Back to All Events

22. Slovenski dnevi knjige v Mariboru - 4. dan

Predzadnji dan festivala bomo na knjižnem sejmu skušali uloviti še tiste popuste in nakupiti tiste knjige, ki jih do tega trenutka še nismo uspeli odnesti domov. Na eni od stojnic pa bo svoje delovanje predstavila Knjižnica tete Rose. Na odru knjižnega sejma bo jutranje dogajanje pospremila pisateljica in pripovedovalka Ida Mlakar Črnič s svojo zgodbo O kravi, ki je lajala v luno. Ko se bo ura približevala 13. uri bomo vsi nestrpno pričakovali že 17. tradicionalni rap maraton, ki ga bo letos povezoval dobro znani Mišel Ristov Amo.

Po pestrem popoldanskem dogajanju na odru knjižnega sejma bomo pohiteli v bivši hotel Piramida, kjer nas bodo pričakali gostitelji prireditve Pesniški turnir založbe Pivec. Zanimalo nas bo, kdo bo letos dobitnik ali dobitnica laskavega naziva Vitez/Vitezinja pesniškega turnirja 2019.



PROGRAM


10.00–19.00, GRAJSKI TRG

KNJIŽNI SEJEM


10.00−14.00 in 15.00−18.00, GALERIJA MEDIA NOX

AD HOC NA GOSTOVANJU V GALERIJI MEDIA NOX

Razstava izbranih vizualnih del in pesmi projekta Ad hoc.


10.00–18.00, GRAJSKI TRG

IGRA MATERIALOV – ULIČNA RAZSTAVA OBLEČENIH KNJIG


10.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

O KRAVI, KI JE LAJALA V LUNO

Pravljičarka in pisateljica Ida Mlakar Črnič bo predstavila svojo avtorsko slikanico O kravi, ki je lajala v luno, ki je leta 2016 prejela nagrado Kristine Brenkove. S pomočjo slikanice bo ustvarjalka z otroki spregovorila o starosti in starejših ljudeh. Za otroke v 2. ali 3. razredu osnovne šole.


10.00–13.00, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: branje knjig s knjižnih polic.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


10.00–14.00, GRAJSKI TRG

KNJIŽNICA TETE ROSE

Predstavitev knjižnice in čitalnice z izbrano angažirano, uporniško ter radikalno literaturo. Knjižnica tete Rose (knjiznicateterose.org) je imenovana po socialistični filozofinji in revolucionarki Rosi Luxemburg. Ponuja družbeno angažirana teoretska dela in aktivistične priročnike ter je namenjena vsem, ki jih zanima konstruktivno preoblikovanje naše družbe v družbeno pravično mislečo in dejavno. Knjižnica se nahaja v Kulturnem centru Pekarna.

Organizira Pekarna Magdalenske mreže Maribor.


10.30, MESTNO JEDRO

PRAVLJIČNI SPREHOD S KOZO KIKO

Polurni sprehod s pripovedovanjem ter vodenjem po ulični razstavi slikanice S kozo Kiko v gore, avtorice Mojiceje Podgoršek in ilustratorke Tine Dobrajc. Vodi in pripoveduje Hana Kovač. Za otroke med 3. in 7. letom starosti. Za vse, ki želite gorski pustolovščini koze Kike slediti zunaj organiziranih terminov, je na zadnjih straneh programske knjižice priložen načrt poti.

V sodelovanju z MKC Maribor in Založbo Epistola.


11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

O KRAVI, KI JE LAJALA V LUNO

Pripovedovalski nastop Ide Mlakar Črnič.


11.30, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Branje izbrane pravljice iz sklopa Evropske ljudske ter likovno ustvarjanje Pravljice brez meja.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON – SREDNJA EKONOMSKA ŠOLA MARIBOR IN II. GIMNAZIJA MARIBOR

SERŠ bosta na letošnjem literarno-glasbenem maratonu zastopali dve dijakinji z branjem odlomkov iz lastnih romanov v nastajanju. Nastopili bosta Gabrijela Brodnjak in Tadeja Šumandl. Mentorica: Andreja Lep.

II. gimnazija Maribor bo letošnji literarno-glasbeni maraton obogatila z glasbeno-poetičnim nastopom mladih ustvarjalcev. Sodelujejo Ana Štuhec, Monika Kos, Matija Žižek, Asej Fras Pečlin, Gaja Jakopin, Hana Oštir, Monika Hudekova in Brina Podgrajski Kampuš ob kitarski spremljavi Lee Diane Dajčman in Tima Bratuše. Mentorica: Danica Križanič Müller.

V sodelovanju z II. gimnazijo Maribor in MKC Maribor.


13.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

RAP KOT NAČIN ŽIVLJENJA BESEDE

Sedemnajsti maraton hip hop in rap poezije. Sodelujejo: Liquid Flowro/ Prežihov Floranc, Big Šešo, Izzy B, Pa3k, Zima, Huber, Alen Harb, Wera, Zinedin O., Štrom in drugi. Povezuje rapovski glasbenik Mišel Ristov - Amo, ki bo dogodek zaključil s svojim nastopom.

Soorganizirata MKC Maribor in Zavod Feniks-UM.


15.00, RADIO MARŠ (95,9 MHZ UKV)

UŽITEK UGLASBENE POEZIJE

Zvočna kulisa, ki združuje poezijo in glasbo po navdihu glasbenih opremljevalcev Mariborskega radia Študent. Izbrani drobci raziskovanja, kako se literatura in glasba dotikata, prepletata, zlivata, dopolnjujeta in skupaj tvorita mogočen izrazni učinek in užitek.

V sodelovanju z Radiem MARŠ in MKC Maribor.


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

KANTOVANJE V GOSTEH: MATIC AČKO

Matic Ačko je član mariborske glasbene zasedbe Strici iz ozadja. Svoj glasbeno-literarni talent uspešno udejanja tako v kantavtorski vlogi kot v vlogi slam pesnika.


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

NASTOP FINALISTK IN FINALISTOV TER RAZGLASITEV ZMAGOVALCA ALI ZMAGOVALKE NAGRADNEGA LITERARNEGA NATEČAJA »ALI GOVORIŠ EMOJŠČINO«

V ožji izbor četrtega nagradnega natečaja Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, ki je bil namenjen mladim do 30. leta, so se uvrstili Dominik Škrinjar, Dunja Šulc, Larisa Javernik, Nika Gradišek, Alenka Avguštin in Gaja Jakopin. Prevode je ocenjevala tričlanska literarna žirija sodelavk festivala v sestavi Miše Gams, Petre Kolmančič in Kristine Prah. Zmagovalko ali zmagovalca natečaja za najboljši prevod pesmi iz simbolnega jezika emoji (digitalni piktogrami) v slovenščino bo na dogodku razglasila Kristina Prah, ki bo prebrala tudi utemeljitev literarne žirije.


17.00, GALERIJA MEDIA NOX

AD HOC NA GOSTOVANJU V GALERIJI MEDIA NOX

Na avtorsko interpretirano poezijo Davida Bandlja bosta v živo ustvarila vizualni odziv slikarka in ilustratorka Mojca Sekulič Fo ter glasbeni odziv kitarist in skladatelj Samo Šalamon.

Dogodku, na katerem predstavljamo cikel Ad hoc, ki povezuje literaturo, likovno umetnost in glasbeno improvizacijo in poteka v organizaciji LUD Literatura v Trubarjevi hiše literature v Ljubljani, bosta sledila kratek pogovor o projektu Ad hoc z avtorico in vodjo projekta, Petro Koršič, ter odprtje razstave izbranih vizualnih del projekta Ad hoc, ki ga je pripravila kustosinja galerije Media Nox Petra Čeh.

Razstavljajo: Ciril Horjak, Andreja Gregorič, Silvester Plotajs Sicoe, Polona Lovšin, Peter Škerl, Mojca Sekulič Fo, Martin Ramoveš, Mirko Malle, Alenka Sottler, Adriano Janežič in Izar Lunaček.

Dela so nastala na podlagi poezije Vena Tauferja, Miljane Cunta, Vinka Möderndorferja, Denisa Škofiča, Petra Svetine, Petre Kolmančič, Veronike Dintinjana, Mete Kušar, Barbare Korun, Maje Vidmar, Lucije Stupica, Marcella Potocca, Jureta Jakoba, Petra Semoliča, Barbare Jurič, Radharani Pernarčič in Toneta Škrjanca. Izbrane pesmi vključenih avtorjev in avtoric so prav tako del razstave.

V sodelovanju z MKC Maribor in LUD Literatura.


19.00, ART KAVARNA HOTELA MERCURE MARIBOR CITY CENTER (STARI HOTEL PIRAMIDA)

19. PESNIŠKI TURNIR ZALOŽBE PIVEC – FINALNO TEKMOVANJE ZA NAJBOLJŠO NEOBJAVLJENO IZVIRNO PESEM IN NAZIV »VITEZ(INJA) PESNIŠKEGA TURNIRJA 2019«

Po dveh polfinalnih turnirjih na Ravnah na Koroškem in Postojni se je v finale pesniškega turnirja uvrstilo dvanajst pesnikov in pesnic, ki se bodo potegovali za naziv vitez/vitezinja poezije. Finalisti in finalistke po izboru žirije so Cvetka Bevc, Tonja Jelen, Nina Kremžar, Miha Marek, Ana Porenta, Maja Smotlak, Denis Škofič in Tom Veber. Ob njih bodo v finalu nastopili še štirje avtorji oziroma avtorice, ki so se v finale uvrstili po izboru občinstva, to so Veronika Gradišek, Petra Kokol, Metka Ravnik-Glavač in Matea Gorjup.

Pesniška gostja bo lanskoletna vitezinja poezije Nina Dragičević, prireditev bosta povezovala Zora A. Jurič in Nino Flisar. Strokovna žirija, v sestavi Anje Golob, Irene Novak Popov in Marcella Potocca, bo izbrala viteza/vitezinjo poezije, svojega zmagovalca pa bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo.

Vstopnina je 5 evrov, za kar v dar prejmete pesniško zbirko Založbe Pivec in zbornik s pesmimi finalistov.

Organizira Založba Pivec.


* OPOMBE *

  • V primeru dežja bodo dejavnosti Čitalnice na dvorišču in dopoldanski program za otroke potekali v Marsovi izbi ter v dvorani Vetrinjskega dvora.

  • Dogodki, pri katerih ni navedeno drugače, so nastali v produkciji MKC Maribor.

  • Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev.