Back to All Events

Vokalna delavnica balkanskega tradicionalnega petja

  • Mladinski kulturni center Maribor 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Zavod JazBi Maribor vabi mlade in mlade po srcu na vokalno delavnico balkanskega tradicionalnega petja pod mentorstvom Zvezdane Novakovič, ki se bo odvila 31. oktobra 2019 v prostorih MKC Maribor.


VSEBINA DELAVNICE:

  • učenje grlenega petja, ornamentov in drugih specifik balkanske glasbe

  • teoretično in praktično spoznavanje različnih regij

  • spoznavanje in izvajanje neparnih ritmov

  • učenje in izvajanje bolgarskih in balkanskih pesmi (avtentičnih in aranžiranih za zbor)

  • učenje in izvajanje raznih plesov: elenino horo, parvo horo, dunavsko horo

LOKACIJA: MKC MARIBOR / HOSTEL PEKARNA

DATUM: 31. 10. 2019 (1. del delavnice od 10.00 - 13.00 in 2. del delavnice od 16.00 - 19.00)

CILJNA SKUPINA: mladi in mladi po srcu, tisti, ki se najdejo v opisu delavnice

V sodelovanju z MKC Maribor je prvim 5 prijavljenim starim od 15-29 let omogočena brezplačna udeležba na delavnici. Redna cena je 35€/udeleženca. Prijave se zbirajo na info@sum-up.si do 20. 10. 2019.

O MENTORICI

ZVEZDANA NOVAKOVIĆ (Slo) je slovenska umetnica, ki raziskuje meje svojega glasbenega in performativnega izražanja. V iskanju resonirajočega petja odprtih glasov, se je podala na raziskovanje ljudskih pesmi slovanskih in balkanskih kultur. Leta 2014 je zaključila magisterski študij tradicionalnega petja na AMTII v Plovdivu (Bolgarija), leta 2018 pa je magistrirala iz kompozicije za ljudsko glasbo na Univerzi za glasbo in igro v Gothenburg-u (Švedska). Sodelovala in učila se je tudi od avtentičnih pevcev Bolgarije, Belarusije, Srbije, Bosne, Poljske, Hrvaške in Slovenije. Produkt petletnega raziskovanja je projekt "Slovena Voices", v katerem odzvanjajo nove kompozicije ljudskih pesmi Novakovićeve, trenutno pa v Ljubljani vodi “Zbor Grlenice” in šolo petja “Vokalni studio Grlenice”, s fokusom na tradicionalnem petju v modernih priredbah.

 

ORGANIZATOR:

Zavod JazBi je nastal v želji po ustvarjanju in poučevanju, kulturnem osveščanju, izobraževanju ter umetniškem druženju. Svoje poslanstvo gradi na delu in izkušnjah kulturno-umetniških projektov, organizaciji ter produkciji, ki aktivno vzpodbuja medkulturni dialog, čezmejno povezovanje in medregijsko  sodelovanje. Ključnega pomena je delovanje na področju glasbene in festivalske produkcije, saj omogoča mednarodni poligon povezovanj raznolikih ustvarjalk in ustvarjalcev, obenem pa z organizacijo inovativnih kulturnih prireditev ustvarja prizorišče spodbujanja in promocije neodvisne kulture ter zapolnjuje manjko podobnih dogodkov v slovenskem prostoru. Brezpogojno zaznava potrebo po skupnem prostoru, kjer se ustvarjalci združujejo, podpirajo, spodbujajo in mrežijo nove ter drugačne umetniške prakse. V ospredju novih estetik tako ostaja želja po svobodnem izražanju in odgovornosti do današnjega časa, ki z vzpostavitvijo in oblikovanjem vzporednega prostora predstavlja stičišče (z)možnosti, raziskovanj in drugih aktualnih kontekstov sodobne glasbene kulture. JazBi aktivno podpira prost dostop do vrhunske mestne kulturne ponudbe, oblikovanje kulturnih prireditev na prostem in v neklasičnih ambientih. Skrbi za profesionalno organizacijo kulturnih prireditev in visoko  kakovost ter raven umetniških izvajalcev. 

sum up ZVEZDA FB.png
Earlier Event: October 28
Importdance
Later Event: November 8
Poezija na mestnih ulicah