Jubilejni literarni festival


20. SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU: Ko te napiše knjiga 2017
18.−23. april 2017, različne lokacije v Mariboru

BOGAT PROGRAM, okoli 90 različnih dogodkov povezanih s knjigo in literaturo

OSREDNJA TEMA FESTIVALA: Mesto v literaturi – Maribor glavni junak

Osrednjo temo letošnjega festivala posvečamo mestu Maribor, ki se v slovenski literaturi pogosto pojavlja. Maribor se kot topos, osrednji junak kaže v različnih podobah, pogosto pa kot mesto, ki pooseblja neuresničenost, a hkrati radoživost in zagnanost protagonista.

OSREDNJI GOST

Drago Jančar, svetovno uveljavljeni slovenski književnik, bo v sklopu festivala premierno predstavil svoj roman In ljubezen tudi (Beletrina 2017), ki se odvija prav v Mariboru in na Pohorju.  Jančar v svojih romanih pogosto za osrednji dogajalni prostor izbere Maribor.

STROKOVNI DEL PROGRAMA

Osrednji strokovni dogodek se bo odvil v obliki pogovorne strokovne TV oddaje na Televiziji Maribor pod moderatorsko taktirko dr. Zorana Medveda. Voditelj in povabljeni gostje Avgust Demšar, Nataša Kramberger, dr. Miran Štuhec, Tone Partljič in Aleš Šteger bodo razpravljali o osrednji temi festivala.

Radijska oddaja Valovanje besed bo predstavila leposlovje, v katerem nastopa Maribor kot eden izmed osrednjih toposov, Drago Jančar pa bo nastopil kot gost oddaje.

KNJIŽNI SEJEM

Letošnji knjižni sejem, ki bo potekal od srede, 19. 4., do nedelje, 23. 4. 2017, na Grajskem trgu, ponuja pester izbor stojnic različnih slovenskih založb in literarne prireditve. S svojimi knjižnimi izdajami se bodo predstavili različni avtorji, na ogled bosta razstavi projekta »Oblečene knjige« - »Mične knjižne gospodične« in ilustracije Marjana Mančka »Velike misli malega muca«. Oder bo namenjen mladim kantavtoricam in kantavtorjem, potekala bosta Srednješolski literarno-glasbeni maraton ter Rap in hip hop maraton. Svojo zgodbo pa boste o mariborskih lokacijah na Stroj za zgodbe lahko napisali tudi sami. Knjižnica tete Rose vas bo uvajala v kritično mišljenje. Zadnji dan dogajanja bo potekal tradicionalni literarni maraton, na katerem se bodo predstavili pesniki in pisatelji iz cele Slovenije. Razglasili bodo tudi najboljšega prevajalca/prevajalko emoji poezije.

KNJIŽNI SEJEM – otroški program

V času knjižnega sejma si bodo otroci lahko ogledali kamišibaj predstave in prisluhnili pripovedovalcem in pravljičarjem, kot so Andrej Rozman Roza, Ljoba Jenče, Jerca Cvetko in drugi. Obiskali bodo lutkovne igre in izdelovali različne izdelke, povezane s knjigo. Vsak dan bodo lahko šli na prav poseben pravljični sprehod s Slonom Stanetom, z glavnim junakom slikanice Manice K. Musil.

VEČERNO DOGAJANJE je letos zaradi dvajsete obletnice festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru še posebej bogato. Dve veliki večerni branji s priznanimi slovenskimi pesniki in pisatelji, koncerti uveljavljenih slovenskih glasbenikov in več.

18.4. ob 20.00: BREST in VESNA ZORNIK, Salon uporabnih umetnosti

19.4 ob 20.00: VELIKO VEČERNO BRANJE, Salon uporabnih umetnosti: Avgust Demšar, Zdenko Kodrič, Nataša Kramberger, Tone Partljič, Rok Vilčnik ter glasbena gosta Bilbi in Gregor.

20.4. ob 19.00: osrednji gost DRAGO JANČAR, Velika dvorana Lutkovnega gledališča

20.4. ob 20.00: OŽULJENI JEZIK, 12. mariborski večer slam poezije z gostom Petrom Semoličem, Klub Wetrinsky.

21.4. ob 20.00: VELIKO PESNIŠKO BRANJE, Salon uporabnih umetnosti: Andrej Brvar, Primož Čučnik, Borut Gombač, Erika Vouk, Uroš Zupan ter glasbeni gostje Hamlet Express.

22.4. ob 19.00: 17. PESNIŠKI TURNIR ZALOŽBE PIVEC, Kazinska dvorana SNG Maribor

23.4. ob 20.00: PETER ANDREJ & BAND: ZATÓPATÓ, koncert pesmi Erike Vouk, Salon uporabnih umetnosti

IN ŠE:

·         literarni nastopi in ulične literarne akcije

·         knjižne razstave in razstave ilustracij

·         strokovni dogodki

·         humanitarne knjižne akcije

·         pester program za otroke in mladino