Back to All Events

Alexander Harley: Kraji samote in Bakili Yasir AbdulVahab: Nenaslovljeni


  • Galerija Media Nox 6 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

V sodelovanju s Festivalom fotografije Maribor vabimo na otvoritev fotografske razstave v Galerijo Media Nox, v soboto, 15. septembra 2018 ob 19. uri.

 

RAZSTAVLJATA:

Alexander Harley (GB): Kraji samote in
Bakili Yasir Abdulvahab (Indija): Nenaslovljeni

 
Celoten program festivala si lahko ogledate na tej povezavi.
 
Razstava bo na ogled do 9. 10. 2018.

Alexander Harley (1991, Hampshire, Velika Britanija)

Alexander Harley je bil rojen na južni obali Anglije ob kraju New Forest v Hampshiru. Kot fotografa ga navdušuje predvsem krajina, ki jo na svojih potovanjih ujame kar v kamero pametnega telefona (iPhone kamera). S tem dokazuje, da ni tako pomembno s čim je fotografija posneta, pač pa da je pomembnejša vsebina. Njegova ljubezen do fotografije se je pričela, ko je v mladosti od očeta dobil kamero Canon T70. Leta 2010 je diplomiral iz umetnosti in dizajna, nato pa v nenehnem iskanju novih pokrajinskih lepot potoval in skorajda živel v svojem VW avtomobilu. Leta 2014 je prepotoval Zahodno obalo ZDA in leta 2015 Islandijo. Od 2016 nadaljuje študij fotožurnalizma in dokumentarne fotografije na LCC v Londonu. Posebnost njegovih pokrajin je upodabljanje ali celo izpostavljanje robustnih elementov v vsej svoji naravni danosti.

Kraji samote

 V zadnjih šestih letih sem imel dovolj sreče, da sem lahko obiskal veliko čudovitih krajev, od kamnitih sten v nacionalnem parku Yosemite v Kaliforniji do škripavih poledenelih jezer na Islandiji, gorskih cest Škotske in celo navdihujoče londonske parke. Vsako ciljno okolje je bilo bolj enkratno in božansko od prejšnjega. Marsikateri kraj, ki sem ga obiskal, mi je prinesel veliko utehe. Znajo biti opogumljajoči in obzirni, a vzbudijo lahko tudi občutke velike osamelosti. Samota mi daje čas za premislek o tem, kar imam in cenim. Vedno sem verjel, da ima narava način, s katerim te prepriča v razmišljanje v danem trenutku, na danem mestu in času, v katerem si ujet. V trenutku vznesenosti lahko začutiš vonj letnih časov, zaslišiš zvok vetra, ki nežno drsi po drevesih in začutiš tla pod nogami.

Verjamem, da ima samota veliko vidikov; lahko se počutiš enako osamljenega v mogočni gorski verigi in sredi mesta, obdan z ljudmi. Namen te razstave je spodbujati razprave o načinih vpliva samote na opazovalca. Nekatere ljudi je strah samote in za njeno premagovanje potrebujejo stalno odvračanje pozornosti, drugi pa lahko posežejo po njej in so raje v družbi sami s seboj, kot pa z drugimi. Nekateri se lahko bojijo divjine, drugi pa se tam lahko počutijo doma. Upam da bo gledalec v teh fotografijah našel samoto v katerikoli njeni obliki. 

  

Bakili Yasir Abdulvahab (1983, Gurajat, Indija)

Bakili Yasir Abdulvahab prihaja iz Indije. Zanima ga predvsem fotografija narave, saj ga navdušujejo različni vzorci, forme in umetnost na sploh. Fotografija je zanj način komunikacije, s katero želi predstaviti lepoto, krhkost in svetlobo medija. Predstavil se je na več skupinskih kot samostojnih razstavah, tokrat se prvič predstavlja v Sloveniji. Leta 2010 se je izobraževal na fotografskem tečaju, sicer pa je leta 2005 diplomiral iz 3D animacije, po nadaljnjem izobraževanju je trenutno zaposlen kot manager v podjetju, ki se ukvarja s 3D animiranjem - Pixel Solution.

Earlier Event: September 15
Otvoritev festivala Mladi Maribor