Back to All Events

Nika Autor in Obzorniška fronta: Obzornik 65 - "We Have too Much Things in Heart..."

  • MKC Maribor 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

Ob svetovnem dnevu človekovih pravic, 10. 12. 2020, ko obeležujemo 72 let sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic, ki zapiše, da se "vsi ljudje rodijo svobodni ter imajo enako dostojanstvo in pravice", vas Pekarna Magdalenske mreže vabi k ogledu spletne predstavitve projekta Obzornik 65 – "We Have too Much Things in Heart...".

Projekt skozi dvajset videofragmentov prikazuje pričevanja beguncev, ujetih pred mejo Evropske unije, ki se, ob neštetih poskusih prečkanja meje, poleg napornega prehoda terena, soočajo z brutalnim policijskim nasiljem in zlorabami. Posnetki vam predočijo usode posameznikov, vzporedno pa govorijo tudi o izredni solidarnosti lokalne skupnosti. Material je bil zbran med letoma 2019 in 2020 v Veliki Kladuši v Bosni in Hercegovini, kraju, ki pooseblja potrpljenje in upanje, poskuse in neuspehe.

Video gradivo spremljajo besedila, zbrana v publikaciji Obzorniški okruški, ki so jih so prispevali Tara Najd Ahmadi, Andreja Hribernik, Jošt Franko, Ciril Oberstar in Andrej Šprah.

Predstavitev projekta, ki je bila prvotno načrtovana v obliki razstave v Galeriji K18, razstaviščnem prostoru zavoda Pekarne Magdalenske mreže Maribor, je zaradi epidemiološke situacije prestavljena na splet.

Kustosinja projekta: Andreja Hribernik.

Predstavitev projekta bo na ogled od 10. 12. 2020 dalje na povezavah: Galerija K18Koroška galerija likovnih umetnostiCenter sodobnih umetnosti Celje.

Projekt je nastal ob podpori Mestne občine Maribor, v sodelovanju z Galerijo K18, Društvom za Evropsko zavest, Koroško galerijo likovnih umetnosti in Centrom sodobnih umetnosti Celje.

6.jpg