Otvoritev festivala


20. SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU – KO TE NAPIŠE KNJIGA 2017 – SO V UKM DOČAKALI URADNO OTVORITEV

Festival Slovenski dnevi knjige je tako tudi uradno potrdil dvajseto obletnico svojega obstoja. Ob 13.00 je v Univerzitetni knjižnici Maribor potekal otvoritveni dogodek festival, na katerem so s svojim govorom prisostvovali direktorica MKC Maribor Maja Malus Azhdari, direktorica Univerzitetne knjižnice v Mariboru dr. Zdenka Petermanec in predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina, ki je v svojem govoru izpostavil težak položaj literatov, ki so s svojim statusom samostojnega kulturnega delavca degradirani na raven obrtniških poklicev in potisnjeni na sam rob preživetja. Svetina je poudaril, da je pisanje zahtevno delo, ki je v teh časih premalo cenjeno ter da se založbe, knjižnice in knjigarne iz leta v leto borijo s čedalje slabšimi pogoji za svoje delovanje. 

Na otvoritvi festivala je povezovalka dogodka Petra Bauman predstavila tudi projekt Časovna kapsula, ki je delo inovativnega kiparja in slikarja Jožeta Šubica. Šubic je ustvaril instalacijo iz 1500 knjig, ki jih je prijazno podarila Bukvarna Ciproš. V njej bodo shranjene zapečatene izvirne pesmi in še ne objavljeni prozni prispevki uveljavljenih slovenskih avtorjev, ki so bili v letih trajanja festivala osrednji festivalski gostje: ob Milanu Jesihu, ki je na otvoritvi tudi prebral eno od svojih pesmi, so to še Evald Flisar, Goran Vojnović, Alojz Ihan, Boris A. Novak, Milan Dekleva, Tone Partljič, Vinko Möderndorfer, Feri Lainšček, Vlado Žabot, Dušan Jovanović in Zorko Simčič, Dane Zajc in Tomaž Šalamun. Časovna kapsula bo v sredo sprejela še neobjavljeno pesem letošnjega osrednjega gosta festivala, Draga Jančarja, potem pa se bo zapečatila - njeno vsebino bomo odpečatili in predstavili javnosti šele leta 2027 ob 30. obletnici festivala.

Baumanova je v svojem govoru predstavila tri razstave, ki v okviru festivala potekajo v Univerzitetni knjižnici: knjižno razstavo In ne zaradi bibliografskih podatkov, ampak  avtorjev Boruta Gombača in Jerneje Ferlež, razstavo fotografij Bojana Golčarja z naslovom Usedline in sledovi ter dokumentarno razstavo Smiljan Rozman, pisatelj, ki bobna in slika, avtorjev Bernarde Lukanc in Vlada Vrbiča. Prva razstava se s pomočjo besedil, knjig in fotografij sprehodi skozi osrednje teme preteklih festivalov, njena posebnost pa je, da so odlomki v knjižnih vitrinah izpostavljeni v obliki odprtihrobov, ki nam sugerirajo odprte interpretacije prebranega besedila, ki ga bralci skozi proces branja in razmišljanja sami soustvarjamo. Fotografska razstava Usedline in sledovi, ki se nahaja v Likovnem razstavišču knjižnice, je letošnji temi pisana na kožo, ki daje v ospredje mesto Maribor kot glavnega junaka knjižnega ustvarjanja. Fotografa temnih urbanih pokrajin in notranje strani pogleda Bojana Golčarja, spremljajo pronicljiva besedila dr.  Bojane Kunst, ki bodo na ogled vse do 15. maja. Tretja razstava z naslovom Smiljan Rozman, pisatelj, ki bobna in slika, pa je gostujočega značaja. Njena avtorja, Bernarda Lukanc in Vlado Vrbič, sta jo zasnovala v velenjski knjižnici ter pripravila dokumentarno poučne in zelo razgibane plakate.

Na koncu otvoritve je Maja Malus Azdhari podelila še priznanja, ki jih Mladinski kulturni center podeljuje ob jubilejni obletnici festivala dolgoletnemu programskemu odboru festivala. Priznanja so prejeli Klemen Brvar, Nino Flisar, Borut Gombač, Dragica Haramija, Zora A. Jurič, Petra Kolmančič, Milena Pivec, Marjan Pungartnik, Vlasta Stavbar in Darka Tancer Kajnih, ki so v festival vložili veliko časa in energije. Glasbeni vložki novonastale skupine Brest, ki sta jo tokrat sestavljala le pevka Vesna Zornik in kitarist Samo Šalamon, so pripomogli k ustvarjanju prijetnega in sproščenega vzdušja, ki se je ob 20.00 nadaljevalo v Salonu uporabnih umetnosti, kjer sta že prej omenjena glasbenika predstavila najnovejši album Nemi film, ki ga je sicer štiričlanska zasedba ob pomoči izvrstne tekstopiske Kristine Kočan ustvarjala dobršno polovico leta. Umirjena eklektična glasba, ki jo je čudovito dopolnjeval močan vokal karizmatične Vesne Zornik, je občinstvo popeljala v svet drobnih vsakdanjih užitkov in deževne aprilske melanholije, za katero upamo, da jo bo v prihodnjih dneh festivala pregnalo toplo sonce …

 

Fotografije: Boštjan Lah