Back to All Events

Veliko večerno literarno branje

  • KID Kibla 9 Ulica kneza Koclja Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

23. literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru se bo letos izjemoma odvil nekoliko kasneje kot ponavadi - med 19. in 24. junijem. Osrednje večerno literarno prizorišče festivala je Kibla v Narodnem domu, kjer pripravljamo tri večerna branja. Vabljeni v družbo knjig in knjižnih ustvarjalk ter ustvarjalcev ter na literarne dogodivščine!

Osrednje večerno literarno prizorišče junijskih Dnevov knjige je Kibla v Narodnem domu, kjer pripravljamo tri večerna branja. Na otvoritvenem literarnem dogodku bomo v petek, 19. junija, gostili pesnico in igralko Sašo Pavček, pesnika in prevajalca Esada Babačića, pesnika, kritika in urednika Zorana Pevca ter aktualnega nominiranca za kresnika in Cankarjevo nagrado, pisatelja Sebastijana Preglja

Dogodek bo povezovala Zora A. Jurič, ambasadorka branja, občinstvo bo pozdravila in nagovorila direktorica MKC Maribor, Marja Guček.

 

 O NASTOPAJOČIH

SAŠA PAVČEK je dramska in filmska igralka, dve desetletji pa se posveča tudi pisanju začenši s priredbo komedije Bužec on, bušca jaz. Izdala je zbirko dram in esejev Na odruzvečer (Miš Založba 2005), pesniško zbirko Obleci me v poljub (2010), pravljico Zakaj je polje jezero (2014) in pesnitev Rumi in kapitan (2018). Vsa dramska besedila (Čisti vrelec ljubezni, Al en al dva, Arija, Pod snegom, Na valovih) so bila uprizorjena doma in nekatera tudi v tujini (London, Hercegnovi, Prijedor, Beograd). 

Za dramatiko je prejela nagrado Umberto Saba 2004, Kocijančičevo nagrado 2010, Mir in prijateljstvo med narodi - Festival radijskih iger, Iran 2015, za pravljico Zakaj je polje jezeropa znak Zlata hruška. Trikrat je bila nominirana za nagrado Slavka Gruma, dvakrat za Desetnico in leta 2019 za literarno nagrado Mira. 

Piše tudi portrete umetnikov, eseje o umetniški besedi, disleksiji, radijske igre in prozo. V knjižnih izdajah so v Buenos Airesu in Banja Luki izdali Sašino poezijo, eseje in dramatiko.   

 

ESAD BABAČIĆ je pesnik, tekstopisec, kolumnist, igralec in pisatelj. Izdal je trinajst pesniških zbirk: Kavala (1986), Malemu boksarju (1988), Angel s scufanimi krili (1989), Veter v žilah (1994), Black Jack (1994), Kiti se ne napihujejo (2000), Divan (2006), Vsak otrok je lep ko se rodi (2011), Sloni jočejo pošteno (2012), Prihodi, odhodi (2013), Kitula (2015), Odrezani od neba (2018). 

Leta 2010 je izšla njegova avtorizirana biografija Dejana Zavca, Trdobojec. Zgodba Dejana Zavca v dvanajstih rundah. Bil je urednik in voditelj oddaje Hotel Romantika na Radiu Slovenija. 

Za pesem Donava je na Dunaju prejel mednarodno nagrado Hörbiger, v domovini pa nagrado Velenjica – čaša nesmrtnosti za vrhunski desetletni pesniški opus; nominiran je bil za Jenkovo in Veronikino nagrado. 

Njegov dosje pravi, da je na enem od literarnih večerov (Sommernacht der lyrik, 1998, Pankow, Berlin) bral skupaj z enim največjih ameriških pesnikov Johnom Ashberyjem. Njegova poezija je bila prevedena v vse pomembnejše evropske jezike. Uvrščen je v številne domače in tuje antologije.

 

ZORAN PEVEC je pesnik, literarni kritik, esejist in urednik. Končal je znanstveni podiplomski magistrski študij književnosti (Ženski liki v slovenski poetični drami po letu 1960), v zrelih letih pa je doktoriral na temo Slovenska urbana poezija po Pesniškem almanahu mladih 1982 (leta 2018 je izšla tudi monografija s tem naslovom).

Njegove pesmi so revijalno prevedene v več tujih jezikov, do sedaj je objavil osem pesniških zbirk in knjižno izbrane ter prevedene pesmi: v angleškem in hrvaškem prevodu. Napisal je priročnik za pisanje poezije (2006).

Je član Društva slovenskih pisateljev, kjer je predsednik Komisije za prireditve. Prejel je nagrado „vitez poezije“ (2006), čašo nesmrtnosti 2013 za vrhunski 10-letni pesniški opus v Sloveniji, leta 2018 je bil nominiran za Veronikino nagrado, leta 2019 pa za Jenkovo nagrado.

 

SEBASTIJAN PREGELJ je doslej napisal 7 romanov, 4 zbirke kratke proze in 8 knjig za otroke. Njegova dela so prevedena v nemški, angleški, makedonski, poljski in slovaški jezik. Je član Društva slovenskih pisateljev. Živi in dela v Ljubljani.

S svojimi deli je bil petkrat finalist za nagrado kresnik, dvakrat za nagrado desetnica, štiri knjige iz zbirke Zgodbe s konca kamene dobe so prejele priznanje zlata hruška. Roman Sebastijana Preglja V Elvisovi sobi je nominiranza Cankarjevo nagrado in nagrado kresnik.

Organizira MKC Maribor v sodelovanju s KID Kibla in Društvom za sodobno umetnost XO-P.

Veliko večerno prozno branje.jpg