Back to All Events

Slavnostno odprtje Kulturne četrti Židovska

  • Židovski trg Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

V ponedeljek, 23. maja 2022, vas Sinagoga Maribor, Mladinski kulturni center Maribor, Fotoklub Maribor, Društvo likovnih umetnikov Maribor in GT22 ter Ustanova Fundacija Sonda vljudno vabimo na Židovsko ulico v Mariboru na slavnostno odprtje Kulturne četrti Židovska (KČŽ).

Židovska ulica s pripadajočim trgom zaznamuje kulturno-zgodovinsko pomemben del Maribora, ki se v današnji mestni zasnovi hkrati razkriva kot izjemno atraktiven urbanistično zaključen kotiček mesta. Pred petsto leti in več je njegovo podobo oblikovala ena največjih, če ne celo največja, judovska skupnost v tedanjih slovenskih deželah, danes pa njen vsakdanji utrip narekujejo številne tod delujoče kulturne in galerijske ustanove.

Program odprtja

Ob 11. uri = uradno odprtje KČŽ 
s predstavitvijo kulturnih organizacij in odkritjem informativne table

Ob 17. uri = vodenje po kulturnih organizacijah, vključenih v KČŽ
Vodenje bomo začeli v GT22 (vhod z Glavnega trga 22), program pa bomo zaokrožili s sproščenim druženjem na Židovskem trgu.

V želji, da bi tako naše obiskovalce kot tudi širšo javnost čim bolje informirali o kulturno-umetniški produkciji, ki jo ponujamo organizacije, delujoče na Židovski ulici v Mariboru, smo se povezali Mladinski kulturni center Maribor - Galerija Media Nox, Sinagoga Maribor, GT22 in Ustanova Fundacija Sonda, Društvo likovnih umetnikov Maribor in Fotoklub Maribor. V sklopu te iniciative si bomo sodelujoče organizacije obenem prizadevale spodbujati razvoj nekomercialne kulturno-umetniške produkcije v Mariboru, želimo pa si tudi, da bi Židovska ulica in Židovski trg kot 'najlepši balkon mesta' postala prepoznavna kot tisti predel v osrčju Maribora, kjer lahko med množico žanrsko raznovrstnih kulturno-umetniških programov prav vsak – ne glede na starost ter svoja pričakovanja in okus – najde program, ki ga bo pritegnil in mu omogočil kakovostno kulturno-umetniško izkušnjo.

Veselimo se vašega obiska nove Kulturne četrti Židovska!

V Kulturni četrti Židovska (KČŽ) se povezujemo

Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor (Sinagoga Maribor) je edini javni zavod v Republiki Sloveniji, ki deluje na področju varstva judovske kulturne dediščine. Poglavitne naloge zavoda so zbiranje, ohranjanje, dokumentiranje, preučevanje, interpretiranje, upravljanje in razstavljanje judovske kulturne dediščine ter posredovanje podatkov o njej z namenom razvijanja zavesti o judovski kulturni dediščini, širjenja védenja o njenih vrednotah in omogočanja uživanja v njej.

V Sinagogi Maribor organiziramo različne kulturne prireditve, okrogle mize, predavanja, znanstvena srečanja in razstave, izvajamo pedagoško-andragoške programe in vodenja za različne skupine obiskovalcev ter izdajamo strokovne publikacije s področja judovske zgodovine, kulture in dediščine. Pri tem sodelujemo in se povezujemo tako z domačimi kot tudi tujimi sorodnimi organizacijami in drugimi kulturnimi ustanovami ter si prizadevamo, da s svojimi programi bogatimo kulturno ponudbo Maribora in Slovenije.

Več informacij o naših programih in aktivnostih najdete na www.sinagogamaribor.si.

Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) deluje na področju umetnosti, kulture, mladinskega sektorja, turizma ter upravljanja z javno infrastrukturo. Smo edini javni zavod Mestne občine Maribor na področju mladine in imamo status mladinskega centra, naši programi, prireditve in aktivnosti pa so namenjeni mladim in odraslim, ljubiteljem sodobne umetnosti in urbane kulture.

Letno izvedemo preko 400 dogodkov, ki potekajo v lastnih prostorih ali z njimi – pogosto v partnerstvu z drugimi organizatorji in akterji na področju kulture ter mladine – gostujemo na različnih lokacijah in prireditvenih prostorih v Mariboru in drugod.

Galerija Media Nox, ki deluje v okviru MKC Maribor, je namenjena organizaciji likovnih razstav in projektov mladih avtorjev. Njena vizija je spodbujanje razvoja mladih, šele uveljavljajočih se nadarjenih umetnikov, katerim na stežaj odpira svoja vrata ter jim nudi strokovno ter tehnično pomoč pri izvedbi vizualnih projektov. Odprta je do drugačnih, nekonvencionalnih in inovativnih idej na vseh področjih likovnega ustvarjanja.

Več informacij o naših programih in aktivnostih najdete na www.mkc.si.

Društvo likovnih umetnikov Maribor (DLUM) sodi med najstarejša in največja likovno organizirana združenja na Slovenskem. Prva tovrstna oblika, Umetniški klub Grohar je bila ustanovljena že leta 1920 v Mariboru. Danes društvo šteje približno devetdeset članov, opaziti je tudi postopen priliv mladih, še neuveljavljenih umetnikov. Ustvarjalci so večinoma delujoči v polju tradicionalnih likovnih zvrsti – slikarstvo, kiparstvo, risba, grafika, pa tudi fotografije in grafičnega oblikovanja. Ustvarjalci se med seboj povezujejo, se predstavljajo samostojno in skupinsko na razstavah v galeriji DLUM na Židovski ulici 10 pa tudi drugod.

DLUM si v prihodnje prizadeva nagraditi svoj poslanstvo. S tem namenom se želi aktivno povezati v KČŽ in soustvarjati skupno zgodbo »na najlepšem balkonu mesta«. To bo med drugim dosegel s spodbujanjem dialoga ustvarjalcev različnih generacij in umetniških profilov. Kajti, komunikacija drugačnih, tudi nasprotnih umetniških stališč in pogledov, je tista, ki spodbuja ter dinamizira nove ideje, razširja izrazne možnosti likovnega jezika in je tudi zagon za nove stvaritve.

Več informacij o naših programih in aktivnostih najdete na www.dlum.si.

Fotoklub Maribor se ponaša z več kot stoletno tradicijo, saj nadaljuje tradicijo različnih fotografskih društev, kot so bili Društvo ljubiteljev fotografije iz leta 1903, Turing klub itn. Formalno je bil pod sedanjim imenom ustanovljen januarja 1936 in vse odtlej, razen v času druge svetovne vojne, deluje neprekinjeno. Fotoklub Maribor je danes eno najbolje organiziranih fotografskih društev in ima tudi status društva, delujočega v javnem interesu Republike Slovenije. Klub deluje na treh ravneh: prva dejavnost je klubska dejavnost, ta članom ponuja sodelovanje na razstavah in vzpostavlja optimalne razmere za ustvarjanje, izobraževanje in izpopolnjevanje. V okviru druge dejavnosti sta članom na voljo sodobno opremljen fotografski studio in laboratorij za črno-belo fotografijo, v njima pa se prirejajo tudi seminarji, delavnice, tečaji …

Tretja in obenem najvidnejša dejavnost kluba pa je vsekakor vodenje in organizacija ter priprava razstav v Fotografiji Stolp, ki je od leta 2004 obenem referenčna galerija ALU. Fotogalerijo Stolp je Fotoklub Maribor ustanovil pred 40 leti, fotogalerija pa je svoja vrata odprla šele po skoraj desetletnem prizadevanju in udarniškem delu članov kluba leta 1989. Iz skromne klubske galerije je z leti prerasla v referenčno kulturno ustanovo, ki je pomemben ponudnik kulturnih dobrin v mestu ob Dravi ter skupaj s sorodnimi institucijami zaokroža likovno ponudbo v Mariboru.

Več informacij o naših programih in aktivnostih najdete na www.fotoklub-maribor.si.

GT22 je nenehno razvijajoča se umetniška skupnost in izobraževalni laboratorij, ki se je začela graditi v letu 2013, po tem, ko je družina Oset-Puppis v centru mesta, na Glavnem trgu 22, Ustanovi Fundacija Sonda mecensko ponudila v uporabo prostore v velikosti 1000 kvadratnim metrov. GT22 trenutno sestavljajo Društvo za razvoj filmske kulture, fotografska platforma MišnicaGT22, KUD Moment, Fotografski muzej Modrinjak, YoureupRadio, EX-garaža, Zavod Razvoj, Ambasada Svetlane Makarovič, Center grafičnih umetnosti, Ustanova Fundacija Sonda ter vedno novi kolektivi, ekipe, posameznice in posamezniki. Več informacij o naših programih in aktivnostih najdete na https://gt22.si/.

Donatorji odprtja:

Pekarna Hlebček, Pragersko / Turistična kmetija Hlebec, Kog / Tabula, Maribor

Za pomoč pri medijski podpori dogodka se zahvaljujemo Radiu MARŠ.