Back to All Events

Natečaj »Oblikuj tablico za označbo sten dostopnih grafitarjem«


  • MKC Maribor 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

Mladinski kulturni center Maribor vabi k sodelovanju na natečaju za oblikovanje tablic za označbo sten namenjih grafitiranju in bodo označevale  stenske površine, ki jih bo Mestna občina Maribor namenila za stenske poslikave – murale in grafite.

Na natečaj se lahko prijavijo vsak s stalnim ali začasnim bivališčem v Mestni občini Maribor, ki ima ustvarjalno idejo ali koncept za izdelavo tablic, s katerimi bodo označene stene, na katerih bo grafitiranje dovoljeno in legalno.

Rok za oddajo prijav je 13. maj 2021.

Ekipa MKC Maribor vam želi veliko uspehov in ustvarjalnosti ob ustvarjanju!




BESEDILO NATEČAJA


1. Organizacija natečaja

Natečaj organizira Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor).


2. Namen natečaja

Mestna občina Maribor je v letu 2020 imenovala delovno skupino za grafitarstvo, ki v letu 2021 nadaljuje z aktivnostmi za razvoj kulture grafitiranja v Mestni občini Maribor. V okviru teh bo občina v letu 2021 vzpostavila predvidoma 5 sten, ki bodo namenjene grafitiranju (ali naročenim poslikavam ali možnosti za vadbo razvijajočih se grafitarjev).

Mestna občina Maribor je v letu 2020 izpeljala sistem participativnega proračuna v okviru katerega je bila podprta tudi ideja priprave Strategije za odstranjevanje grafitov.

V sodelovanju delovne skupine za grafitarstvo ter v okviru priprave strategije za odstranjevanje grafitov, MKC Maribor razpisuje natečaj za oblikovanje tablic za označbo sten, ki bodo namenjene grafitiranju in bodo označevale  stenske površine, ki jih bo Mestna občina Maribor namenila za stenske poslikave – murale in grafite. S tablicami bodo označene stene, na katerih bo grafitiranje dovoljeno in legalno.

Organizator natečaja od posredovane ideje pričakuje, da:

  • ideja vključuje grafični predlog za dve tablici z različnima vsebinama:

    • prva tablica (tablica št. 1), ki bo namenjena označevanju stenskih/razstavnih površin na katerih se pričakuje, da se izvajajo naročene ali spontane stenske poslikave večjih dimenzij-murali,

    • druga tablica (tablica št. 2), ki bo namenjena označevanju stenskih/razstavnih površin, ki so namenjene vadbi grafitarjev/uličnih umetnikov.

  • bo del grafične podobe vseboval  (tako na tablici št. 1 kot na tablici št. 2) logotip (grb)  Mestne občine Maribor,

  • da posredovana ideja vključuje ne samo grafični podobi obeh tablic, ampak tudi predlog izvedbe, ki naj vsebuje opis oblike, dimenzije, materiala za izdelavo tablic in načina pritrditve. Ob tem je potrebno upoštevati, da bodo tablice pritrjene na različno velike stene, na stene iz različnih materialov ter da bodo podvržene različnim vremenskim pogojem (sonce, vročina, dež, sneg, toča).  

 Motiv s katerim tablici sporočata obe zgoraj opisani vsebini (tablica št. 1 in tablica št. 2) je prepuščen prijaviteljem natečaja. Motiv lahko vsebuje različne  grafične  elemente in/ali besedilo.


3. Trajanja natečaja

Natečaj poteka med 23. aprilom in 13. majem 2021. Trajanje natečaja se lahko podaljša z odločitvijo organizatorja, odločitev o podaljšanju pa bo objavljena na spletni strani organizatorja.

 

4. Upravičeni prijavitelji

Na natečaj se lahko prijavijo posamezniki s stalnim ali začasnim bivališčem v Mestni občini Maribor. Prijavitelj prijavi priloži kopijo osebnega dokumenta.

V natečaju ne morejo sodelovati zaposleni pri organizatorju in njegovi ožji družinski člani[1].

 

5. Pogoji prijave

Prijavitelji morajo ob prijavi sprejeti pravila tega natečaja, kar naredijo s podpisano izjavo. Z izjavo prijavitelj tudi potrdi, da je imetnik intelektualnih in lastninskih pravic prijavljenega dela ter da prijavljena grafična rešitev še ni bila uporabljena.

Zmagovalec natečaja bo v celoti, brez teritorialnih omejitev in za neomejen čas dodelil materialne pravice do zmagovalne rešitve brez kakršnihkoli materialnih zahtevkov, razen nagrade, določene v natečaju (velja za 1. mesto). Organizator bo uporabljal in prosto razpolagal z avtorskim delom na ozemlju Slovenije brez omejitve časa in/ali kraja.

Organizator ima pravico do uporabe fotografij, ki prikazujejo vse nagrajence v tiskanih in/ali spletnih promocijskih in informativnih obveščanjih. Organizator ima pravico uporabljati imena nagrajencev pri promociji oz. informiranju javnosti o natečaju. Poleg tega ima organizator pravico uporabiti slike zmagovalnih del v tiskanih in/ali spletnih promocijskih in informativnih obveščanjih.

Prijavitelji dovoljujejo objavo osebnih podatkov z namenom vodenja natečaja in objave rezultatov na spletni strani MKC Maribor, skladno z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja (Uradni list RS, št. 51/06 s spremembami), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 94/07 s spremembami) in Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. aprila 2016 o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov ter o razveljavitvi Direktive 95/46/ES (Splošna uredba o varstvu podatkov). Več informacij o obdelavi osebnih podatkov in o pravicah, ki iz nje izvirajo, si lahko preberete v naši Politiki varstva osebnih podatkov, objavljeni na: https://mkc.si/varstvo-osebnih-podatkov. Dodatna vprašanja lahko naslovite tudi na pooblaščeno osebo za varstvo podatkov na dpo@datainfo.si.

 

6. Način prijave

Prijavitelj lahko do roka odda do tri predloge za oblikovanje tablic. Vsak oddani predlog mora vsebovati:

  • kopijo osebno dokumenta

  • podpisano izjavo

  • grafično rešitev za obe tablici

  • izvedbeno rešitev za obe tablici (opis oblike, velikosti tablic ter materiala za izdelavo tablic in načina pritrjevanja).

Prijavitelj lahko opcijsko predlog dodatno opiše oz. razloži. 

Prijavitelj predlog odda po pošti (priporočeno) na naslov organizatorja: MKC Maribor, Ob železnici 16, 200 Maribor z obveznim pripisom NATEČAJ – GRAFITI.

Upoštevali se bodo predlogi, ki bodo poslani v predpisanem roku, to je do 13. maja 2021.

Organizator ima pravico zavrniti žaljive in diskriminatorne predloge. Zavrnjeni bodo tudi predlogi, ki bodo promovirali kakšen izdelek, podjetje …

Zavrnjeni bodo tudi predlogi, ki bodo vsebovali samo grafični predlog za eno tablico ali grafična predloga tablic brez podatkov o izvedbeni rešitvi za obe tablici obliki.

Če ima prijavitelj na nagradnih mestih več kot eno rešitev, bo upravičen do ene nagrade, ki bo dodeljena najvišjemu mestu.

 

7. Nagrade in izbor

V tem natečaju so razpisane tri nagrade.

  • 1. nagrada v višini 300 € neto ter izvedba ideje,

  • 2. nagrada v višini 150 € neto,

  • 3. nagrada v višini 100 € neto.

Nagrade ni mogoče prenesti na drugo osebo.

Nagrajence bo izbrala komisija v sestavi iz predstavnikov MKC Maribor in delovne skupine za grafitiranje. Nagrajenci bodo obveščeni po elektronski pošti, rezultati bodo objavljeni na spletni strani organizatorja. 

Nagrajeni izvajalec bo povabljen, da sodeluje pri izdelavi tablic, vendar pa k temu ni zavezan.

Nagrajeni izvajalec se s podpisano izjavo zaveže, da izbrano grafično podobo za obe tablici organizatorju posreduje v dogovorjeni obliki, ki organizatorju nato omogoča uporabo grafične podobe za izdelavo tablic. 


8. Dodatne informacije

Prijavitelji lahko dodatne informacije o natečaju pridobijo preko elektronske pošte: info@mkc.si.

  

Mladinski kulturni center Maribor

Marja Guček, direktorica



[1] Ožji družinski člani so starši ali skrbniki prijavitelja, brati, sestre, zakonec ali oseba, s katero prijavitelj živi v zunajzakonski skupnosti ter ostali člani družine, s katerimi prijavitelj živi na istem naslovu.