Back to All Events

Predfestivalsko dogajanje 25. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru


  • MKC Maribor 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

V Mariboru smo v počastitev svetovnega dneva knjige pripravili večdnevni literarni program, ki ga spremlja razglasitev nominirank in nominirancev nagrade Vasje Cerarja s področja prevajanja mladinske književnosti, ki bo prvič podeljena 13. junija 2022 na jubilejnem petindvajsetem festivalu Slovenski dnevi knjige v Mariboru.

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic, 23. april, bomo obeležili z dogodki in aktivnostmi, ki bodo potekali v tednu po velikonočnih praznikih od 19. do 23. aprila 2022, nominiranke in nominirance nagrade Vasje Cerarja s področja prevajanja mladinske književnosti pa bomo razglasili na novinarski konferenci v petek, 15. aprila 2022, kjer bomo predstavili tudi osnovne programske poudarke jubilejnih petindvajsetih Slovenskih dni knjige v Mariboru, ki bodo tudi letos potekali junija.

Svetovni dan knjige je priložnost, da sebi in bližnjim podarimo knjigo!

Program ob svetovnem dnevu knjige 2022

Razglasitev nominirank in nominirancev nagrade Vasje Cerarja s področja prevajanja mladinske književnosti

Petek, 15. aprila 2022, ob 11. uri v sejni sobi MKC Maribor

Organizatorja: Društvo slovenskih književnih prevajalcev in MKC Maribor – festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru

Zasedanja s knjigami – predstavitev znanstvene monografije Nade Šabec Slovenski izseljenci in njihovi potomci v Severni Ameriki: obrazi identitete / Slovene Immigrants and their Descendants in North America: Faces of Identity

Torek, 19. aprila 2022, ob 17. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor

Organizatorji: Univerzitetna knjižnica Maribor, ZORA in ARRS – Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije

Srečanje s knjigo: Marko Radmilovič in Tone Vogrinec - Vsi me kličejo Tona

Sreda, 20. aprila, ob 17. uri v Knjižnici Kungota (Hiša vseh generacij v Zgornji Kungoti)

Organizatorja: Bralni klub Kungota in Mariborska knjižnica

Ptice dronovke – ftice dronovke, literarna postaja Mariborske knjižnice zgostjo Normo Bale

Sreda, 20. aprila, ob 18. uri v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor

Organizator: Mariborska knjižnica

Ko vzcvetijo besede – Večer slamovske poezije Ožuljeni jezik z gostom Tomom Podstenškom

Sreda, 20. aprila 2022, ob 19 uri v Vetrinjskem dvoru

Organizatorji: MKC Maribor, Narodni dom Maribor in Slam zverine

Literarna matineja z Manico K. Musil in Dragico Haramija

Četrtek, 21. aprila 2022, ob 11.20, na Pedagoški fakulteti UM v predavalnici 0.100 

Organizatorja: Mladinski kulturni center Maribor in Študentski svet PEF

Iz knjige na oder: Ferdo, veliki ptič z Andrejo Peklar in ustvarjalci predstave

Četrtek, 21. aprila, ob 18. uri v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor

Organizatorja: Mariborska knjižnica in Lutkovno gledališče Maribor

Polfinale Pesniškega turnirja na Noči knjige v Radovljici

Četrtek, 21. aprila 2022, ob 18. uri v Knjižnici A. T. Linharta v Radovljici

Organizatorja: Kulturno-umetniško društvo Pranger in Knjižnica A.T. Linharta

Odprtje pregledne knjižne razstave, posvečene 30. obletnici delovanja knjižne založbe Kulturni center Maribor, z glavnim urednikom Dušanom Hedlom in častnim gostom Tonetom Partljičem

Petek, 22. aprila 2022, ob 13. uri v Knjižnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor

Organizatorja: Univerzitetna knjižnica Maribor in Kulturni center Maribor

Robert Kereži: Prepir, afriška ljudska pravljica in stand up nastop Kako pripovedovati strip; spletna premiera dveh kratkih video del

Sobota, 23. aprila 2022, ob 10. uri na youtube kanalu MKC Maribor

Produkcija: MKC Maribor

Objava poslanice ob svetovnem dnevu knjige

PODROBNEJE O PROGRAMU

Program letošnje obeležitve svetovnega dneva knjige pričenjamo z razglasitvijo nominirank in nominirancev nagrade Vasje Cerarja za najboljši prevod mladinske književnosti v slovenščino. Gre za povsem novo in edino tovrstno nagrado, ki jo je v letu 2021 ustanovilo Društvo slovenskih književnih prevajalcev in bo pod pokroviteljstvom Mladinskega kulturnega centra Maribor ter pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO prvič podeljena letos junija na slavnostni otvoritvi festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru. V komisiji za nagrado, ki se imenuje po uglednem uredniku in vrhunskem prevajalcu mladinske književnost Vasji Cerarju in bo letos podeljena v kategoriji za prevodno slikanico, so sodelovale Mateja Seliškar Kenda (predsednica), Nada Grošelj in Julija Potrč Šavli, ki so med objavljenimi deli izbrale tri nominirane prevode, ki jih bomo ekskluzivno razglasili na novinarski konferenci ta petek, 15. aprila 2022, ob 11. uri v sejni sobi MKC Maribor.

V torek, 19. aprila 2022, bo ob 17. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor potekal nov dogodek iz cikla Zasedanja s knjigami, na katerem bo predstavljena znanstvena monografija Nade Šabec Slovene Immigrants and their Descendants in North America: Faces of Identity (Slovenski izseljenci in njihovi potomci v Severni Ameriki: obrazi identitete), ki je izšla v zbirki Zora Univerzitetne založbe Univerze v Mariboru. Nada Šabec je redna profesorica za angleški jezik na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, dvakratna prejemnica Fulbrightove štipendije in prejemnica naziva častne članice na univerzi v Minnesoti. Ob avtorici bodo na predstavitvi nastopili Bernard Rajh, Matjaž Klemenčič in po video zvezi tudi ugledni jezikoslovec Marc L. Greenberg iz Univerze v Kansasu. Organizatorji: Univerzitetna knjižnica Maribor, ZORA in ARRS – Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Bralni klub Kungota in Mariborska knjižnica pripravljata v sredo, 20. aprila, ob 17. uri, v Knjižnici Kungota (Hiša vseh generacij v Zgornji Kungoti) Srečanje s knjigo: Marko Radmilovič in Tone Vogrinec - Vsi me kličejo Tona. Pogovor bo tekel o biografiji legendarnega Mariborčana, ki jo je mojstrsko izpisal Marko Radmilovič. Iztočnice za pogovor z Markom Radmilovičem in Tonetom Vogrincem bo podala vodja bralnega kluba, Alda Stojanović.

Na Literarni postaji Mariborske knjižnice se bo v sredo, 20. aprila 2022, ustavila pedagoginja, kolumnistka in pisateljica Norma Bale, ki bo v družbi z moderatorko dogodka Darko Tancer-Kajnih, urednikom in piscem spremne besede Francijem Justom in interpretko Simono Cizar, predstavljala svojo peto samostojno knjižno delo, zbirko kratke proze Ptice dronovke = Ftice Dronovke. Knjigo, ki je natisnjena tudi v porabskem narečju, je izdalo Društvo za humanistična vprašanja Argo in predstavlja duhovni most med Slovenci na Madžarskem in matično domovino, zato bo pogovor tekel tudi o jezikovno – kulturnem položaju v Porabju in avtoričini izkušnji z zamejskimi prostori. Dogodek, ki ga organizira Mariborska knjižnica, bo potekal v veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor in se bo pričel ob 18. uri.

Gostujoči avtor aprilskega večera slamovske poezije Ožuljeni jezik, ki bo potekal pod sloganom Ko vzcvetijo besede, bo pisatelj Tomo Podstenšek (1981). Podstenšek živi in ustvarja v Mariboru, piše predvsem prozo in sodi med najbolj plodovite in uveljavljene pisatelje svoje generacije. S svojimi deli je bil trikrat med nominiranci za nagrado kresnik za najboljši slovenski roman leta, enkrat pa tudi v ožjem izboru za nagrado novo mesto, namenjeno najboljši knjigi kratkih zgodb. Ožuljeni jezik je vsakomesečni tekmovalni dogodek interpretiranja slamovske poezije z izbranim literarnim gostom ali gostjo. Na dogodku v Vetrinjskem dvorcu, ki bo potekal v sredo, 20. aprila 2022, s pričetkom ob 19. uri bomo gostili slovenske slamerje in slamerke, ki bodo svoj nastop predhodno prijavili na naslovu ozuljenijezik@gmail.com. Dogodek bo moderirala Mojca Frim, z literarnim gostom pa se bo pogovarjala Ajda Strajnar. Prireditev organizirajo pesniško društvo  Slam zverine in MKC Maribor - MKC Črka, v sodelovanju z Bando ferdamano in Narodnim domom.

Literarna matineja z Manico K. Musil in Dragico Haramija se bo odvila v četrtek, 21. aprila 2022, ob 11.20, na Pedagoški fakulteti UM v predavalnici 0.100. Manica K. Musil je prepoznavna zlasti kot inovativna ustvarjalka tekstilnih slikanic za otroke v predbralnem in zgodnjem bralnem obdobju. Je prejemnica številnih domačih in mednarodnih nagrad za knjižne ilustracije, ki zelo uspešno sodeluje s številnimi tujimi založbami. Na literani matineji bo v pogovoru z literarno zgodovinarko, profesorico slovenskega jezika in publicistko Dragico Haramija predstavila svoj bogat opus in ustvarjalne postopke svojih šivarij. Srečanje z avtorico organizirata Mladinski kulturni center Maribor in Študentski svet PEF.

Mariborska knjižnica in Lutkovno gledališče Maribor ponovno pričenjata s projektom Iz knjige na oder, serijo pogovorov z avtorji knjižnih predlog, po katerih so nastale lutkovne predstave. Po ogledu predstave, ki bo na sporedu v četrtek, 21. aprila 2022 v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor in je nastala po slikanici brez besed Ferdo, veliki ptič Andreje Peklar, bo potekal pogovor z ilustratorko in ustvarjalci predstave. Avtorica je za omenjeno slikanica dobila številne slovenske in mednarodne nagrade, med drugim nagrado Kristine Brenkve, priznanje Hinka Smrekarja, slikanica pa se je uvrstila tudi na častno listo IBBY. Pogovor z gostjo bo vodila Darka Tancer-Kajnih. Vstopnice za lutkovno predstavo, ki se prične ob 18. uri, so naprodaj na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor. Pogovor z ustvarjalci, ki se prične ob 19. uri, je za obiskovalce brezplačen in se ga je mogoče udeležiti tudi posebej. Organizatorja dogodka sta Mariborska knjižnica in Lutkovno gledališče Maribor.

Pesniški turnir je prireditev, na kateri se letos že 22. leto izbira najboljša neobjavljena slovenska pesem v tekočem letu. Strokovna žirija v sestavi Irena Novak Popov, Marcello Potocco in Veronika Šoster je nedavno razkrila 24 polfinalistov, polovica jih bo nastopila v četrtek, 21. aprila 2022 ob 18. uri v Knjižnici A. T. Linharta v Radovljici. Polfinalni nastop bosta povezovala Zora A. Jurič, pobudnica turnirja, in Nino Flisar, nastopile in nastopili pa bodo Aljoša Rebrača, Ana Porenta, Damjan Japelj, Dunja Polonca Guček, Dušan Brešar, Marija Kisilak. Marko Skok – Mezopotamsky, Mladen Gasparini, Tibor Hrs Pandur, Uroš Beočanin, Vesna Šare in Vesna Vajović. Pesniški polfinale spada v sklop prireditev Noč knjige v Radovljici, organizirata pa ga Kulturno-umetniško društvo Pranger in Knjižnica A.T. Linharta.

Univerzitetna knjižnica Maribor in Kulturni center Maribor pripravljata v petek, 22. aprila 2022, ob 13. uri v Knjižnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor odprtje pregledne knjižne razstave, posvečene 30. obletnici delovanja knjižne založbe Kulturni center Maribor. Delovanje založbe bo predstavil njen glavni urednik Dušan Hedl. Po intermezzu v obliki glasbenega presenečenja bo knjižno razstavo odprl častni gost in slavnostni govornik Tone Partljič.

Svetovni dan knjige bomo obeležili tudi s spletno premiero dveh kratkih video del, v katerih nastopa knjižničar, pravljičar, v prostem času pa ultra tekač Robert Kereži. Afriška ljudska pravljica z naslovom Prepir je namenjena otrokom, stand up nastop Kako pripovedovati strip? pa je namenjen mladini.  »Branje je podobno teku na dolge proge«, je ob svetovnem dnevu knjige prepričan Robert Kereži. »Izpolnjuje te, navdihuje in z vsako prebrano knjigo ali pretečenim tekom, si bogatejši, zrelejši in bolj človeški.« Spletna premiera dveh kratkih video del bo v soboto, 23. aprila 2022, ob 10. uri na youtube kanalu MKC Maribor, video deli pa sta nastali v produkciji MKC Maribor.



Kolofon

Organizator in koordinator dogodkov: Mladinski kulturni center Maribor Zanj: Marja Guček

Programska koordinatorica: Petra Kolmančič

Programski odbor: Nino Flisar, Borut Gombač, Dragica Haramija, Zora A. Jurič, Petra Kolmančič, Milena Pivec, Marjan Pungartnik, Vlasta Stavbar, Darka Tancer-Kajnih, Martina Magdič

Organizatorji in partnerji dogodkov v aprilu: Mariborska knjižnica, Pedagoška fakulteta Maribor, Študentski svet PF, Univerzitetna knjižnica Maribor, Pesniško društvo Slam zverine, Društvo slovenskih književnih prevajalcev, Narodni dom Maribor, Kulturno-umetniško društvo Pranger, Knjižnica A.T. Linharta Radovljica, Kulturni center Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, ZORA in ARRS – Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Odnosi z javnostmi: Žan Lebe 

Logotip festivala: Nenad Cizl Celostna podoba: Uroš Lehner – ookie