Back to All Events

POTOPIMO ISLANDIJO! - Predstavitev novega romana Borisa Kolarja

  • Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Mladinski kulturni center Maribor in MKC Črka vabita na predstavitev novega romana Borisa Kolarja z naslovom Potopimo Islandijo!, ki se bo odvila v Lutkovnem gledališču Maribor v četrtek, 21. oktobra 2021 ob 19. uri.

Pogovor z avtorjem bo moderirala Zora A. Jurič.



O ROMANU POTOPIMO ISLANDIJO!

»Kako lepo je v družbi prijateljev potapljati otoke po svetu.« Zwarteburen, majhno mesto z občinsko upravo v Groningenskem okrožju, se je stoletja uspešno ogibalo zgodovini, dokler prebivalcev niso preplavili zapozneli valovi finančne krize. Vlaganje v tvegane banke ni obrodilo želenih sadov, nasprotno, luknje v mestni blagajni bi lahko resno ogrozile krhko ravnovesje strnjene in utrjene zwarteburenske skupnosti! In ker je politično pač osebno (pa tudi obratno), je vsak izgubljeni cent iz skupne blagajne – ne glede na to, v čigav žep je zares odromal – kolektivna katastrofa. Zwarteburenčani se zatorej odločijo »spremeniti zgodovino, taisto zgodovino, ki bi jih povsem upravičeno prezrla«, pri čemer pa bodo mimogrede preobrazili še geološko podobo planeta. Odboru za izgubljene priložnosti tako ne preostane drugega, kot da napne jadra in krene maščevalni poti naproti. Medtem pa ognjenik Eyjafjallajökull že živahno brbota …

O AVTORJU

Boris Kolar se je v slovenski literarni prostor vpisal z romanom Iqball hotel, ki je bil v ožjem izboru za nagrado kresnik (2009). Kratke zgodbe je objavljal revijalno ter v izboru kratke proze Dogodek v mestu (Založba Goga, 2013). Izbor njegovih kratkoproznih del je izšel v knjigi z naslovom Trinajst, ki jo je v lanskem letu izdala Goga, ki je založila tudi roman Potopimo Islandijo! Njegova besedila pripovedujejo o tesnem stiku z naravo, so svetla, predvsem pa izjemno duhovita.

foto: Matjaž Wenzel

foto: Matjaž Wenzel

VLJUDNO VABLJENE & VABLJENI!

Dogodek organizira MKC Maribor – Literarni program MKC Črka.

Partner izvedbe: Lutkovno gledališče Maribor.

 Program MKC Črke finančno omogočata Mestna občina Maribor in Urad RS za mladino. Literarni večer spada v sklop literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija RS za knjigo.


Udeležba je možna le ob izpolnjenem pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Dogodek bo potekal v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19.