Back to All Events

PERFORMA & PLATFORMA 2018: 5. dan

V Maribor se ponovno vrača najmočnejša naveza na področju performansa in inovativnih umetniških projektov - Festival Performa & Platforma, ki bo v petih festivalskih dneh postregel z bogatim programom plesnih predstav in performativnih vsebin.

Festivalska tema v letu 2018 izpostavlja navezo sodelovanja. Če smo v lanskem letu izpostavili domeno ženske, njeno polje delovanja v umetnosti, tokrat reflektiramo in v ospredje postavljamo odnos. Naveza odpira vpogled o zapleteni naravi srečanja, vzpostavljanju odnosa in (pogojev) njegove ohranitve ter se dotika vprašanj o sobivanju, sodelovanju in povezavi med različnimi domenami.

Letošnji umetniški laboratorij z Anjo Bornšek omogoča dodaten poglobljen prostor raziskovanja pojava srečanja in sobivanja znotraj festivalskega časa. Skozi javne razprave v Radijski tribuni in na TV omizju pa se bomo preizpraševali, kako vzpostavljati dolgoročnejša sodelovanja in tovrstne relacije prenašati na različna področja.

Irena Pivka in Brane Zorman sta ustvarila aplikacijo HODI.TI, ki bo obiskovalce popeljala na zvočni sprehod skozi mariborsko mestno jedro, Jasmina Križaj, Simon Wehrli in Daniel Gisler pa vas skozi plesno predstavo POEZIJA NARAVE vabita na dva kontrastna elementa: naravo in kulturo.


PROGRAM

 

10:00 / Vetrinjski dvor

Umetniški laboratorij: Anja Bornšek - NAVEZA

Letošnji umetniški laboratorij omogoča dodaten poglobljen prostor raziskovanja pojava srečanja in sobivanja znotraj festivalskega časa. Zastavljen je kot štiridnevna dopoldanska praksa druženja, ki je namenjena raziskovanju dela drug z/ob drugim/em. Razgrnili bomo individualne pristope in interese ter skozi sobivanje z drugimi poiskali presečišča, odmike in možnosti navezav. Opazovali bomo, kako se naše lastne ideje razvijajo in definirajo v kontekstu skupnega delovnega prostora.

Laboratorij je namenjen koreografinjam/om, ustvarjalkam/cem na področju giba in plesalkam/cem in bo potekal od 30. avgusta do 2. septembra v Vetrinjskem dvoru. Vsak dan začnemo ob 10. uri s skupnim zajtrkom in pogovorom ter nato nadaljujemo delo do 14. ure. Popoldnevi in večeri so namenjeni udeležitvi festivalskih dogodkov.

Vodi in povezuje: Anja Bornšek
Produkcija: Plesna Izba Maribor v sodelovanju z Narodnim domom Maribor – Vetrinjski dvor

Preberi več...

foto:  Pinterest.com

foto: Pinterest.com

 

11:00 / pred Minoritsko cerkvijo (rezervni termin!)

Irena Pivka, Brane Zorman - HODI.TI

Performans HODI.TI je zvočni sprehod, ki ga gledalec obhodi po vnaprej začrtani poti in mu sledi z aplikacijo na telefonu. Z zvočnimi slikami, vtisnjenimi v lokacijo začrtane poti, prehaja med fiktivnimi in realnimi situacijami. Performans prepleta naracijo in zvok s prostorom, s potjo. Hoja kot politična akcija, kot možen način upora, toliko bolj, ko si čas in prostor za hojo prilasti ženska. Tista ženska, ki ima družbeno in posledično samoreguliran dostop do časa za hojo. Zvočna slika, ki je nastala na bregovih reke Drave, je posneta z binauralnimi in studijskimi mikrofoni.

Hoditi, pešačiti, stopati, korakati, marširati….premakniti se.

V sodelovanju s preddogodki MFRU 2018.

Besedilo in prostor: Irena Pivka
Zvočna kreacija: Brane Zorman
Interpreti: Irena Pivka, Petra Tanko, Igor Velše
Dramaturško svetovanje: Saška Rakef
Pregled besedila: Suzana Koncut
Prevod: Urban Belina
Aplikacija: Vasja Progar
Produkcija: CONA
Koprodukcija: Mesto žensk, 2017

Preberi več...

Hoditi_najave.jpg

 

20:00 / Lutkovno gledališče Maribor

Jasmina Križaj, Simon Wehrli, Daniel Gisler - POEZIJA NARAVE

Predstava Poezija narave povabi dva kontrastna elementa na ples: naravo in kulturo. Ali kar: naravo in poezijo. Opremljena z neizčrpno vnemo sta koreografa Jasmina Križaj in Simon Wehrli skočila v grmovje in za seboj potegnila tudi glasbenika Daniela Gislerja. Skupaj ustvarjajo gibalne rime, ob začaranih zvokih sintetizatorja prepevajo melodije, ki gredo hitro v uho, in recitirajo svojo poezijo. Poezija narave slavi trenutek združitve odra z občinstvom ter ustvarja svet, ki samo je in kjer ni treba ničesar storiti.

Avtorji predstave in izvedba: Jasmina Križaj, Simon Wehrli, Daniel Gisler
Koncept & koreografija: Jasmina Križaj, Simon Wehrli
Dramaturgija: Robert Steijn
Oblikovanje luči in scene: sonda 5 v sodelovanju s Križaj / Wehrli / Gisler
Kostumi: Daniel Gisler, Simon Wehrli, Jasmina Križaj
Produkcija: lil (life is life)
Koprodukcija: Theater am Gleis Winterthur, TanzPlan Ost, Plesna izba Maribor – Platforma sodobnega plesa, Tanzhaus Zurich, Grand Studio Bruselj, TanzRaum Herisau
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Maribor, TanzPlan Ost, Ernst Göhner Foundation

Preberi več...

foto:  Saša Huzjak

foto: Saša Huzjak


PROGRAM FESTIVALA


NAKUP VSTOPNIC

Cena predstav v Lutkovnem gledališču Maribor in GT22:

  • 7 EUR (odrasli)
  • 5 EUR (otroci, dijaki, študenti in samozaposleni v kulturi)
  • 3 EUR (za člane plesnih šol in udeležence umetniškega laboratorija)

Brezposelni imajo s potrdilom pravico do brezplačnega vstopa.

Vstopnice so na voljo uro pred pričetkom predstave na lokaciji dogodka.

 

Festival organizirata: MKC Maribor in Plesna izba Maribor
Spletna stran festivala: platforma.plesnaizba.si
Kontakt in informacije: info@mkc.si

 

Earlier Event: September 1
Dokudoc #7: 4. dan