Back to All Events

Preddogodki 22. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru


22. literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru bo postregel z obilico predfestivalskega dogajanja, ki bo poskrbelo, da bo Maribor že pred Svetovnim dnevom knjige zacvetel z literarnimi vsebinami in dogodki.

Dogajanje se bo pričelo v ponedeljek, 15. aprila z radijsko oddajo Odkrivamo Maribor, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Maribor, in uradno novinarsko konferenco. V torek, 16. aprila, bo Literarna hiša Maribor v sklopu dogodka Včasih so ljudje meso gostila hrvaškega literata Tomislava Dretarja, v sredo, 17. aprila, pa nastop udeležencev in udeleženk delavnice za starejše avtorje in avtorice Mariborske literarne družbe. Dogajanje se bo nadaljevalo tudi v četrtek s predstavitvijo glasil dnevnih centrov Ozara in ŠentLent.

Prvi vrhunec predfestivalskega dogajanja bosta pogovor in koncert ob izidu nove zbirke dram Roka Vilčnika, ki se bosta odvila v Salonu uporabnih umetnosti v četrtek, 18. aprila, dan zatem pa bomo v sodelovanju z II. Gimnazija Maribor obeležili 30. obletnico literarne delavnice II. Gimnazija Maribor.


Ponedeljek, 15. april

9.30, UNIVERZITETNA KNJIŽNICA MARIBOR IN RADIO MARIBOR
(Pohorje 93,1 MHz, Boč 90,4 MHz, Ožbalt 87,7 MHz, Trbonje 93,8 MHz)

ODKRIVAMO MARIBOR

V terenski oddaji Radia Maribor, ki bo snemana in prenašana v živo, bodo o užitkih branja in užitkih besedila, o branju med mladimi, zapovedanem užitku v sodobni družbi ter vplivu bralnih prostorov na užitek branja spregovorile dr. Dragica Haramija, dr. Vesna Vuk Godina in dr. Jerneja Ferlež. Pogovor vodi Nataša Rižnar.

V sodelovanju z UKM, Radiem Maribor in MKC Maribor.

11.00, UNIVERZITETNA KNJIŽNICA MARIBOR

NOVINARSKA KONFERENCA FESTIVALA

V sodelovanju z UKM in MKC Maribor.

12.00, PEDAGOŠKA FAKULTETA MARIBOR, PREDAVALNICA 0.27

Z BRANJEM NE ŽIVIMO LE PRED SPANJEM

Gostovanje in nastop Nataše Konc Lorenzutti, avtorice več kot dvajsetih književnih del za otroke, mladino in odrasle. S pisateljico se bo pogovarjala dr. Dragica Haramija.

V sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze v Mariboru in MKC Maribor.


Torek, 16. april

18.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

VČASIH SO LJUDJE MESO

Literarni večer hrvaškega literata Tomislava Dretarja.

V sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti (JSKD) – OI Maribor, Zvezo kulturnih društev Maribor (v nadaljevanju ZKD Maribor) in Mariborsko literarno družbo (v nadaljevanju MLD).


Sreda, 17. april

18.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

ZVEZDA VEČERNICA

Literarni nastop udeležencev in udeleženk delavnice za starejše avtorje in avtorice Mariborske literarne družbe.

V sodelovanju z JSKD – OI Maribor, ZKD Maribor in MLD.


Četrtek, 18. april

14.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

VESELI MURNI IN MRAVLJICE

Predstavitev glasil dnevnih centrov Ozara in ŠentLent.

V sodelovanju z JSKD – OI Maribor, ZKD Maribor in MLD.


18.00, SALON UPORABNIH UMETNOSTI

POGOVOR IN KONCERT OB IZIDU NOVE ZBIRKE DRAM ROKA VILČNIKA

Rok Vilčnik - rokgre je bil v zadnjih letih kar štirikrat zaporedoma nominiran za Grumovo nagrado. V novo avtorjevo knjižno izdajo sta od nominiranih del vključeni drami Tarzan in Naše gledališče, tretja – Ljudski demokratični cirkus Sakešvili – je bila z Grumovo nagrado ovenčana leta 2016. Po uspešnih uprizoritvah na domačih in tujih odrih zdaj drame čaka novo, vzporedno življenje v knjigi. Pogovor o knjigi Drame, ki je izšla pri založbi KUD Sodobnost International, bo vodil Aljaž Krivec.

Predstavitvi nove zbirke dram sledi nastop zasedbe Simpatico, za katero je Rok Vilčnik, kot že pri Pateticu, v slovenski jezik prelil verze nekaterih klasičnih popevk svetovne glasbene zakladnice. Nastopajo Rok Vilčnik (vokal), Taja Božič (klaviature), Luka Gaiser (kontrabas) in Jože Zadravec (bobni).


Petek, 19. april

19.00, AMFITEATER II. GIMNAZIJE

30. OBLETNICA LITERARNE DELAVNICE II. GIMNAZIJE MARIBOR

Svečana prireditev obeležuje 30. obletnico literarne delavnice, ki jo je vodila profesorica slovenščine in pesnica Danica Križanič Müller, ki se ob tej priložnosti kot mentorica poslavlja. Na dogodku bosta predstavljena antologija gimnazijske lirike Karamelo vsakodnevnega gostiš v lepoto (2000–2018), ki jo je uredila nekdanja članica in nova mentorica delavnice, pesnica Nina Medved, in literarni zbornik Besedo pogoltnem celo (2019), ki ga je uredila Danica Križanič Müller.

Svoja avtorska besedila in besedila iz antologije po lastnem izboru bodo predstavili dijaki in dijakinje: Ana Štuhec, Brina Kampuš Podgajski, Gaja Jakopin, Gloria Džankić, Hana Oštir, Lea Diana Dajčman, Matija Žižek, Monika Kos, Tjaša Lorbek, Vesna Muzek in Vita Movrin.

V avli šole bo na ogled tudi pregledna razstava literarnih zbornikov, ki jih je II. gimnazija izdala v preteklih treh desetletjih.

Organizira II. gimnazija Maribor.


Sobota, 20. april

11.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

MARIBORSKA PESNIŠKA JUTRA

Ivo Andrić in Ex Ponto.

V sodelovanju z JSKD – OI Maribor, ZKD Maribor in MLD.Earlier Event: April 11
Pesniška delavnica z Anjo Golob
Later Event: April 16
FOMB v galeriji Media Nox