Drugi dan v znamenju nastopa Milana Jesiha in Slavka Pregla


Po ponedeljkovi otvoritvi knjižnega sejma bo torek potekal v znamenju dveh osrednjih gostov festivala - pisatelj Slavko Pregl se bo predstavil ob 10 h na Grajskem trgu z zbirko kratkih zgodb z naslovom Pravljice za punce, fante in vse ostale, ob 14 h pa bo nastopil na Pedagoški fakulteti, kjer bo z dr. Dragico Haramijo spregovoril O potepanju, mozoljih, ljubezni in vseh drugih pomembnih rečeh, ki se pojavljajo v njegovih delih.

Med 10.00 in 12.00 ter med 14.00 in 15.00 se boste v performansu z naslovom Biti ali ne biti? lahko rokovali s Hamletom in z roko premešali misli v njegovi lobanji, ki je inovativno delo umetnika Jožeta Šubica, ter izžrebali Shakesperjevo misel, ki odraža vaše stanje oz. počutje.

Čitalnica na dvorišču, ki se nahaja v atriju Vetrinjskega dvora, bo med 10.00 in 13.00 zopet primeren prostor za počitek, izmenjavo in branje knjig, medtem ko boste ob 12.45 lahko prisluhnili pravljicam, ki se nahajajo na koncu mavrice, med 16.00 in 19.00 pa se boste lahko pridružili ustvarjalni delavnici. Ob 17 h si lahko ogledate gledališko predstavo z naslovom Krastača v izvedbi skupine Smrk-av-ci OŠ Lovrenc na Pohorju iz sklopa šolske odrske produkcije Predstava nas zabava.

Tudi dogajanje na Grajskem trgu bo čez dan sila pestro: ob 11.00 bodo oder zasedli dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki bodo priredili Literarno-glasbeni maraton, ob 11.30 boste lahko prisluhnili postopku izdelave in vezave knjig v izvedbi knjigoveznice iz Enote za pridobivanje in obdelavo knjižničnega gradiva Univerzitetne knjižnice Maribor, ob 12.00 bodo Grajski trg preplavili revolucionarni napevi kantavtorice, pesnice in skladateljice Ksenije Jus. Med 12.00 in 15.00 pa ste vljudno vabljeni, da prispevate svoj stavek v sklopu interaktivne literarne ulične instalacije z naslovom Stroj za zgodbe, katero bodo s pomočjo citata iz Don Kihota zasnovali kar mimoidoči sami. Ob 14.00 bo na Grajskem trgu potekala ustvarjalna delavnica Lihožerci se vračajo! s pravljičarko Simono Kopinšek, na kateri boste lahko izdelovali inovativne papirnate nogavice. 

Pestro bo tudi v Literarni hiši Maribor, kjer se bodo ob 17 h predstavili avtorji iz glasil dnevnega centra Ozara in Šent-Lent, in v galeriji Media Nox, kjer bo potekala otvoritev razstave Knjiga umetnika, na kateri bodo razstavljali avtorji kot so Petra Kapš, Jože Slaček, Jože Šubic, Borut Popenko, Zora Stačič, Tanja Lažetić, Dejan Habicht in Tadej Pogačar.

Ob 18 h boste lahko prisluhnili literarnemu recitalu z naslovom Besedno valovanje, ki bo potekalo na temo Hamleta in Don Kihota na Radiu Maribor.

Ob 19 h bo v veliki dvorani Lutkovnega gledališča v Mariboru potekal pogovor z osrednjim gostom festivala - Milanom Jesihom, ki gabo vodila Darka Tancer-Kajnih. Če želite izvedeti kaj tega pesnika, dramatika in avtorja radijskih, televizijskih in lutkovnih iger žene