Back to All Events

PERFORMA & PLATFORMA 2018: 4. dan

V Maribor se ponovno vrača najmočnejša naveza na področju performansa in inovativnih umetniških projektov - Festival Performa & Platforma, ki bo v petih festivalskih dneh postregel z bogatim programom plesnih predstav in performativnih vsebin.

Festivalska tema v letu 2018 izpostavlja navezo sodelovanja. Če smo v lanskem letu izpostavili domeno ženske, njeno polje delovanja v umetnosti, tokrat reflektiramo in v ospredje postavljamo odnos. Naveza odpira vpogled o zapleteni naravi srečanja, vzpostavljanju odnosa in (pogojev) njegove ohranitve ter se dotika vprašanj o sobivanju, sodelovanju in povezavi med različnimi domenami.

Letošnji umetniški laboratorij z Anjo Bornšek omogoča dodaten poglobljen prostor raziskovanja pojava srečanja in sobivanja znotraj festivalskega časa. Skozi javne razprave v Radijski tribuni in na TV omizju pa se bomo preizpraševali, kako vzpostavljati dolgoročnejša sodelovanja in tovrstne relacije prenašati na različna področja.

Irena Pivka in Brane Zorman sta ustvarila aplikacijo HODI.TI, ki bo obiskovalce popeljala na zvočni sprehod skozi mariborsko mestno jedro, SOLO ZA DVA GLASOVA pa predstavlja interpretacijo pesnitve, ki je nastala v odprtem dialogu med Magdaleno Reiter, Milanom Tomášikom in Anjo Golob.


PROGRAM

 

10:00 / Vetrinjski dvor

Umetniški laboratorij: Anja Bornšek - NAVEZA

Letošnji umetniški laboratorij omogoča dodaten poglobljen prostor raziskovanja pojava srečanja in sobivanja znotraj festivalskega časa. Zastavljen je kot štiridnevna dopoldanska praksa druženja, ki je namenjena raziskovanju dela drug z/ob drugim/em. Razgrnili bomo individualne pristope in interese ter skozi sobivanje z drugimi poiskali presečišča, odmike in možnosti navezav. Opazovali bomo, kako se naše lastne ideje razvijajo in definirajo v kontekstu skupnega delovnega prostora.

Laboratorij je namenjen koreografinjam/om, ustvarjalkam/cem na področju giba in plesalkam/cem in bo potekal od 30. avgusta do 2. septembra v Vetrinjskem dvoru. Vsak dan začnemo ob 10. uri s skupnim zajtrkom in pogovorom ter nato nadaljujemo delo do 14. ure. Popoldnevi in večeri so namenjeni udeležitvi festivalskih dogodkov.

Vodi in povezuje: Anja Bornšek
Produkcija: Plesna Izba Maribor v sodelovanju z Narodnim domom Maribor – Vetrinjski dvor

Preberi več...

foto:  Pinterest.com

foto: Pinterest.com

 

11:00 in 18:00 / pred Minoritsko cerkvijo

Irena Pivka, Brane Zorman - HODI.TI

Performans HODI.TI je zvočni sprehod, ki ga gledalec obhodi po vnaprej začrtani poti in mu sledi z aplikacijo na telefonu. Z zvočnimi slikami, vtisnjenimi v lokacijo začrtane poti, prehaja med fiktivnimi in realnimi situacijami. Performans prepleta naracijo in zvok s prostorom, s potjo. Hoja kot politična akcija, kot možen način upora, toliko bolj, ko si čas in prostor za hojo prilasti ženska. Tista ženska, ki ima družbeno in posledično samoreguliran dostop do časa za hojo. Zvočna slika, ki je nastala na bregovih reke Drave, je posneta z binauralnimi in studijskimi mikrofoni.

Hoditi, pešačiti, stopati, korakati, marširati….premakniti se.

V sodelovanju s preddogodki MFRU 2018.

Besedilo in prostor: Irena Pivka
Zvočna kreacija: Brane Zorman
Interpreti: Irena Pivka, Petra Tanko, Igor Velše
Dramaturško svetovanje: Saška Rakef
Pregled besedila: Suzana Koncut
Prevod: Urban Belina
Aplikacija: Vasja Progar
Produkcija: CONA
Koprodukcija: Mesto žensk, 2017

Preberi več...

Hoditi_najave.jpg

 

20:00 / Lutkovno gledališče Maribor

Magdalena Reiter, Milan Tomášik, Anja Golob - SOLO ZA DVA GLASOVA

Odrski prevod pesmi mehiškega nobelovca Octavia Paza Carta de Creencia [Pismo dognanja] iz pesniške v plesno govorico, poimenovan Solo za dva glasova, predstavlja interpretacijo mojstrove pesnitve, ki je zavestno vpeta v sedanjosti. Odrski jezik in sopostavitev dveh plesnih poetik vztrajata v odprtem dialogu z besedilom, ki prostoru in času že uvodoma spodmakne tla, ter nato partikularni intimni odnos, v katerega vstopimo, skozi številne premene razpira proti ontologiji ljubezni, ki se izmika dojemanju skozi (zgolj) bližino dvojine.

Avtorji predstave: Magdalena Reiter, Milan Tomášik, Anja Golob
Koreografija in izvedba: Magdalena Reiter, Milan Tomášik
Dramaturgija: Anja Golob
Glasba: Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz
Kostumografija: Alan Hranitelj
Tehnično vodenje: Aljaž Zaletel
Produkcija: Zavod Mirabelka
Soprodukcija: Cankarjev dom, Plesni Teater Ljubljana
Partnerji: Mediteranski plesni center Svetvinčenat
Podpora: Mestna občina Ljubljana

Preberi več...

foto:  Uroš Abram

foto: Uroš Abram


PROGRAM FESTIVALA


NAKUP VSTOPNIC

Cena predstav v Lutkovnem gledališču Maribor in GT22:

  • 7 EUR (odrasli)
  • 5 EUR (otroci, dijaki, študenti in samozaposleni v kulturi)
  • 3 EUR (za člane plesnih šol in udeležence umetniškega laboratorija)

Brezposelni imajo s potrdilom pravico do brezplačnega vstopa.

Vstopnice so na voljo uro pred pričetkom predstave na lokaciji dogodka.

 

Festival organizirata: MKC Maribor in Plesna izba Maribor
Spletna stran festivala: platforma.plesnaizba.si
Kontakt in informacije: info@mkc.si

 

Earlier Event: August 31
Dokudoc #7: 3. dan
Later Event: September 1
Dokudoc #7: 4. dan