Festivalska nedelja na Grajskem trgu


20. SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU SO SE ZAKLJUČILI Z LITERARNIM MARATONOM OB SVETOVNEM DNEVU KNJIGE

Zadnji dan festivala se je knjižni sejem zaključil prej kot ponavadi. Elvis Berljak je ob 10.30 popeljal še zadnjo skupino otrok po poti ilustriranih junakov iz slikanice Slon Stane Manice K. Musil, ki so razstavljeni na plakatnih mestih v mestnem jedru.

Ob 11.00 je zaradi strahu pred dežjem potekala lutkovna predstava Korenčkov palček v dvorani Vetrinjskega dvora. Predstava, narejena po pravljici Svetlane Makarovič, prinaša zgodbo o trdnem prijateljstvu med Sapramiško in Korenčkovim palčkom in govori o tem, kaj se zgodi, ko je njuna zaveza na preizkušnji. Pohvaliti velja igralki Petro Bauman in Jano Jereb, saj sta v predstavo vložili veliko domiselnosti in energije. Otroci so pazljivo sledili njunemu nastopu. 

Ob 12.00 se je na odru knjižnega sejma odvil osrednji dogodek dneva – literarni maraton ob svetovnem dnevu knjige. S svojimi deli so se na odru med drugim predstavili Tonja Jelen, Aleš Jelenko, Jože Kos Sine, Gregor Lozar, Nevenka Miklič Perne, Radharani Pernarčič, Željko Perović, Barbara Pogačnik, Breda Slavinec, Jan Šmarčan, Nataša Švikart in drugi.

Po literarnem maratonu je na Grajskem trgu potekala še razglasitev zmagovalca natečaja Emoji, ki poteka pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru že drugo leto. Prevode pesmi, ki so jih udeleženci natečaja prevedli iz simbolnega jezika emoji (digitalni piktogrami) v slovenščino, je ocenjevala tričlanska žirija v sestavi Kristine Kočan, Petre Kolmančič in Tonje Jelen. Zmagovalka natečaja je Helena Zemljič, ki je poskrbela za najbolj primeren in pesniško inovativen prevod. Na drugem in tretjem mestu sta se znašla Tina Pušauer in Dominik Škrinjar. S tem dogodkom se je knjižni sejem tudi zaključil.

 

Fotografije: Janez Klenovsek