Back to All Events

Spletni pogovor: We Need to Talk, AI

Mednarodni festival računalniške umetnosti, Aksioma in konS - Platforma za sodobno raziskovalno umetnost vabijo na spletni pogovor z avtorico stripa o umetni inteligenci “We need to talk, AI” - dr. Julio Schneider, s katero se bo pogovarjala Nika Mahnič.

Umetna inteligenca je danes popularna fraza, ki jo uporablja vedno več ljudi tudi zunaj tehnološkega sektorja. Čedalje bolj prepletena z našimi življenji je ta tehnologija prodrla v naše domove, službe, telefone in druge naprave; uporabljamo jo na vsakem koraku. Mnogi od nas si življenja in dela brez UI ne znamo več zamisliti. A le malokdo razume, kaj UI sploh je – marsikdo niti ne ve, da jo vsakodnevno uporablja.

Strip Moramo se pogovoriti, UI avtoric dr. Julie Schneider in Lene Ziyal je enostaven, a ne poenostavljen pregled osnov UI, njenih učinkov, prednosti in slabosti. Primeren tako za tiste, ki se na temo že spoznajo, kot tudi za vse, ki se šele vključujejo v debato, doživlja danes mednarodni uspeh. Pričakuje že svoj šesti prevod, šole in univerze ga uporabljajo za izobraževanje študentov, na spletu pa ga je od izdaje v letu 2019 preneslo že več kot 30.000 ljudi.

»Ljudje bi morali čim bolje razumeti tehnologijo, ki bo v prihodnosti narekovala njihove finance, zavarovanje, diagnoze raka in možnosti izobraževanja,« piše ena od številnih recenzij stripa. Te in mnogih drugih dilem se bo avtorica dr. Julia Schneider dotaknila v pogovoru z Niko Mahnič. Kako narediti računalniško znanost bolj pozorno na vprašanja manjšin in revnih? Ali je za neke institucije bolje, da se ne digitalizirajo? Ali je prepoved nekaterih tehnologij nujna rešitev ali le podleganje naši tehno-paranoji? Je to na prostem trgu sploh mogoče? Bi morali obnoviti svoje pojmovanje zasebnosti

Slovenska tiskana izdaja stripa je na voljo v Aksioma in v Kulturni inkubator MKC v Mariboru, dostopen pa je tudi kot brezplačen PDF: https://aksioma.org/sl/moramo.se.pogovoriti.ui

𝗩𝗘𝗖̌: https://aksioma.org/sl/streaming

V okviru konS modula na Mednarodnem festivalu računalniške umetnosti (MFRU).