen leta 1989 živi in ustvarja v Mariboru. Je nagrajen fotograf, član Fotokluba Maribor, član GT22 in eden izmed vodij edine prosto dostopne fotografske temnice v Mariboru; Mišnice. Svoje pridobljeno znanje prenaša s pomočjo delavnic in predstavitev na mlajše generacije. Imel je več samostojnih razstav in sodeloval na številnih skupinskih razstavah, doma in v tujini. Že deset let redno fotografira različne kulturne dogodke, od koncertov, do otvoritev razstav. Poleg digitalne fotografije se fotografsko usmerja nazaj h koreninam in začetkom lastnega fotografskega potovanja–k analogni fotografiji. Privlačijo ga različne smeri fotografije: od avtorsko-umetniške, ulične do reportažne. www.gregorsalobir.si