O festivalu 2016

o-festivalu.jpeg

Preprostost, združena tema letošnje 21. Performe in 10. Platforme sodobnega plesa

MARIBOR, 31. AVGUST – 4. SEPTEMBER 2016

»Vse mora biti tako preprosto, kot se le da, vendar ne bolj preprosto.«

(Albert Einstein)

»Preprostost je umetnost.«

(Dominique Loreau)

Tudi letos svoje moči združujeta Performa, festival sodobnih performativnih praks, in jubilejna, deseta Platforma sodobnega plesa, ki bosta poskrbeli za pestro petdnevno dogajanje na različnih lokacijah v Mariboru med 31. avgustom in 4. septembrom 2016.  

Izmed letošnjih novosti izpostavljamo programsko navezo s Poletnim lutkovnim pristanom Lutkovnega gledališča Maribor, saj se bodo vsi trije festivali zaključili sočasno s predstavo, ki prepleta glavne žanrske atribute festivalov, performans, lutke in sodobni plesni izraz.

Tretja edicija združenih festivalov Performa&Platforma postavlja v središče pojem PREPROSTOST – preprostost, ki jo v umetnosti, znanosti ali nasploh v življenju pogosto ugledamo v lucidnosti predstavljene ideje, do katere pridemo po dolgi in zapleteni poti učenja, osredotočanja, redukcije, motrenja bistva. Preprostost bistva in esence umetniškega dela, ki ga ne spremlja navlaka nepotrebnih mašil. Preprostost kot tisto izvorno jedro vsake uspešne umetniške ideje, in ne nazadnje, preprostost kot zamisel, iz katere je vzniknil festival Platforma sodobnega plesa pred desetimi leti. Preprostost je umetnost. In preprostost je izziv, vedno znova – v umetnosti, delu, delovanju, življenju.

S tem izzivom, ki usmerja skupno delo, kreiranje in transformiranje programske politike dveh festivalov, ki sta nekoč orala ledino vsak s svojo vizijo, sta umetniški vodji festivalov Mojca Kasjak in Jasmina Založnik vstopili v iskanje načinov povezave in prepletanja dveh principov in dveh vizij. Prekoračiti ustaljene programske in festivalske vzorce in ponuditi ter tako preizprašati možnost obstoja drugačne organizacije. S tem pa tudi postopno približevanje in izpolnjevanje vizije, da iz festivalskih logik preidemo v kreacijo platforme, ki bi povezala razkropljene akterje in ustvarila pogoje za izmenjavo znanj. Ustvarjanje skupnega prostora in vzpostavljanje novih relacij in vezi.

Hkrati pa bo to tudi priložnost, ko se bomo ob jubileju Platforme vračali k samim začetkom, h generaciji, ki je pred desetletjem šele prihajala, in da se posvetimo generaciji, ki bo v polje profesionalne kulture šele vstopila. Šele sobivanje obeh razpre odnose, pokaže na razlike, kontinuiteto in diskontinuiteto ustvarjanja, vzpostavljanja in oblikovanja poetik, estetik in tudi obeh, še vedno svojstvenih in na videz izoliranih svetov.

Kako idejo preprostosti, minimalizma razumeta ti dve generaciji? Se vrlina/umetnost preprostosti prenaša iz enega polja človeškega delovanja na drugega? Kako s filozofijo ‘preprostosti’ zarežemo v kapitalistično matrico?

To je le nekaj vprašanj, s katerimi bomo letos izzvali sodelujoče umetnike v programu festivala ter povabljene strokovnjake v strokovnem delu programa. Podrobnejše programske vsebine bodo objavljane kmalu, do takrat pa preprosto uživajte v poletju in v vsem, kar se nam ponuja!

Produkcija in realizacija: Mladinski kulturni center Maribor (zanj Maja Malus Azhdari, direktorica) in Plesna izba Maribor (zanj Nina Milin, predsednica)

Koprodukcija: Lutkovno gledališče Maribor, GT22, SNG Maribor

Umetniško vodstvo: Jasmina Založnik, Mojca Kasjak

Izvršna produkcija in organizacija: Jasmina Založnik, Mojca Kasjak, Petra Kolmančič

Dodatne informacije: www.mkc.si/performainfo@mkc.si, 02 300 2994, http://www.platforma.plesnaizba.si/, plesnaizba@gmail.com, info@plesnaizba.si, 041 757 393