Napoved za petek in soboto, 24. in 25. aprila 2015


18. Slovenski dnevi knjige v Mariboru

 

Dnevi ob obilici dogodkov hitro minevajo in pred nama sta zadnja dva festivalska dneva.

V petek imate zadnjič letos priložnost obiskati knjižni sejem na Grajskem trgu, ki vabi s svojo ponudbo med 10. in 19. uro.

Ob 10. uri pripravljamo za otroke na Grajskem trgu pripovedovalski nastop pisateljice Cvetke Bevc: Pesem za vilo in druge pravljice.

Med 10. in 12. uro ter med 15. in 18. uro tudi danes vabi Čitalnica na dvorišču, na ustvarjalni delavnici pod milim nebom Recikliran papir in Hvala v drugih jezikih, v menjalnico knjig Knjižna bolha, na bralno plažo Bolje branje kot nerganje, ob 17. uri pa na šolsko kulturno produkcijo Predstava nas zabava.

Med 10. in 15. uro lahko obiščete Knjižnico Tete Rose na Grajskem trgu, kjer bo potekala predstavitev knjižnice in čitalnice z izbrano angažirano, uporniško in radikalno literaturo.

Končno je smo dočakali že tradicionalni Srednješolski literarno-glasbeni maraton, kjer angažirani in talentirani dijaki raznih srednjih šol in gimnazij predstavijo svoja literarna in glasbena ustvarjanja. Grajski trg bodo ponovno preplavili mladi, ki bodo dodobra izkoristili velik oder in naredili nepozaben dogodek. Vidimo se ob 11. uri.

Tudi ob 13. uri bo zelo živahno na Grajskem trgu, saj bomo izvedli že 13. Maraton rap in hip hop poezije, ki ga moderira znan mariborski raper Emkej.

Zvečer ob 20. uri, pa se obeta nekaj zelo zabavnega tudi v klubu KGB – Zaključna zabava 18. Slovenskih dni knjige v Mariboru s KARAOKAMI. Tudi letos se bodo znane osebnosti z mariborske kulturne in družbene scene preizkusile v vlogi pevcev. Karaoke obsegajo izbor desetih skladb priljubljene slovenske popevke, za katere so besedila napisali priznani slovenski pesniki (Strniša, Minatti, Košuta, Ježek idr.). Izbor pesmi sta pripravila vodja festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru in pesnica  Petra Kolmančič ter književnik Rok Vilčnik, izvedbo glasbe pa smo zaupali odličnemu skladatelju Sebastijanu Duhu. Pripravili smo tudi projekcije besedil. Tega ne smete zamuditi!

Kaj lepega pa prinaša sobota, 25. aprila 2015?

V atriju Vetrinjskega dvora vas med 10. in 13. ter med 15. in 18. uro pričakuje Čitalnica na dvorišču: Dan zemlje. V soboto nudijo zdravo in udobno srečanje s knjigo: Bolje branje kot nerganje – prebiranje knjig z njihovih knjižnih polic, ponujajo menjalnico knjig Knjižna bolha, ustvarjalnice pod milim nebom (prispevek 1 €), ob 17. uri pa vabijo na predstavo Pravljice na koncu mavrice.

V soboto zvečer ob 19. uri pa vabimo v dvorano Vetrinjskega dvora na dogodek Medkulturni Maribor – Večer mnogih kultur, na projekcijo filma Arabske podobe v Sloveniji in na ogled izseka iz gledališke predstave Afrika – Slovenija ekspres.

S tem dogodkom se od vas poslavljajo letošnji 18. Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga 2015.

V imenu organizatorja in partnerskih organizacij se vam zahvaljujemo za spremljanje in obiskovanje dogodkov ter upamo, da je vsak našel nekaj zase,.

Nasvidenje prihodnje leto!

Foto: 12. maraton rap in hip-hop poezije (2014), arhiv MKC Maribor