Otvoritev knjižnega sejma


18.2. 2016; 10:00 ; Grajski trg, Vetrinjski dvor

OTVORITEV KNJIŽNEGA SEJMA

 

KNJIŽNI SEJEM ODPRL VRATA NA 19. SLOVENSKIH DNEVIH KNJIGE V MARIBORU

Po burnem vikendu, ki je potekal v znamenju literarno-nogometne naveze med slovensko in avstrijsko ekipo literatov, ki se je končala s 3:1 za slovensko reprezentanco, je za nami tudi ponedeljkova otvoritev knjižnega sejma. Ob 9 h so Grajski trg zasedle založbe, ki so na stojnicah predstavile letošnje knjižne uspešnice, novitete in ostali program po znižanih cenah. Med založbami smo lahko zasledili KUD Sodobnost International, Založbo Pivec, Zavod Litera, Založbo Didakta, Založbo Družina, Mohorjevo založba Celovec, K naravi ter Društvo ljubiteljev knjig Ciproš. Ob 10 h je moderatorka Petra Bauman na oder priklicala snovalki ulične razstave Oblečene knjige, mlado oblikovalko Mojco Bernjak in mentorico na Fakulteti za strojništvo, dr. Sonjo Šterman, ki sta predstavili koncept te inovativne razstave, na kateri se s svojimi izdelki predstavlja kar 11 študentov 1. Letnika programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja s Katedre za tekstilne material in oblikovanje ter samostojna oblikovalka z avtorsko kolekcijo knjižnih oblek Pametni ovitek -zaščitek. Oblečene knjige boste lahko občudovali vse do sobote, ko bo sejem zaprl svoja vrata. Na Grajskem trgu in odru smo dopoldne in popoldne lahko zasledili tudi nekam zamišljenjega Hamleta, ki je mimoidoče pozival k postavljanju vprašanj in iskanju odgovorov, ki jih je ponujal v lično narejeni lobanji, ki je delo kiparja Jožeta Šubica.  Ob 11 h je Andrej Predin predstavil svojo otroško slikanico Čebula grdula, ki sta jo zasnovala skupaj z bratom, ilustratorjem Rokom Predinom. Po pripovedovanju so otroci narisali svojo verzijo Čebule grdule, za njimi pa je oder zasedel Elvis Berljak s kantavtorskim nastopom, ki ga je poimenoval April maja&Poletni smeh. Kljub mrzlemu vremenu in oblakom, se je na trgu zbralo precej ljudi, ki so prisluhnili žametnemu glasu tega vsestranskega ustvarjalca. 

Ob 13 h smo lahko prisluhnili srednješolskemu literarno-glasbenemu maratonu, na katerem sta se predstavili glasbeni zasedbi z vokalistko Noo Vilčnik - Nino Vreča in bend ter skupina Among Twisted. Med rockovskimi ritmi, ki so privabili marsikateri pogled, je za nekaj minut zmanjkalo elektrike, vendar to ni ustavilo mladih, da zabave ne bi nadaljevali. Za njimi je potekal skupinski nastop udeležencev delavnice pisanja blogov z mentorjem Jašo Lorenčičem in pisci Luko Baumanom, Mašo Kolenko, Špelo Žagar, Nejcem Rajhom in Tonjo Jelen. Ob 16 h je potekala razprava o študentski percepciji leposlovja z naslovom Kaj berejo študentje?, na kateri so sodelovali uredniki študentske literarno-jezikoslovne revije Liter jezika - Urška Kac, Barbara Mastnak in Nina Ditmajer, ki so postregli s svojim pogledom na literaturo in študentsko življenje. Za njimi so oder zasedli taborniki XI SNOUB Miloša Zidanška v Mariboru, ki so prebirali dogodivščine Skavta Petra ter ob glasbeni spremljavi Ariele Herček in Sama Mladiča zapeli taborniške pesmi in himne.

Tudi v atriju Vetrinskega dvorca je bilo medtem zanimivo – obiskovalci so lahko menjali knjige inprelistavali revij ter prisluhnili branju pravljic, popoldne pa se preizkusili v ustvarjalni delavnici z naslovom Kamen pripoveduje. Ob 17 h se je odvila plesno-glasbeno igrano predstava z naslovom Freeze v izvedbi English Kids Theatre.

Dan so obiskovalci lahko zaključili v lokalu KGB, kjer je ob 20 h potekal pravljični večer za odrasle z naslovom Meandri pripovedi, na katerem so se preizkusili številni bolj ali manj znani pripovedovalci in ustvarjalci. Simona Kopinšek in Tibor Hrs Pandur sta svojo indijansko pravljico o padlem drevesu posvetila nedavno preminulima Vesni Spreitzer in Tomažu Pandurju. S svojevrstno atmosfero in močno zgodbo sta med obiskovalci ustvarila globok vtis in za sabo pustila poučen nauk o razliki med tišino in molkom ter o tem, kako je sobivanje rastlin, živali in ljudi nadvse pomembno za naš razvoj in obstoj planeta. Za njima je nastopil Robert Kereži, ki je z domiselno ljubezensko zgodbo o paglavcu in gosenici, ki skozi transformacijo osvojita pomemben nauk o tem kako gre ljubezen dejansko skozi želodec, nasmejal publiko in jih seznanil z tradicionalno japonsko pripovedno tehniko kamišibaj. Agica Kovše nam je v pohorskem narečju povedala zgodbo o dveh bratih in zelencu, ki govori o tem kako lahko obdržimo denar in dušo, ne da bi jo pri tem prodali hudiču. Petra Bauman pa se je predstavila z zgodbo o pesniku in filozofu Valeryju in ponudila ogledalo egoistom. Največji aplavz je požel Zdravko Duša, scenarist, urednik in prevajalec, ki je na hudomušen način pripovedoval zgodbo o treh hčerah, ki so zgrmele skozi vrata pekla in pri tem celo ukanile hudiča. Lahko rečemo, da so Meandri pripovedi segreli prezeble obiskovalce, ki so ob sproščeni debati nazdravili zanimivemu tednu, ki še prihaja...

Miša Gams  


Foto: Andrej Firm