Back to All Events

Otvoritev Odprte šole 9

  • Mladinski kulturni center Maribor 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

V ponedeljek, 2. septembra, se bo v prostorih MKC Maribor odvila otvoritev Odprte šole 9, namenjene podpori učenkam in učencem devetletk, ki se izobražujejo na domu, ter njihovim staršem.

Število učenk in učencev, ki osnovno šolo opravljajo kar doma iz leta v leto narašča. Vzroki so različni. V zadnjih letih za tovrstne vpise prevladujejo ideološki in socialni razlogi. Nagibi v skrajnosti so tako zelo očitni in pogojno legitimni, da nekateri straši dvomijo v zagotavljanje varnosti na obstoječih javnih in zasebnih osnovnih šolah. Proces šolanja na domu tako doživlja zelo uporabno preobrazbo, pri čemer je moč zaslediti bistveno pomanjkljivost pri socializaciji otrok. Družba vrstnikov je v vsakem vzgojno izobraževalnem obdobju izjemnega pomena. Druga pomanjkljivost šolanja doma pa je dvojna vloga starša in učitelja. Prav zaradi slednjega se je ustanoviteljica Metka Trdin odločila za zagon Odprte šole 9.

Odprta šola 9 je inštitut za neposredno podporo učenkam in učencem mariborskih devetletk ter njihovim staršem. Svoje storitve (ustrezen kader, učilnica za skupno učenje, koordinacija z matičnimi šolami) bo Odprta šola 9 nudila v celotnem šolskem letu 2019-20. Odprta šola 9 bo v prostorih MKC Maribor izvajala pouk od ponedeljka do petka od 8:30-12:00. V sklopu organiziranega šolanja na domu so se izoblikovale tri starostne skupine, razdeljene po vzgojno izobraževalnih obdobjih. Skupno je doslej prijavljenih 9 učencev in učenk. Razen poučevanja bo Odprta šola 9 organizirala izlete, ekskurzije, ogled kulturnih dogodkov in podobno. Odprta šola 9 ima ambicije postati prva neideološka, alternativna, neprofitna izobraževalna organizacija, ki se bo kognitivno psiho fizično razvijala v vse smeri (holistično) z upoštevanjem ustreznih humanističnih in filozofskih dognanj.