Back to All Events

Festival Skuštrane in bradati


V petek, 6.9.2019, se z oranžnim uličnim performansom v Murski Soboti začenja 3. festival enakosti, glasbeni festival z družbeno angažirano noto.

Festival enakosti na mariborski glasbeni sceni je zrastel iz dejstva, da je na mariborski bogati glasbeni sceni, ki vključuje okoli 100 glasbenih skupin in solo glasbenikov, izrazito manjša prisotnost glasbenic naspram glasbenikom. Mariborski akterji na glasbeni sceni ocenjujejo razmerje manj kot 30% "muzičark" in več kot 70% "muzičarov".

Prva festivalska izvedba (2017), v treh dneh in na enem prozorišču (MC Pekarna) je maksimalno odprla nove izvedbene festivalske poti z načelom vključevanja, širjenja števila nastopajočih in publike. Drugo festivalsko leto (2018) je prineslo izvedbo na desetih mariborskih prizoriščih s 15-dnevnim programom. Letos festival stopa še korak dlje s sedemnajstimi festivalskimi dnevi, enajstimi prizorišči in tremi mesti izvedbe (poleg Maribora še Ptuj in Murska Sobota).

S festivalom enakosti skozi glasbo, kot glavno aktivnostjo kulturno umetniške družbeno angažirane pobude, se vzpostavlja poligon za večjo izpostavljenost žensk na mariborski glasbeni sceni in krepi umetniško in družbeno senzibilnost mesta. Soustvarja Maribor, ki se bolj zaveda svojih kreativnih potencialov in z vključevanjem številnih sodelujočih (od izvajalcev, podpornikov, prostovoljcev, publike) združuje meščane z namenom krepitve njihove kulturne ravni in kulturnih perspektiv, z ustvarjanjem skupnega duha, občutka pripadnosti, saj festivalu ravno meščani-obiskovalci dajejo osebnost, značaj in - ne da bi se sploh zavedali - izpolnjujejo njegovo najširše poslanstvo.

Organizatorji, Kulturno umetniško društvo Coda, skupaj s soorganizatorji AGD Gustaf, Društvom Indijanez, društvom Solar Pulse in Kudom SOS, ob podpori neodvisnih prizorišč urbane kulture skozi soj žarometov pripravljajo koncertne dogodke, pogovore in mestne intervencije. Predstavili bodo avtorsko glasbeno ustvarjanje aktivnih glasbenih skupin, glasbenic in glasbenikov, kot tudi drugih umetnikov, ki pomembno sooblikujejo in soustvarjajo mariborsko (in širšo) glasbeno in kulturno umetniško sceno.

Povedano drugače, skozi glasbo:
Ne!
It's a man's man's world – kot pravi James Brown,
temveč
People have the power! – kot pravi Patti Smith.

 

Festival se bo odvijal na naslednjih prizoriščih:

  • Murska Sobota, trgi in ulice, 6. september 2019 (mestna intervencija)

  • Maribor, Hiša Zahir, 7. september 2019 (koncertni program)

  • Maribor, Urban Garden, 8. - 13. september 2019 (koncertni program, ustvarjalne delavnice)

  • Maribor, MC Pekarna, 14. september 2019 (koncertni program)

  • Maribor, trgi in ulice,15. September 2019 (mestna intervencija)

  • Maribor, GT22, 16. - 18. september 2019 (pogovori in filmske projekcije)

  • Maribor, Vetrinjski dvor, 18. september 2019 (lutkovna predstava)

  • Maribor, Piaf, 19. september 2019 (pesniški program)

  • Maribor, Jazz Club Satchmo, 20. september 2019 (koncertni program)

  • Ptuj, trgi in ulice, 21. september 2019 (mestna intervencija)

  • Maribor, Dvorana Gustaf Pekarna, 22. september 2019 (koncertni program)

Rabimo zrele ženske na odrih Maribora!
— Monika M., članica glasbenih zasedb LASYE in Groovocado
Glasba ne pozna spola. To je poanta.”
— Martin Počkar, član glasbene zasedbe Leonart in poslovni direktor KUD Coda
 
Earlier Event: September 2
Otvoritev Odprte šole 9
Later Event: September 11
Joga za zdravje