Zadnji dan festivala

Foto: Marjan Laznik

Foto: Marjan Laznik


V ZNAMENJU LITERARNEGA MARATONA OB SVETOVNEM DNEVU KNJIGE 2017

Zadnji dan festivala 20. Slovenski dnevi knjige v Mariboru bo knjižni sejem potekal le med 10.00 in 13.00. V tem času se lahko ob 10.30 še zadnjič udeležite pravljičnega sprehoda s Slonom Stanetom, ki vas bo popeljal v svet pravljice z istoimenim naslovom. Ilustracije iz slikanice Slon Stane Manice K. Musil so razstavljene na plakatnih mestih v mestnem jedru, sprehod pa se bo začel kot doslej pri pitniku na Slomškovem trgu. Če želite na sprehod sami, samo sledite modrim slonovim stopinjam po tleh ali pa poiščite zemljevid poti v naših programskih knjižicah.

Ob 11.00 bo na odru Grajskega trga potekala pustolovščina s Korenčkovim palčkom. Gre za lutkovno predstavo, narejeno po pravljici Svetlane Makarovič z naslovom Korenčkov palček, ki sta jo Petra Bauman in Jana Jereb postavili na oder. Zgodba o Korenčkovem palčku in Sapramiški, prijateljih, ki se nikoli ne prepirata, razen takrat, ko se, je primerna za otroke vseh starosti.

Ob 12.00 bo na odru knjižnega sejma potekal osrednji dogodek dneva – literarni maraton ob svetovnem dnevu knjige. S svojimi deli se bodo na odru med drugim predstavili Tonja Jelen, Aleš Jelenko, Kristina Kočan, Zdravko Kokanović Koki, Petra Kolmančič, Jože Kos Sine, Jernej Kusterle, Gregor Lozar, Petra Bauman, Nevenka Miklič Perne, Anja Novak, Radharani Pernarčič, Željko Perović, Barbara Pogačnik, Vesna Liponik, Breda Slavinec, Nežka Struc, Jan Šmarčan, Sara Špelec, Robert Titan Felix, Tom Veber, Anka Vidmar in drugi.

Ob 13.00 pa bo na Grajskem trgu potekala razglasitev zmagovalca natečaja Emoji, ki poteka pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru že drugo leto. Prevode pesmi, ki so jih udeleženci natečaja prevedli iz simbolnega jezika emoji (digitalni piktogrami) v slovenščino, je ocenjevala tričlanska žirija v sestavi pesnic Kristine Kočan, Petre Kolmančič in Tonje Jelen. Svoje prevode bodo na odru prebrali trije najboljši prevajalci emojščine.

Ob 17.25 si boste na programu Televizije Maribor lahko ogledali ponovitev osrednjega strokovnega dogodka festivala, t.j. pogovorne oddaje Dober večer – Slovenski dnevi knjige v Mariboru 2017 , ki bo potekala na temo Maribora kot glavnega junaka literarnih del. Pogovarjali so se Tone Partljič, Nataša Kramberger, Avgust Demšar in dr. Miran Štuhec. Pogovor je usmerjal dr. Zoran Medved.

Zaključna prireditev festivala Slovenski dnevi knjige pa bo potekala ob 20.00 v Salonu uporabnih umetnosti, kjer bo pesnik in glasbenik Peter Andrej predstavil nove uglasbitve pesmi Erike Vouk. Izbor vključuje njene pesmi iz različnih pesniških zbirk ter nekaj najnovejših, še neobjavljenih pesmi. Lirične miniature, ki z erosom prevevajo temo življenja, bodo v kratkem izšle tudi na zgoščenki. Pesmi bodo poleg Petra Andreja predstavili tudi Dejan Berden, Matjaž Dajčar in Gašper Žerjal.

Na koncertu bomo lahko nazdravili še enemu uspešnemu festivalu Slovenski dnevi knjige v Mariboru.

Upamo, da vam zadnji dan festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru tako kot prireditev v celoti ostane v lepem spominu in vam porodi veliko idej za branje in (literarno) ustvarjanje … Pa do prihodnjič ...