Back to All Events

PERFORMA & PLATFORMA 2018: 3. dan

V Maribor se ponovno vrača najmočnejša naveza na področju performansa in inovativnih umetniških projektov - Festival Performa & Platforma, ki bo v petih festivalskih dneh postregel z bogatim programom plesnih predstav in performativnih vsebin.

Festivalska tema v letu 2018 izpostavlja navezo sodelovanja. Če smo v lanskem letu izpostavili domeno ženske, njeno polje delovanja v umetnosti, tokrat reflektiramo in v ospredje postavljamo odnos. Naveza odpira vpogled o zapleteni naravi srečanja, vzpostavljanju odnosa in (pogojev) njegove ohranitve ter se dotika vprašanj o sobivanju, sodelovanju in povezavi med različnimi domenami.

Letošnji umetniški laboratorij z Anjo Bornšek omogoča dodaten poglobljen prostor raziskovanja pojava srečanja in sobivanja znotraj festivalskega časa. Skozi javne razprave v Radijski tribuni in na TV omizju pa se bomo preizpraševali, kako vzpostavljati dolgoročnejša sodelovanja in tovrstne relacije prenašati na različna področja.

V sodelovanju s nizozemskim plesnim gledališčem De Stilte predstavljamo večmedijsko uprizoritvijo KAR JE PREVEČ, JE PREVEČ, ki prikazuje navezo starši-otroci. Po predstavi sledi predstavitev novega abonmaja MAMO – Mednarodnega Abonmaja Mariborskih Organizacij, v katerem so združili moči različni nosilci uprizoritvene umetnosti v mestu.

Aphra Tesla in Dmitry Globa-Mikhailenko bosta premierno uprizorila ritualno večmedijski nekontemporalni performans PRIMER CLAUDEL.


PROGRAM

 

10:00 / Vetrinjski dvor

Umetniški laboratorij: Anja Bornšek - NAVEZA

Letošnji umetniški laboratorij omogoča dodaten poglobljen prostor raziskovanja pojava srečanja in sobivanja znotraj festivalskega časa. Zastavljen je kot štiridnevna dopoldanska praksa druženja, ki je namenjena raziskovanju dela drug z/ob drugim/em. Razgrnili bomo individualne pristope in interese ter skozi sobivanje z drugimi poiskali presečišča, odmike in možnosti navezav. Opazovali bomo, kako se naše lastne ideje razvijajo in definirajo v kontekstu skupnega delovnega prostora.

Laboratorij je namenjen koreografinjam/om, ustvarjalkam/cem na področju giba in plesalkam/cem in bo potekal od 30. avgusta do 2. septembra v Vetrinjskem dvoru. Vsak dan začnemo ob 10. uri s skupnim zajtrkom in pogovorom ter nato nadaljujemo delo do 14. ure. Popoldnevi in večeri so namenjeni udeležitvi festivalskih dogodkov.

Vodi in povezuje: Anja Bornšek
Produkcija: Plesna Izba Maribor v sodelovanju z Narodnim domom Maribor – Vetrinjski dvor

Preberi več...

foto:  Pinterest.com

foto: Pinterest.com

 

18:00 / Lutkovno gledališče Maribor

De Stilte - KAR JE PREVEČ, JE PREVEČ

Pri večerji je resnično lahko kot v grozljivki. Ves čas ena sama zmešnjava, vik in krik, skratka, živa nadloga. Pojej do konca, ne igraj se s hrano, ne odhajaj od mize vsaki dve minuti! Ampak potem, počakaj! Kaj? Otroci so izginili. Brez sledu so izpuhteli v zrak! Skrivalnice v hiši ... Odlična zabava in veliko vznemirjenje za otroke, ampak prava nočna mora za mamo in očeta. Ki se podata na lov za otroki, a se na koncu sama izgubita. Obupana se odločita, da se bosta podala v neznano. Tam pa naletita na nekaj precej nepričakovanega. Kot se od plesne skupine de Stilte tudi pričakuje.

Nizozemska skupina de Stilte se je v tokratni predstavi povezala z mednarodno prepoznavnima glasbenikoma Jeroenom van Vlietom in Metejem Erkerjem ter ustvarila predstavo, po ogledu katere se starši ne bodo mogli izogniti vprašanju, kdo je pravzaprav tisti, ki se nespodobno obnaša.

Koreografija: Jack Timmermans
Izvedba: Wiktoria Czakon, Chris Havner, Gleen Orlando Mardenborough and Femke Somerwil.
Glasba: Mete Erker, Jeroen van Vliet
Kostumi: Joost van Wijmen
Animacija: Afterlight
Oblikovanje luči: Pink Steenvoorden

Preberi več...

foto:  Hans Gerritsen

foto: Hans Gerritsen

 

19:00 / GT22

MAMO - predstavitev novega abonmaja v mestu

MAMO abonma.
MAMO mednarodni abonma mariborskih organizacij.
MAMO Srečelov: prvo sezono 2018/2019.
MAMO prvi dogodek spremljevalnega programa 31. 8. 2018 ob 19.00.
MAMO pozitivno gesto sodelovanja javnih institucij in nevladnih organizacij.
MAMO različen in raznoroden program, ki se estetsko spogleduje s sodobnim plesnim, lutkovnim, dramskim, postdramskim in eksperimentalnim izrazom.
MAMO malo mešano na žaru, kjer – po principu srečelova – lahko naletiš na različne in raznorodne dobitke, predstave in doživetja.
MAMO partnerje: Moment, Nagib, Lutkovno gledališče Maribor, SNG Drama Maribor, Platforma sodobnega plesa, GT22.

Preberi več...

foto:  Nada Žgank

 

20:00 / GT22

Aphra Tesla - PRIMER CLAUDEL

Ritualno multimedijski nekontemporalni performans, ki v šaržerju gibalno-jezikovno-glasbenih idiolektov vrača gledališču libidinalnost.

Odrska postavitev je raziskovanje odvisnosti od vznemirjenja in lociranja zvočnih vdorov, akuzmatike glasu in gramatike giba. S tem prek odrske regresije Claudelova izstopi iz položaja "neslišane blaznice" ter postane zasledovalka ontoloških odprtin, ozaveščanje zgodovine umetnosti in umetnic, ki porajajo novega, razspolnega človeka.

*Starostna omejitev = 18+

Iniciacija in režija: Aphra Tesla
Dramaturško svetovanje: Jasmina Založnik
Izvajalci: Aphra Tesla, Dmitry Globa-Mikhailenko
Oblikovanje prostora in svetlobe: Aphra Tesla in Sonda 21
Glasba: Dmitry Globa-Mikhailenko, Aphra Tesla, Infundibulum/ Neven M. Agalma
Produkcija: Aphra Tesla
Koprodukcija: GT22, MKC, Ustanova Fundacija Sonda
Podpora: Mestna občina Maribor

Preberi več...

foto:  Aphra Tesla

foto: Aphra Tesla


PROGRAM FESTIVALA


NAKUP VSTOPNIC

Cena predstav v Lutkovnem gledališču Maribor in GT22:

  • 7 EUR (odrasli)
  • 5 EUR (otroci, dijaki, študenti in samozaposleni v kulturi)
  • 3 EUR (za člane plesnih šol in udeležence umetniškega laboratorija)

Brezposelni imajo s potrdilom pravico do brezplačnega vstopa.

Vstopnice so na voljo uro pred pričetkom predstave na lokaciji dogodka.

 

Festival organizirata: MKC Maribor in Plesna izba Maribor
Spletna stran festivala: platforma.plesnaizba.si
Kontakt in informacije: info@mkc.si

 

Earlier Event: August 30
Dokudoc #7: 2. dan
Later Event: August 31
Dokudoc #7: 3. dan