Back to All Events

24. SDKvMB - 6. dan

  • Festival SDKvMB Grajski trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga, ki predstavlja največji literarni festival v regiji, bo med 18. in 24. junijem že štiriindvajsetič povabil Mariborčanke, Mariborčane in tuje goste k odkrivanju raznolikosti in bogastva slovenske literarne produkcije. 

V šestih dnevih se bo v sodelovanju z dvajsetimi partnerskimi in skoraj štiridesetimi sodelujočimi organizacijami zvrstilo okoli 100 dogodkov, na tradicionalnem knjižnem sejmu na Grajskem trgu pa se bo tokrat predstavilo rekordnih 28 založnikov. K obisku vabi bogat večerni program z izbranimi domačimi in tujimi književnimi gosti in gostjami, razglasitvijo novega viteza oziroma vitezinje Pesniškega turnirja, večerom literature LGBTQ+ z odprtim literarnim mikrofonom ter nepozabno Literarno postajo Mariborske knjižnice s pesnico in pisateljico Bino Štampe Žmavc, osrednjo gostjo festivala.

Grajski trg v Mariboru po novih knjigah običajno diši aprila, a letos bo zaradi izrednih okoliščin s stojnic slovenskih založnikov po novih knjigah zadišalo šele med 18. in 24. junijem, ko Mladinski kulturni center Maribor s številnimi partnerji in producenti pripravlja knjižni sejem z bogatim spremljevalnim programom za otroke, mladino in odrasle, s predstavitvami založb in knjižnih novitet ter z večernimi literarnimi dogodki v poletnem KGB-ju pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor.

PROGRAM


9.30, 10.30, MESTNO JEDRO 

POPOTOVANJE PO TIMBUKTUJU 

Pripovedovalski sprehod za otroke za zaključene skupine iz vrtcev ob slikanici Timbuktu, Timbuktu Petra Svetine. Sprehod bo vodil Elvis Berljak. 

Za vse, ki se želite potepati po Timbuktuju izven organiziranih terminov, je na spletu organizatorja in zadnjih straneh programske knjižice priložen zemljevid plakatnih mest. Za otroke med 3. in 9. letom starosti. 

MKC Maribor v sodelovanju z Založbo Miš.

Elvis Berljak Pripovedovalski sprehod.jpg

10.00–19.00, GRAJSKI TRG 

LE KORAK DO KNJIGE: KNJIŽNI SEJEM 

Sodelujejo: Založba Litera, Založba Pivec, Založba Obzorja, Založba Sanje, KUD Sodobnost, Založba Goga, Beletrina, Založba Miš, Založba Morfem, Založba Družina, Mohorjeva založba Celovec, KUD AAC Zrakogled, Založba *cf, Madžarski kulturni inštitut, Založba ZRC, Časopis za kritiko znanosti, revija Razpotja, Pokrajinski muzej Maribor, Slovenski gledališki inštitut – Slogi, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica Mestnega gledališča Ljubljana, Maska, Založba Share Slovenija, Založba Orbis, Društvo Jasa, Bukvarna Ciproš, Društvo za informiranje o islamu, Inner Wheel klub Maribor. 

Organizacija in izvedba: MKC Maribor. 

foto: Kristijan Robič

foto: Kristijan Robič


10.00, DOM STAREJŠIH OBČANOV TEZNO 

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO – BRALNO SREČANJE 

Knjižna in bralna akcija humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor. 

Organizira IWC Maribor. 


10.00–19.00, GRAJSKI TRG IN SPLETNA STRAN MKC MARIBOR

ROK VILČNIK IN JAKA ŽELEZNIKAR: DIGITALNI ŠRAPNELI

Interaktivna digitalna pesniška instalacija.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor.


timbuktu.PNG

10.00, 11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

TIMBUKTU, TIMBUKTU IN IZBRANE PRAVLJICE 

Pripovedovalski nastop večkrat nagrajenega pisatelja za otroke Petra Svetine, ki bo prebiral in pripovedoval zgodbe iz nagrajene slikanice Timbuktu, Timbuktu in pravljice Klobuk gospoda Konstantina, Debela pekovka in Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom. Slišali pa bomo tudi novo delo Kako je gospoda Feliksa doletela sreča v nesreči in nekaj prevodov iz sodobne češke poezije za otroke. 

Organizira MKC Maribor. 


10.00–19.00, GRAJSKI TRG IN SPLETNA STRAN MARIBORSKE KNJIŽNICE 

PORTRETNA FOTOGRAFSKA RAZSTAVA OBRAZI KNJIGE 

Produkcija in izvedba: Mariborska knjižnica v sodelovanju z MKC Maribor. 


10.00–19.00, GRAJSKI TRG, STOJNICA MKC MARIBOR

BARBARA MIKLIČ GREGOREC: ZAŠILA SEM OBLEKO ZA PESEM

Ulična razstava oblečenih knjig.

V sodelovanju s Festivalom Pranger in MKC Maribor.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON – II. GIMNAZIJA 

Literarni zbornik Skozi parket bodo zrasle cvetlice bodo predstavile objavljene avtorice in članice šolske literarne delavnice. Nastopile bodo Amadeja Rek, Manca Šerbinek, Alja Pušič, Lia Horvat Zupančič, Mila Kodrič Cizerl, Hana Oštir, Ela Velikonja, Ana Plajnšek, Brina Podgajski Kampuš, Doroteja Drevenšek, Manca Šerbinek in Katarina Kolar pod mentorstvom Nine Medved. 

MKC Maribor v sodelovanju z II. gimnazijo Maribor. 


13.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

POGLOBLJENO: OKOLJSKI DISKURZI 

Souredniki in prevajalci politično-ekološke zbirke OIKOS bodo v sodelovanju z Andrejo Slameršak, predstavnico civilnega odpora proti ekocidni politiki in posebnim interesom na področju upravljanja voda, v kontekstu referenduma za pitno vodo, soočili in poskusili spraviti teoretsko razumevanje področij boja za ekološko demokracijo s praktičnimi izkušnjami vsakodnevne realnosti. Sodelujejo: Denis Maraž, Andrej Lukšič in Rok Kranjc. 

MKC Maribor v sodelovanju z Inštitutom Časopis za kritiko znanosti.


13.00, GRAJSKI TRG 

MIŠA GAMS: TIPKAJMO Z DOSTOJEVSKIM 

Z ulično interaktivno literarno akcijo obeležujemo okroglih dvesto let od rojstva ruskega pisatelja Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega. Performerka Miša Gams bo mimoidoče in obiskovalce knjižnega sejma na Grajskem trgu povabila k nadaljevanju pisanja iz romanov Zločin in kazen, Idiot in Bratje Karamazovi. Na razpolago bo pisalni stroj, s katerim bo mogoče izbrani odlomek nadaljevati na podlagi lastne domišljije. Najbolj uspela besedila bodo razstavljena na stojnici MKC Maribor na Grajskem trgu in na družbenih omrežjih organizatorja festivala. 

Produkcija: MKC Maribor. 

Tipkajmo.jpg

15.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

MILIMETER IN POL 

Pesniška skupina Psevdopoeti bo predstavila prihajajočo antologijo Milimeter in pol, ki bo izšla letos pri Kulturnem centru Maribor. Nastopili bodo Sara Nuša Golob Grabner, Alina Špan, Ema Odra Raščan, Anja Pečjak, Špela Setničar, Anita Končar, Vernika Razpotnik, Tom Veber in Sara Čano. 

MKC Maribor v sodelovanju s Psevdopoeti. 

Psevdopoeti Foto Anja Papuga.jpg

ti_si_rekla_sonce.jpg

16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

TI SI REKLA SONCE 

Ivo Mojzer bo spregovoril o svoji avtobiografiji Srečen je, kdor zares živi in o sveži antološki vinilni izdaji Ti si rekla sonce, ki povzema najpomembnejša poglavja njegove kariere od zgodnjih sedemdesetih let prejšnjega stoletja do dandanašnjih dni (Založba Obzorja Maribor in Helidon). Pogovor z avtorjem bo vodil Matej Krajnc. 

MKC Maribor v sodelovanju z Založbo Obzorja Maribor. 


17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

ČE NISI PREVEDEN, ŠE VEDNO NE OBSTAJAŠ 

V okviru okrogle mize bodo predstavnice prevajalskih društev spregovorile o pomenu jezikovnih poklicev in njihovem pomenu za bralno pismenost v Sloveniji, ob tem pa predstavile projekt Če nisi preveden, ne obstajaš, ki poklicu, ki večinoma ostaja neviden, daje ime in podobo. Sodelujejo: Živa Malovrh, Polona Brumen, Kristina M. Pučnik in Barbara Pregelj. 

MKC Maribor v sodelovanju z Društvom slovenskih književnih prevajalcev. 


20.00, POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR 

LITERARNA POSTAJA Z BINO ŠTAMPE ŽMAVC 

Osrednja gostja literarnega festivala 24. Slovenski dnevi knjige v Mariboru je avtorica z veliko ustvarjalno močjo Bina Štampe Žmavc, večkrat nagrajena pesnica in pisateljica za otroke in odrasle. V letu 2021 je izdala pesniško zbirko Drobne pesmi. Knjiga, z akvarelnimi podobami Andreje Peklar, je poklon naravi, ki je pesničin večni navdih. Pogovor z gostjo, prejemnico zlatnika poezije za življenjsko delo, bo usmerjala Darka Tancer-Kajnih. Glasbeni gost bo Borut Mori. 

Dogodek poteka v partnerstvu Mariborske knjižnice in MKC Maribor ter v sodelovanju s KGB in Lutkovnim gledališčem Maribor. 

Vojašniški trg je zaradi gradbenih del neprehoden, dostop do prizorišča je mogoč le z južne strani (s strani Drave). 

Če bo deževalo, bo prireditev v Minoritski cerkvi, prijave sprejemamo na prireditve.odrasli@mb.sik.si ali po telefonu 02/23 52 100. 

foto: Ivan Dobnik

foto: Ivan Dobnik


* OPOMBE *

  • Udeležba je možna le ob izpolnjenem pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani). 

  • Dogodki bodo potekali v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19. 

  • Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev. 

  • Vojašniški trg je zaradi gradbenih del neprehoden, dostop do prizorišča Poletni KGB pod letnim odrom Lutkovnega gledališča Maribor in do Minoritske cerkve (rezervne lokacije za večerne dogodke v primeru dežja) je mogoč le z južne strani (s strani Drave). 

  • Število sedežev bo na prireditvah predvidoma omejeno, za večerni dogodek z osrednjo gostjo Bino Štampe Žmavc so mogoče vnaprejšnje rezervacije na naslovu prireditve.odrasli@mb.sik.si ali po telefonu 02/23 52 100, za ostale večerne dogodke pa v primeru omejitve sedežev prijave sprejemamo na naslovu program@mkc.si