Mariborski dijaki se bodo udeležili evropskega inovacijskega tabora

PROJEKT INNOVATORY

Mariborski dijaki se bodo udeležili evropskega inovacijskega tabora

Dijaki s Portugalske, Litve, Romunije, Grčije, Srbije in Slovenije se bodo ob koncu oktobra s svojimi zmagovalnimi družbeno-odgovornimi inovacijami zbrali na mednarodnem inovacijskem taboru v Cluj-Napoci (Romunija). Med njimi bodo tudi mariborski dijaki.

V minulih mesecih in tednih so se dijaki v šestih evropskih državah na delavnicah v okviru projekta European Innovatory, ki ga financira program Erasmus+, ukvarjali s problemi in priložnostmi v svojih okoljih, skozi proces oblikovalskega mišljenja (“design-thinking”) pa so razvijali inovacije, ki bi te probleme lahko rešile.

V Mariboru se je delavnic udeležilo osem ekip dijakov Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor, ki so razmišljali o inovacijah, ki bi reševale izzive s področja prometa, okolja, stanovanjske problematike in izobraževanja.

Ob zaključku procesa so vse ekipe izbrane problematike in svoje ideje predstavile v Kulturnem inkubatorju na dogodku “Maribor SpeakOut Day”, strokovna komisija v sestavi dr. Kaja Pogačar – Fakulteta za arhitekturo, gradbeništvo in prometno inženirstvo, dr. Luka Lubi – Urad za mladino, Mestna občina Maribor, Lina Valant Sičanović, Mladinski kulturni center Maribor, pa je izbrala tri, ki so se odrezali najbolje.

Prvo mesto je osvojila ekipa “Šola za lajf” (Manca Kumer, Tjaša Poš, Anej Murko, Tjaša Vogrin), ki je ponudila ogledalo in razmislek o preživetosti šolskega sistema, drugo mesto ekipa “Ekohoop” (Rok Jagrinec, Dino Draganić, Žiga Nipič, Filip Fekonja), ki je razvila idejo o zabavnih koših za odpadke, ki bi motivirali mlajše, da ne puščajo smeti za seboj, tretje pa skupina “Maribor brez praznin” (Ana Sever, Žak Pivec, Aleš petrovič, Vid Repnik), ki je predstavila idejo, kako bi lahko ogromno praznih stanovanj v Mariboru ponudili mladim.

Sabina Stipanovič, Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor, je delila svoje vtise:

“Vzdušje na delavnicah je bilo zelo sproščeno, pri dijakih je bilo opaziti veliko sodelovanja in zagnanosti. Ves proces je pokazal, kako pomembno je delo v skupini, kjer različne perspektive prispevajo k boljšim rešitvam. Nekatere ideje imajo tako velik potencial, da jih bi bilo vredno razvijati še naprej.”

 Prvouvrščeni ekipi sta se s tem uvrstili na Evropski inovacijski tabor (European Innovatory Camp), ki bo potekal konec oktobra v Cluj-Napoci v Romuniji, kjer bosta skupaj s sovrstniki s Portugalske, Litve, Romunije, Grčije, Srbije razvijali inovacije za boljšo Evropo.

Avtor prispevka: Željko Milovanović

Fotografije: Mitja Lorenčič


Projekt poteka v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor, ki je partner projekta European Innovatory, v okviru programa Erasmus+. Vodilni partner je organizacija PONT Group (Romunija).