Back to All Events

Mavrični december: Projekcije Festivala LGBT filma


  • GT22 22 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

PROGRAM MAVRIČNEGA DECEMBRA V MARIBORU

Ekipi MKC Maribor in programa Maribor skozi rožnata očala po Mavričnem juniju pripravljata Mavrični december v Mariboru, ki se začenja v petek, 2. decembra, in bo trajal do srede, 28. decembra. Decembra se bodo tako v mestu zvrstili številni mavrično obarvani dogodki. Večina se jih bo odvila v GT22 in prostorih MKC Maribor.

FESTIVAL LGBT FILMA

Festival je bil prvič organiziran leta 1984 v okviru festivala Magnus in velja za najstarejši festival LGBT filma v Evropi ter najstarejši mednarodni filmski festival v Sloveniji. Letošnji festival bo potekal med 10. in 18. decembrom 2022. Zvrstile se bodo številne projekcije LGBT filmov po vsej Sloveniji, tri projekcije pa v soorganizaciji MKC Maribor in GT22 tudi v Intimnem kinu v Mariboru. Vstop je prost.

Organizator: Društvo ŠKUC.

Soorganizatorji: Slovenska kinoteka, Kinodvor, Gimnazija Ptuj, CID Ptuj, IntimniKino, GT22, MKC Maribor, Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli, MKSMC Botegin, Filmsko gledališče Idrija, Koroška Pride, Koroška galerija likovnih umetnosti

VEČ O FESTIVALU

  • Ponedeljek, 12. december @ 20:00, GT22: Projekcija filma Peter von Kant

// Francija // 2022 // 85’ // sp // Scenarij in režija: François Ozon // Produkcija: FOZ, France 2 Cinéma

festivali, nagrada Berlinale 2022

Peter von Kant je svobodna interpretacija Fassbinderjeve mojstrovine Grenke solze Petre von Kant (1972). Peter je uspešen režiser, ki živi s svojim tihim asistentom Karlom. Medtem ko nenehno ponižuje Karla, se noro zaljubi v mladega igralca Amirja, mu ponudi svoje stanovanje in obljubi pomoč pri igralski karieri. Ko Amir postane slaven in samostojen, se razmerje moči hitro obrne. Film je poklon Fassbinderju, začinjen z značilno ozonovsko satiro, podloženo z nepozabnimi šlagerji (preberi več).

  • Torek, 13. december @ 20:00, GT22 – Projekcija filma Samo na izi/ Så jävla easy going/So Damn Easy Going

// Švedska/Norveška // 2022, // 91’ // ap, svp // Scenarij: Christoffer Sandler, Lina Åström, Jessika Jankert, Linda-Maria Birbeck // Režija: Christoffer Sandler // Produkcija: Cinenic Film //

Nagrada za prvenec v San Franciscu.

Joannin um je kot utripajoči zabaviščni park na vrhuncu sezone. Stara je 18 let in potrebuje zdravila za ADHD, da bi ohranila red v svojih razburkanih možganih. Ker ima depresivnega očeta, ki s svojim bolniškim staležem komaj pokriva najemnino, vedno zmanjka denarja, zato si Joanna ne more privoščiti zdravil. Da ne bi postala moteča in nefiltrirana različica same sebe, mora biti Joanna v lovu za denarjem ustvarjalna. Sredi kaosa se pojavi očarljiva in samozavestna Audrey. Joanna ima zdaj opravka tako z razbrzdanim umom kot z eksplozivnim srcem (preberi več).

  • Sreda, 14. december @ 20:00, GT22 – Projekcija filma LGBT _SLO_ 1984 in pogovor

// Slovenija // 2022 // 87' // ap // Režija: Boris Petković // Produkcija: Zavod Kineki, Katapault //

festivali, nagrade Liffe; Merlinka Klasik Beograd

Film usmerja pogled v Festival Magnus – homoseksualnost in kultura, leta 1984 v ŠKUC-u v Ljubljani, ki je bil prelomni dogodek slovenskega LGBT-gibanja in obenem začetek LGBT filmskega festivala, ki velja za najstarejši LGBT filmski festival v Evropi. Prva leta zaznamujeta močno klubsko dogajanje in organizacija različnih prireditev in festivalov. Slovensko LGBT-gibanje se tako zapiše v zgodovino kot eno najnaprednejših gibanj tistega časa, v različnih oblikah in organizacijah pa deluje tudi danes: Škuc-Lezbična sekcija LL, Škuc-Magnus, Festival Lezbična četrt, Društvo DIH, Legebitra, Transakcija, Društvo Parada ponosa (preberi več).

Portret avtorja: Boris Petković (rojen leta 1971 v Zenici) je končal Fakulteto za pomorstvo in promet v Portorožu, leta 2005 pa diplomiral iz filmske režije na pariški filmski šoli EICAR, kjer je pozneje tudi poučeval. Je avtor igranih celovečercev Košarkar naj bo (2017), Utrip ljubezni (2015) in paris.love (2007) ter številnih dokumentarcev, kot so Šum Balkana (2017), V letu Hip Hopa (2010) in Meje mojega sveta (2003).

OGOVOR PO PROJEKCIJI

V letih med 2005 in 2007 se je na področju LGB aktivizma in kulture v Mariboru dogajalo marsikaj zanimivega. Tedaj je bila pod okriljem MKC Maribor dejavna skupina za geje in lezbijke LINGSIUM. Organizirali smo več javnih akcij, zabavnih dogodkov, izdale pa smo tudi šest številk revije eL magazin, ki je tudi v slovenskem merilu v mnogih pogledih izjemna. Pogovor z urednico revije, Evo Simetinger, s katero bosta obudile spomine na tedanje izkušnje, bo vodila tedanja koordinatorica skupine, Maja Pan

Za več informacij o dogajanju v sklopu Mavričnega decembra v Mariboru spremljaj IG Parada ponosa Maribor in FB Maribor skozi rožnata očala.