Back to All Events

25. maj – Kosovelov dan v Mariboru


»Jaz sem sila, ki jo je razklala ostrina.«

27. maja mineva 90 let od smrti Srečka Kosovela, na Krasu rojenega pesnika, ki je kljub rani smrti postal legenda slovenske literarne avantgarde. V njegovi zapuščini je več kot 1.000 pesmi, zbirka esejev in pisem, ki še zmeraj odzvanjajo in navdihujejo nove in nove generacije. V sodelovanju Mariborske knjižnice, MKC Maribor, Zavoda Mars in Karoline Bucka Kustec, pobudnice projekta in prevajalke Kosovelovih pesmi v poljščino, 25. maja pripravljamo raznovrsten program, s katerim se pridružujemo počastitvam vSežani, Trstu in Ljubljani.

Študentom in drugim zainteresiranim bo namenjeno predavanje Politična resnica poezije Srečka Kosovela dr. Iztoka Osojnika na Filozofski Fakulteti Univerze v Mariboru. Najmlajši so vabljeni v Vetrinjski dvorec na branje Kosovelove poezije za otroke in likovno poustvarjalnico.

Kot osrednji dogodek pa pripravljamo pesniški večer, kjer bo v ospredju branje Srečkovih pesmi. Pesniški večer bo potekal v sredo, 25. maja, med 19. in 20.30 uro v Salonu uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor. Branju bo sledil še performans Primoža Oberžana – Federmeistra z naslovom Mehanikom in električarjem.


Earlier Event: May 23
Ožuljeni jezik
Later Event: May 27
Triptih za Tomaža Brenka