Dragi bralci, ustvarjalci in prijatelji knjig!

Takoj po velikonočnih praznikih bo za ljubitelje knjig nastopilo še eno praznično obdobje – približuje se namreč 23. april, svetovni dan knjige, namenjen promociji branja, založništva in zaščiti intelektualne lastnine in avtorskih pravic. V počastitev tega dne se v Mariboru, številnih drugih slovenskih mestih in različnih krajih po vsem svetu odvijajo prireditve in aktivnosti, posvečene knjigi, literaturi, bralcem in literarnim ustvarjalcem.

V Mariboru bomo letošnji svetovni dan knjige obeležili še posebej slavnostno, z jubilejnimi, 20. Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Člani programskega odbora festivalaZora A. Jurič, Klemen Brvar, Dragica Haramija, Nino Flisar, Borut Gombač, Petra Kolmančič, Milena Pivec, Marjan Pungartnik, Vlasta Stavbar in Darka Tancer-Kajnih, smo letos v središče programskih vsebin postavili Maribor – najprej zato, ker praznujemo jubilej festivala in smo se strinjali, da se lahko ob tej priložnosti posvetimo temu, kar nas neposredno obkroža in nam je blizu. Kako torej avtorji in knjige pišejo naše mesto, smo se vprašali. In ugotovili, da smo v nekaterih literarnih delih priča fenomenu preobrazbe Maribora kot objekta, dogajališča ali kulise v vlogo junaka oz. literarnega protagonista. Skupaj z vami, dragi bralci in ljubitelji knjig, se bomo torej spraševali, kakšen je naš Maribor kot knjižni junak.

V osrednjem delu programa bomo gostili Draga Jančarja, ki bo na Literarni postaji Mariborske knjižnice premierno predstavil nov roman In ljubezen tudi, ki je postavljen v Maribor in na Pohorje. Ob njem so z osrednjo temo festivala povezani še številni drugi gostje (na dveh velikih večernih branjih, enem proznem in drugem pesniškem, bodo nastopili Avgust Demšar, Zdenko Kodrič, Nataša Kramberger, Tone Partljič, Rok Vilčnik,  Andrej Brvar, Primož Čučnik, Borut Gombač, Erika Vouk in Uroš Zupan), dve radijski oddaji, strokovna televizijska debata z voditeljem dr. Zoranom Medvedom in povabljenimi gosti dr. Miranom Štuhecem, Tonetom Partljičem, Alešem Štegrom, Avgustom Demšarjem in Natašo Kramberger, knjižna in fotografska razstava, pogovor z mladinsko pisateljico Janjo Vidmar, ulične literarne akcije ter tematski krog na večeru slam poezije, ki v tokratni izvedbi gosti Petra Semoliča.

Seveda stalnica festivala ostaja knjižni sejem na Grajskem trgu s pestrim spremljevalnim programom na odprtem odru, kjer se bodo zvrstili nastopi literatov in pripovedovalcev (Jerca Cvetko, Andrej Rozman – Roza, Ljoba Jenče in drugi), založb, glasbenikov, srednješolski literarno-glasbeni program, maraton rap poezije in tradicionalni literarni maraton ob svetovnem dnevu knjige, s katerim bomo v nedeljo, 23. aprila, letošnji knjižni sejem zaključili.

Ob dogajanju na Grajskem trgu se program, ki smo ga pripravili v navezi z dvajsetimi partnerji in s tridesetimi drugimi sodelujočimi, odvija še na dvajsetih prizoriščih v mestu. Znova so z nami Čitalnica na dvorišču v atriju Vetrinjskega doma, Pesniški turnir Založbe Pivec, Literarna hiša Maribor, ki bo med drugim gostila Milana Jesiha in Iva Svetino, Salon uporabnih umetnosti kot največkrat zasedeno večerno prizorišče, dobrodelna akcija Podarimo knjigo in besedo članic mariborskega Inner Wheel kluba, kot vsako leto pa gostimo tudi aktualnega dobitnika večernice, letos je z nami Peter Svetina.

Pripravili smo seveda veliko novosti, kot se spodobi, če hočemo ostati privlačni – med njimi na tem mestu izpostavljamo vodeni literarni sprehod po središču mesta z igralcem Elvisom Berljakom, ki smo ga za naše najmlajše pripravili ob plakatni akciji slikanice Slon Stane, avtorice Manice K. Musil ter umetniško instalacijoČasovna kapsula v izvedbi akademskega kiparja Jožeta Šubica – v privlačnem umetniškem objektu bomo shranili zapečatene pesmi in prozne prispevke uveljavljenih slovenskih avtorjev, ki so bili v letih trajanja festivala osrednji festivalski gostje; to so Milan Jesih, Evald Flisar, Goran Vojnović, Alojz Ihan, Boris A. Novak, Milan Dekleva, Tone Partljič, Vinko Möderndorfer, Feri Lainšček, Vlado Žabot, Dušan Jovanović, Zorko Simčič, Dane Zajc in Tomaž Šalamun; Časovno kapsulo bomo odprli in njeno vsebino predstavili javnosti šele leta 2027 ob 30. obletnici festivala.

Bogato literarno dogajanje bo potekalo tudi v večernih terminih na različnih lokacijah po Mariboru. Ker vsega ni mogoče zaobjeti v tem kratkem napovedniku, predlagamo, da skrbno prelistate programsko knjižico ali preverizte program na spletu, izberete kaj zase in si sestavite svoj festivalski urnik. In ne pozabite obiskati knjižnega sejma na Grajskem trgu, kjer letos svojo ponudbo in aktualno knjižno produkcijo predstavlja kar sedemnajst slovenskih založb – gotovo nam ne bo težko izbrati primerne knjige in jo ob svetovnem dnevu knjige podariti sebi ali svojim bližnjim!

Programsko knjižico najdete tukaj> https://issuu.com/uroslehner/docs/eb