Ponedeljek v znamenju otvoritve knjižnega sejma


Po športnem vikendu, na katerem so si nekateri temeljito pretegnili noge, drugi pa zgolj oči in ušesa, vas vabimo na teden, ki bo potekal v znamenju knjižnega sejma. Otvoritev bo potekala ob 10 h na Grajskem trgu, kjer se bodo letos predstavile založbe kot so KUD Sodobnost International, Založba Pivec, Zavod Litera, Društvo za informiranje o islamu, Založba Didakta, Založba Družina, Mohorjeva založba Celovec, K naravi, Društvo ljubiteljev knjig Ciproš, Knjižnica tete Rose in Založba MAUS. Ob   programu, ki ga bo moderirala Petra Bauman, si lahko ogledate ulično razstavo Oblečene knjige, na kateri sodelujejo študenti 1. letnika programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja s Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje na Fakulteti za strojništvo. V atriju Vetrinjskega dvora bo med 10.00 in 13.00 potekalaČitalnica na dvorišču, v kateri si boste lahko zamenjali knjige in se v miru prepustili poglabljanju v raznovrstno literaturo.

Vse tiste, ki boste ostali doma, pa vabimo na spremljanje radijske tribune z naslovom S KAKŠNIMI MLINI NA VETER SE BORI SLOVENSKI LITERAT DANES?, ki se bo odvila ob 9.30 na Radiu Maribor. Na njej bosta sodelovala pisatelj Tone Partljič ter prevajalka dr. Barbara Pregelj, moderirala pa bo Simona Kopinšek.

Za vse ljubitelje performansa in interaktivnega dogodka imamo v ponudbi tudi vabilo na ulični performans z naslovom Biti ali ne biti? Med 10.00 in 12.00 ter med 14.00 in 15.00 lahko svoje eksistencialne težave rešujete s Hamletom, ki vam bo ponudil lobanjo, v kateri se nahajajo odgovori na vaša vprašanja v obliki Shakespearjevih verzov.

Ob 11 h bo na Grajskem trgu potekala predstavitev slikanice Andreja in Roka Predina o Čebuli grduli z zabavnim iskanjem alternativnih koncev pripovedke. Pol ure kasneje boste na stojnici knjižnega sejma lahko prisluhnili grafični tehnologinji Tanji Štefanec, ki se bo spopadla z vprašanjem Kako nastane knjiga. Obenem bo predstavila delovanje knjigoveznice Enote za pridobivanje in obdelavo knjižničnega gradiva Univerzitetne knjižnice v Mariboru. Obiskovalci sejma se bodo lahko seznanili s postopkom nastanka in vezave knjige. Ob zvokih kladiv in ročnih preš ter napenjalnikov za šivanje knjižnih pol se bo za trenutek odprl pogled v Gutenbergovo knjigoveznico in zgodovino mariborskega knjigoveštva.

Ob 12 h bo na Grajskem trgu potekal kantavtorski nastop Elvisa Berljaka z naslovom April maja & Poletni smeh. Med poslušanjem ubranih ritmov boste imeli do 15 h priliko sodelovati v pisanju zgodbe, ki bo zasnovana na stavku iz Cervantesovega Don Kihota. Vsak mimoidoči bo lahko dodal en stavek, ki ga bo natipkal na pisalni stroj. Najbolj uspele zgodbe bodo objavljene na spletni strani festivala.

Otroke in odrasle ljubitelje pravljic vabimo ob 12.45 v atrij Vetrinskega dvorca, kjer boste lahko v Čitalnici na dvorišču prisluhnili branju pravljic, med 16.00 in 19.00 pa boste na istem mestu lahko sodelovali v ustvarjalni delavnici z naslovom Kamen pripoveduje.

Popoldansko dogajanje na Grajskem trgu bo zelo pestro - ob 13 h lahko prisluhnete srednješolskemu literarno-glasbenemu maratonu, ki ga prireja Prva gimnazija Maribor, ob 15 h bo potekal skupinskinastop udeležencev delavnice pisanja blogov z mentorjem Jašo Lorenčičem, ob 16 h pa bo potekala razprava o študentski percepciji leposlovja z naslovom Kaj berejo študentje?, na kateri bodo sodelovali uredniki študentske literarno-jezikoslovne revije Liter jezika, ki izhaja pod okriljem Oddelka za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Ob 17 h bo potekal pevski nastop tabornikov z naslovom TABORNIŠKA PESEM IN ZGODBA, na katerem se bodo predstavili taborniki XI. SNOUB Miloša Zidanška Maribor in sicer vodi Lisičk, Mečaric in Mravljic ob glasbeni spremljavi Ariele Herček in Sama Mladiča ter branje dogodivščin Skavta Petra izpod peresa Frana Milčinskega.

Na Mariborskem društvu za cerebralno paralizo Sonček bo ob 16.30 potekala Knjižna akcija Humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor z naslovom Podarimo knjigo in besedo.

Ob 17 h si v atriju Vetrinjskega dvorca lahko ogledate plesno-glasbeno igrano predstavo z naslovom Freezev izvedbi English Kids Theatre iz sklopa šolske odrske produkcije Predstava nas zabava Čitalnice na dvorišču.

Ob 20 h zvečer pa si le vzemite čas za obisk pravljičnega večera za odrasle z naslovom Meandri pripovedi v KGB, na katerem bodo pripovedovalci Zdravko Duša, Petra Bauman, Robert Kereži, Tibor Hrs Pandur in Simona Kopinšek na doživet način pripovedovali zgodbe.