Gostili bomo češko pisateljico Doro Kaprálovo

V okviru mednarodnega projekta Drugo mesto bo v Mariboru konec maja in junija 2024 gostovala uveljavljena češka pisateljica Dora Kaprálová.

 

Mednarodni projekt Drugo mesto je zasnovala češka založba Větrné mlýny, ki bo v sodelovanju s partnerji v letu 2024 v petih evropskih mestih Wroclawu, Kutaisiju, Prešovu, Leipzigu in Mariboru na enomesečnih pisateljskih rezidencah gostila uveljavljene češke pisatelje in pisateljice, ki bodo raziskovali druga največja mesta Poljske, Gruzije, Slovaške, nemške zvezne dežele Saške in Slovenije. Pisatelji in pisateljice bodo v obliki literarnih esejev pripravili prav posebne vodiče po teh mestih, ki bodo skušali ujeti specifičen genius loci posameznega kraja.

Maribor bo junija obiskala Dora Kaprálová (Brno, 1975), uveljavljena češka pisateljica, publicistka in kritičarka, ki bo nastanjena v Hostlu Pekarna Mladinskega kulturnega centra Maribor pod okriljem literarnega programa MKC Črka, ki sodeluje kot partner založbe Větrné mlýny.

Dora Kaprálová od leta 2008 kot svobodna pisateljica in novinarka živi v Berlinu. Je avtorica nagrajenih proznih del, piše kratko prozo, reportaže, igre in scenarije, ustvarja radijske dokumentarce in knjige za otroke.

Njena dela so bila prevedena v številne jezike. Leta 2016 je prejela nemško-češko novinarsko nagrado.

 

Maribor in njegov mestni značaj bo pisateljica raziskovala konec maja in junija 2024, ko se bo srečala z nekaterimi vidnimi imeni mariborske pisateljske in kulturne scene ter skušala duha mesta zapopasti tudi skozi njihovo optiko.


Dodatne informacije: petra.kolmancic@mkc.si