Vabljeni na otvoritveni dan

20. SLOVENSKIH DNEVOV KNJIGE V MARIBORU – KO TE NAPIŠE KNJIGA 2017

Še sami težko verjamemo, da je za nami že drugo desetletje organiziranja literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki poteka pod sloganom Ko te napiše knjiga. Čeprav je nekaj časa visela v zraku morebitna prevlada elektronskih knjig, iz leta v leto opažamo, da ljubitelji knjig tiskanih verzij ne morejo in nočejo zamenjati za njihove elektronske različice. Tudi knjižni sejem, ki vsako leto poteka na Grajskem trgu, je dokaz za to, da ljudje želijo knjigo prelistati, “povohati” in temeljito pregledati, preden osvoji njihova srca in jih premami v nakup.

Tudi letos bo mestno jedro Maribora z Grajskim trgom v osrčju poligon za najrazličnejše literarne nastope, performanse in humanitarne knjižne akcije, strokovne pogovore, knjižne razstave, tradicionalni literarni maraton in knjižne inštalacije. Čeprav se knjižni sejem zaradi velikonočnih praznikov letos zamakne na sredino tedna, se bo festivalsko dogajanje pričelo že v torek, ko bo ob 13.00 v Univerzitetni knjižnici Maribor potekal otvoritveni dogodek festivala. Takrat bo predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina prebral poslanico ob svetovnem dnevu knjige, ogledali pa si boste lahko tudi kar tri razstave: knjižno razstavo In ne zaradi bibliografskih podatkov, ampak (ob 20-letnici festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga) avtorjev Boruta Gombača in Jerneje Ferlež, razstavo fotografij Bojana Golčarja z naslovom Usedline in sledovi ter dokumentarno razstavo Smiljan Rozman, pisatelj, ki bobna in slika, avtorjev Bernarde Lukanc in Vlada Vrbiča. Takrat bo svoje odštevanje pričela tudi unikatna instalacija z naslovom Časovna kapsula, otvoritev pa bo pospremil nastop zasedbe Brest, ki bo s pevko Vesno Zornik ob 20.00 v Salonu uporabnih umetnosti nadaljeval z jadranjem po raznožanrskih glasbenih vodah.

Torek bo tudi v znamenju dveh dobrodelnih knjižnih akcij: ob 9.30 bodo v VDC Polž v Rušah pod okriljem dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor začeli s serijo dogodkov branja in podarjanja izbranih knjig v ustanovah in domovih, medtem ko bo ob 16.00 ista knjižna akcija s tradicionalnim naslovom Podarimo knjigo in besedo stekla v stanovanjski skupini Zveze Sonček na Pragerskem.

Ljubitelji literature Milana Jesiha in Ive Svetina bodo prišli na svoj račun ob 18.00 v Literarni hiši Maribor, ko bosta omenjena literata spregovorila o začetkih njune literarne poti, ki je bila v 60. letih prejšnjega stoletja povezana z gledališčem, natančneje s skupinami 441, 442 in Pupiljo ferkever. Na literarnem večeru s pomenljivim naslovom Nogé do neba (začetki in zdaj) boste lahko prisluhnili odlomkom iz njunih številnih pesniških zbirk, ki zajamejo duh časa ter se preselili v obdobje svojega odraščanja.

Letošnja osrednja tema festivala z naslovom Mesto v literaturi – Maribor glavni junak bo odzvanjala tudi na radijskih valovih. Ob 21.00 boste lahko na Radiu Maribor (Pohorje 93,1 MHZ, Boč 90,4 MHz, Ožbalt 87,7 MHz, Trbonje 93,8 MHz) prisluhnili izbranim besedilom na temo festivala. Avtorska oddaja Simone Kopinšek z naslovom Valovanje besed – Maribor v literarni perspektivi slovenskih književnih ustvarjalcev bo predstavila leposlovje Draga Jančarja, ki je tudi letošnji osrednji gost festivala in ki za osrednje prizorišče svojih del največkrat izbere prav Maribor.

Ob 20.00 vas vabimo v Salon uporabnih umetnosti, kjer se bo predstavila nova glasbena skupina Brest s kitaristom in avtorjem glasbe Samom Šalamonom ter pevko Vesno Zornik. Uglasbili so besedila pesnice Kristine Kočan. Sveža zasedba bo predstavila svoj prvenec Nemi film, ki je na svetovni dan poezije oz. prvi spomladanski dan prvič ugledal luč sveta. V Salonu boste lahko uživali v intimnem vzdušju, ki ga bo tokrat ustvaril duet Vesne Zornik in Sama Šalamona. Prvi dan festivala se bo tako zaključil v prijetnem vzdušju, ki ga bo poleg knjižnih akcij in zanimivih razstav ter radijskih pogovorov zaznamovala tudi umirjena eklektična glasba.