Back to All Events

24. SDKvMB - 7. dan

  • Festival SDKvMB Grajski trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga, ki predstavlja največji literarni festival v regiji, bo med 18. in 24. junijem že štiriindvajsetič povabil Mariborčanke, Mariborčane in tuje goste k odkrivanju raznolikosti in bogastva slovenske literarne produkcije. 

V šestih dnevih se bo v sodelovanju z dvajsetimi partnerskimi in skoraj štiridesetimi sodelujočimi organizacijami zvrstilo okoli 100 dogodkov, na tradicionalnem knjižnem sejmu na Grajskem trgu pa se bo tokrat predstavilo rekordnih 28 založnikov. K obisku vabi bogat večerni program z izbranimi domačimi in tujimi književnimi gosti in gostjami, razglasitvijo novega viteza oziroma vitezinje Pesniškega turnirja, večerom literature LGBTQ+ z odprtim literarnim mikrofonom ter nepozabno Literarno postajo Mariborske knjižnice s pesnico in pisateljico Bino Štampe Žmavc, osrednjo gostjo festivala.

Grajski trg v Mariboru po novih knjigah običajno diši aprila, a letos bo zaradi izrednih okoliščin s stojnic slovenskih založnikov po novih knjigah zadišalo šele med 18. in 24. junijem, ko Mladinski kulturni center Maribor s številnimi partnerji in producenti pripravlja knjižni sejem z bogatim spremljevalnim programom za otroke, mladino in odrasle, s predstavitvami založb in knjižnih novitet ter z večernimi literarnimi dogodki v poletnem KGB-ju pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor.

PROGRAM


9.30, 10.30, MESTNO JEDRO 

POPOTOVANJE PO TIMBUKTUJU 

Pripovedovalski sprehod za otroke za zaključene skupine iz vrtcev ob slikanici Timbuktu, Timbuktu Petra Svetine. Sprehod bo vodil Elvis Berljak. 

Za vse, ki se želite potepati po Timbuktuju izven organiziranih terminov, je na spletu organizatorja in zadnjih straneh programske knjižice priložen zemljevid plakatnih mest. Za otroke med 3. in 9. letom starosti. 

MKC Maribor v sodelovanju z Založbo Miš.


10.00–19.00, GRAJSKI TRG 

LE KORAK DO KNJIGE: KNJIŽNI SEJEM 

Sodelujejo: Založba Litera, Založba Pivec, Založba Obzorja, Založba Sanje, KUD Sodobnost, Založba Goga, Beletrina, Založba Miš, Založba Morfem, Založba Družina, Mohorjeva založba Celovec, KUD AAC Zrakogled, Založba *cf, Madžarski kulturni inštitut, Založba ZRC, Časopis za kritiko znanosti, revija Razpotja, Pokrajinski muzej Maribor, Slovenski gledališki inštitut – Slogi, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica Mestnega gledališča Ljubljana, Maska, Založba Share Slovenija, Založba Orbis, Društvo Jasa, Bukvarna Ciproš, Društvo za informiranje o islamu, Inner Wheel klub Maribor. 

Organizacija in izvedba: MKC Maribor. 

foto: Kristijan Robič


10.00, 11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

FIŽOLČICA BEŽI PRED FIŽOLOVO JUHO 

Pripovedovalski nastop Alenke Spacal za otroke. 

V sodelovanju Bajalke in MKC Maribor. 

foto: Kristijan Robič

foto: Kristijan Robič


10.00–19.00, GRAJSKI TRG IN SPLETNA STRAN MKC MARIBOR

ROK VILČNIK IN JAKA ŽELEZNIKAR: DIGITALNI ŠRAPNELI

Interaktivna digitalna pesniška instalacija.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor.


10.00–19.00, GRAJSKI TRG IN SPLETNA STRAN MARIBORSKE KNJIŽNICE 

PORTRETNA FOTOGRAFSKA RAZSTAVA OBRAZI KNJIGE 

Produkcija in izvedba: Mariborska knjižnica v sodelovanju z MKC Maribor. 


10.00–19.00, GRAJSKI TRG, STOJNICA MKC MARIBOR

BARBARA MIKLIČ GREGOREC: ZAŠILA SEM OBLEKO ZA PESEM

Ulična razstava oblečenih knjig.

V sodelovanju s Festivalom Pranger in MKC Maribor.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

ANDREJ VILČNIK: VOX POPULI 

Andrej Vilčnik poleg samostojne kantavtorske poti ustvarja tudi znotraj dueta Andrej & Ida ter kolektiva Fox and the Poor Guy. Lani je kot finalist festivala KantFest prejel nagrado občinstva Vox Populi. 

MKC Maribor v sodelovanju z Andrejem Vilčnikom. 


13.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

RAP KOT NAČIN ŽIVLJENJA BESEDE 

Rap maraton, ki ga letos pripravljamo že osemnajstič, bo moderiral rap glasbenik Mišel Ristov – Amo. 

MKC Maribor v sodelovanju z Zavodom Feniks-um. 

foto: Kristijan Robič

foto: Kristijan Robič


13.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

POGLOBLJENO: OKOLJSKI DISKURZI 

Souredniki in prevajalci politično-ekološke zbirke OIKOS bodo v sodelovanju z Andrejo Slameršak, predstavnico civilnega odpora proti ekocidni politiki in posebnim interesom na področju upravljanja voda, v kontekstu referenduma za pitno vodo, soočili in poskusili spraviti teoretsko razumevanje področij boja za ekološko demokracijo s praktičnimi izkušnjami vsakodnevne realnosti. Sodelujejo: Denis Maraž, Andrej Lukšič in Rok Kranjc. 

MKC Maribor v sodelovanju z Inštitutom Časopis za kritiko znanosti.


14.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SLAM NA TRGU

Mariborsko pesniško društvo Slam zverine, ki sicer organizirajo mesečne slam dogodke Ožuljeni jezik, tokrat za vas pripravljajo prav posebno mestno slam poslastico. K nastopu so prav za ta dogodek povabili nekaj najvidnejši imen slama v Sloveniji. Na odru se bodo predstavili slamerji in slamerke, ki so se že velikokrat uvrstili na državno prvenstvo v slam poeziji, postali državni pod- ali celo prvaki.

Nastopajo: Mišel Ristov, Petra Kokol, Klavdija Volf, Matic Ačko, April Veselko in Eva Kokalj.

MKC Maribor v sodelovanju s Pesniškim društvom Slam zverine.


15.45, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

DRAGANA IN DRAGICA 

Performativni dogodek 5. mednarodnega festivala neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi/Crossings. Nastopata državljanki Dragana in Dragica, obeleževalki Jubileja, nove gledališke predstave. 

MKC Maribor v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom Moment. 


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

RAZGLASITEV ZMAGOVALCA NATEČAJA ALI GOVORIŠ EMOJŠČINO? 

MKC Maribor je razpisal že 6. nagradni literarni natečaj Ali govoriš emojščino? za najboljši prevod pesmi v slovenščino. Predstavili bomo izbor najbolj drznih in inovativnih prevodov ter izbor najboljše prevajalke ali prevajalca po oceni dvočlanske žirije, pesnic in literarnih kritičark Tonje Jelen in Helene Zemljič. H. Zemljič je tudi avtorica letošnje pesmi, napisane v emojščini. Sodelujejo: Alja Pušič, Matic Ačko, Dominik Lenarčič, Nuša Ornik. 

MKC Maribor in Slovenski dnevi knjige v Mariboru. 

emoji ozadje.png

16.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

LU*ČKA 

Mladi literati in literatke Gimnazije Kranj so svoja dela že šesto leto zapored pod mentorstvom profesoric Bernarde Lenaršič in Anite Omejec zbrali v literarnem zborniku, ki letos nosi naslov Akt. Z branjem iz Akta in Lu*čke, lanskega literarnega zbornika, ki so ga za svojo izvirnost in kvaliteto nagradili tudi na Roševih dnevih, se bodo prvič predstavili zunaj gimnazijskih zidov. 

Organizacija: MKC Maribor v sodelovanju z Gimnazijo Kranj. 


17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

ČRKOSFERA 

Črkosferovci so mladi pisci in piske, ki so se udeležili paketa delavnic ustvarjalnega pisanja in na dvajsetih srečanjih zbrali za dve zbirki besedil. Prva zbirka, Polivam se z vodo, vsebuje pesmi, druga, Stopinje v zraku, pa zgodbe. Srečanja so moderirale mentorice Kaja Teržan, Ksenija Mravlja in Anja Eržen. Obe zbirki bosta tudi na voljo na sejmu. Nastopajo: nominiranki za nagrado Urška 2021, Anja Pečjak in Hana Bujanović Kokot, ter Eva Kržišnik, Neja Rakušček, Nika Pušlar, Blažka Dolenc in Tjaša Eržen. 

MKC Maribor v sodelovanju s Kulturnim društvom Grable in javnim zavodom Mladi zmaji. 

foto: Denis Shay

foto: Denis Shay


18.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR 

NIKDIRDOM – ZA ZVEZDNO MIZO 

Vzajemna predstavitev pesniških zbirk. Gosta bosta Marica Škorjanec in Marjan Pungartnik. 

V sodelovanju: JSKD – OI Maribor, ZKD Maribor in MLD. 


* OPOMBE *

  • Udeležba je možna le ob izpolnjenem pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani). 

  • Dogodki bodo potekali v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19. 

  • Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev. 

  • Vojašniški trg je zaradi gradbenih del neprehoden, dostop do prizorišča Poletni KGB pod letnim odrom Lutkovnega gledališča Maribor in do Minoritske cerkve (rezervne lokacije za večerne dogodke v primeru dežja) je mogoč le z južne strani (s strani Drave). 

  • Število sedežev bo na prireditvah predvidoma omejeno, za večerni dogodek z osrednjo gostjo Bino Štampe Žmavc so mogoče vnaprejšnje rezervacije na naslovu prireditve.odrasli@mb.sik.si ali po telefonu 02/23 52 100, za ostale večerne dogodke pa v primeru omejitve sedežev prijave sprejemamo na naslovu program@mkc.si