Back to All Events

Snemamo, akcija! Če policijskega nasilja ni, zakaj ga je potemtakem prepovedano posneti?

  • MKC Maribor 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

Pekarna Magdalenske mreže vas vabi, da se v sredo, 9. 12. 2020, ob 19:00 udeležite spletnega dogodka z naslovom "Snemamo, akcija! Če policijskega nasilja ni, zakaj ga je potemtakem prepovedano posneti? Pregled trenutnih dogodkov in situacije v Franciji."

Nadaljuje se poročanje o političnih situacijah in kršenju človekovih pravic, ki se trenutno vrtijo in vplivajo na vso celino, tokrat bomo prevetrili dogajanja v Franciji.

Dogodek bo vodil Gilles Baudry, sodelavec Pekarne Magdalenske mreže, ki je v preteklem letu deloval kot ESE prostovoljec. Gilles živi v Parizu, sam se je udeležil nedavnih protestov in vam bo s pomočjo video demonstracij, svojih mnenj ter fotografij umetniških intervencij po pariških ulicah predstavil trenutna dogajanja, vezana na nasilje s strani francoske policije in protestov, ki so jih organizirali proti sprejetju 24. člena zakona "Global Security Law". Zakon vključuje popolno prepoved snemanja dela policije. Za kršitelje je predvidena kazen enoletnega zapora ali globe v višini 45.000,00 evrov. V istem zakonu skušajo vsiliti tudi to, da se okrepijo lokalne policijske sile, da bo policija lahko uporabljala drone, nosila orožje na javnih mestih idr.

Govorili boste tudi o novembrskem incidentu, ko je policija v predmestju Pariza razgnala tabor migrantov. Odzvale_i so se aktivistke_i, ki so miroljubno prestavili tabor na trg Republike. Policija je odgovorila s silo in evakuirala trg. Med vsem tem je prišlo do vrste nasilnih incidentov, ki so bili posneti in kasneje distribuirani po medmrežju. Iz omenjenega lahko razberete v čem je težava zgoraj omenjenega člena v zakonu. Na dogodku se boste torej dotaknili trenutne situacije ter primerov iz zgodovine, vezane na policijsko nasilje nad manjšinami, predvsem institucionalnega nasilja.

Pogovor je del programa Knjižnica tete Rose in bo potekal v angleščini z močnim francoskim naglasom. Dogodek bo predvajan na Facebook profilu Pekarne Magdalenske mreže.

francija.jpeg