Back to All Events

Doživljajsko igrišče: Pospremi kokoške na prezimovanje

  • MKC Maribor 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

Svetovni dan varstva živali bodo na Doživljajskem igrišču obeležili z začasnim slovesom od kokošk, ki tam domujejo. V torek, 4. oktobra, bodo namreč zanje priredili poslovilno zabavo, preden jih bodo odpeljali na prezimovanje na toplo kmetijo. Prazen kokošnjak bo v hladnih mesecih postal začasno zatočišče za ježke. Torkov program bo trajal v času odprtja Doživljajskega igrišča, torej od 13. do 18. ure.

S prihodom pisane jeseni na igrišču zaključujejo vrtnarske aktivnosti projekta Varuhi okolja in se usmerjajo k skrbi za živalice, ki živijo z nami v Malem betnavskem gozdu.

Mladi varuhi okolja so zgodaj spomladi postavili rastlinjak za vzgojo lastnih sadik iz semen, deževne dni preživeli v lesarski delavnici ob gradnji visokih gredic in ptičjih krmilnic ter z začetkom vrtnarske sezone zasadili doživljajski vrtiček. Celo poletje so pridno skrbeli za medonosne cvetlice, obilno zalivali zelenjadnice in raziskovali bogastvo rastlinskega kraljestva Malega betnavskega gozda. Poimenovali so vse rastline, prešteli velika drevesa in grmičke, najmanjše rastlinice pa so zbrali v doživljajski herbarij.

V torek, 4. oktobra, na svetovni dan varstva živali, bomo še zadnjič pocartali naše kokoške in jih pospremili na prezimovanje na toplo kmetijo. Prazen kokošnjak bomo preuredili v zimsko domovanje za male suhcene ježke, ki jih bomo do pomladi gostili na igrišču.

Na torkovi poslovilni zabavi bodo obiskovalci lahko pojedli tudi vse pridelke letošnje sezone! V resnici so jih pojedli že, ko so kazali prve znake zorenja, tako so ostale le še začimbnice in zelišča iz katerih bodo zdaj skupaj pripravili različne čaje in namaze za topel kruhek iz domačega ognjišča. Toplo vabljeni!

Hvala vsem vrtičkarjem, ki ste podarili sadike in semena, hvala sodelavkam iz rastlinjakov Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede in Vrtnarstvo Žuraj, ki so prispevali sadike za doživljajski vrtiček in srčna hvala Mestna občina Maribor, Maribor in okolje, ki so projekt omogočili!

Later Event: October 7
Razstava: Opuščanje vedenja