Znane so avtorice_ji najboljših študentskih intermedijskih projektov festivala MFRU30

30. mednarodni festival računalniške umetnosti

Znane so avtorice_ji najboljših študentskih intermedijskih projektov festivala MFRU30!

Mladinski kulturni center Maribor je v okviru 30. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti (krajše MFRU30) objavil javni poziv za prijavo študentskih intermedijskih umetniških projektov za študentsko nagrado festivala MFRU 2024. Na poziv se je prijavilo štirinajst študentk_ov z enajstimi projekti.

Člani strokovne žirije Maja Burja, Simon Streljaj Gmajner in Lara Mejač so soglasno odločili, da:

  1. nagrado prejmejo Senka Milutinović: Momentary Lapse in Memory,

  2. nagrado prejme Lazar Mihajlović: Dreamer in

  3. nagrado prejme Ana Evtić: Time Continuum.

Vsi prejmejo denarne nagrade in imajo možnost predstavitve projektov v mesecu oktobru v okviru festivala MFRU30. Razstava bo v času festivala na ogled v razstavišču Kulturnega inkubatorja. Iskrene čestitke vsem nagrajencem!

PREDSTAVITEVE NAGRAJENIH AVTORJEV IN ŠTUDENTSKIH INTERMEDIJSKIH PROJEKTOV

PRVA NAGRADA

Senka Milutinović: Momentary Lapse in Memory

Študentski projekt, prejemnik 1. nagrade

Glavno študentsko nagrado MFRU 2024 žirija podeljuje Senki Milutinović za kompleksen multimedijski raziskovalni projekt Momentary Lapse in Memory.

Delo osvetljuje osebne zgodbe in izkušnje NATO-vega bombardiranja Jugoslavije leta 1999. Povračilni odgovor na etnično čiščenje Albancev in opresivni režim Slobodana Miloševića sta pustila globoke sledi na okolju in družbenem tkivu Beograda, mesta, v katerem so se nekaj tednov pred tem rodili Milutinović. Dogodek nedavne zgodovine je obenem del njihove osebne in kolektivne preteklosti, a tudi nejasno obdobje, na katerega nimajo lastnih spominov.

Kot obiskovalka_ec v domačem in obenem tujem območju so skozi serijo intervjujev popisali pripovedi prijateljev in družinskih članov, ki so se med bombardiranjem nahajali na najbolj prizadetem območju. Na podlagi ustnih pričevanj, ki jih luknjajo čas, pozaba, nenehno vračanje k preteklosti in travme, so rekonstruirali fragmentirane objekte njihovih spominov v obliki spominskih prostorov, v katere se umeščajo izseki pogovorov, podobe in zvoki. V procesu pozornega arhiviranja delcev in detajlov, ki niso del velikih pripovedi, so postali aktivni del pripovedovanja ljudi, nova prizorišča spomina pa gradijo z upoštevanjem krhkosti, nelinearnosti in kolektivnosti spomina. Pri tem kritično vztrajajo pri pomembnosti skupnostnih in medgeneracijskih praks arhiviranja, ki se oblikujejo izven institucionalnih okvirov.

Zbrane pripovedi in spomine so izvirno in tehnološko spretno materializirali v obliki interaktivnega digitalnega okolja na spletu. Raziskovanje tega prostora vsakič znova poteka drugače in omogoča upiranje hierarhizaciji, linearizaciji in instrumentalizaciji pripovedi. Projekt, ki ga je mogoče izkusiti tudi kot prostorsko instalacijo, spremlja pa ga kritičen in avtobiografski esej, je izpeljan dosledno in premišljeno nagovarja vloge raziskovalcev in pripovedovalcev zgodovine. Obravnave politične tematike se avtor_ica lotevajo na poglobljen in skrben način, pri tem pa namesto relativizacije ali polarizacije pri spominjanju predlagajo pomnožitev pogledov in odločno zavračanje vseh oblik nasilja – tudi pripovedi.


DRUGA NAGRADA

Lazar Mihajlović: Dreamer

2. nagrada DREAMER

Žirija drugo študentsko nagrado MFRU 2024 podeljuje Lazarju Mihajloviću za delo Dreamer, ki skozi kodiranje v živo in s pomočjo umetne inteligence raziskuje nezavedno v izmenjavi med nastopajočim in občinstvom v odprti performativni situaciji.

Med prejetimi prijavami je delo izstopalo po vsebinski in tehnični zaokroženosti, ki na inovativen način prepleta vizualno in zvočno z uporabo sintetičnih in improvizacijskih tehnoloških pristopov, pri čemer izpostavlja tehnološke procese, ki so običajno v ozadju. Zaradi dinamične narave dela, ki se z vsako implementacijo nadgrajuje in spreminja, komisija drugo nagrado in možnost razstavljanja vidi kot priložnost za novo kontekstualizacijo dela in spodbudo k nadaljnjemu vsebinskemu in tehničnemu razvoju.


TRETJA NAGRADA

Ana Evtić: Time Continuum

3. nagrada, time continuum

Tretjo študentsko nagrado MFRU 2024 žirija podeljuje Ani Evtić za umetniško intervencijo Time Continuum, ki raziskuje mnoge dimenzije in razumevanja časovnosti. V delu osebni arhivski material uporabi za konstrukcijo hipnotičnega in razvejanega toka časa in prostora v nenehni preobrazbi, ki palimpsest vsakdanjika preobraža v meditativno in spekulativno potovanje.

Prijavo Ane Evtić komisija vidi kot obetaven projekt, ki v obliki prostorske instalacije uspešno pretvarja osebne posnetke v dinamične podobe, ki se poskušajo izmuzniti časovnim in prostorskim omejitvam. Komisija meni, da ima delo izrazit potencial, da svoje potopitveno okolje še dodatno razvije v dialogu z novim razstavnim prizoriščem in kontekstom.