HOP praznuje z izjemnim obiskom in uvrstitvijo med najboljše v državi

V Hostlu Pekarna, ki deluje pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC Maribor), smo ob zaključku poletne turistične sezone zadovoljni. Med 1. junijem in 31. avgustom smo v hostlu zabeležili 2438 nočitev, kar je 490 nočitev več kot v enakem obdobju leta 2022, ko smo našteli 1948 nočitev. Hkrati Hostel Pekarna tudi letos ostaja med tremi najlepšimi in najgostoljubnejšimi mladinskimi prenočišči v državi. Na spletnem glasovanju kampanje Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki jo vsako leto organizira Turistična zveza Slovenije, je Hostel Pekarna namreč zasedel tretje mesto.

 

Hostel Pekarna (HOP) je med 1. junijem in 31. avgustom 2023 zabeležil 2438 nočitev, s čimer smo že presegli statistiko obdobja pred pandemijo koronavirusa. Leta 2019 je na primer Hostel Pekarna v enakem obdobju treh poletnih mesecev zabeležil 2116 nočitev, leta 2018 pa 1701 nočitev.

Med gosti še vedno prevladujejo gosti iz tujine. Domači gosti so opravili 489 nočitev, gosti iz tujine pa 1949, kar predstavlja 54 odstotkov vseh nočitev. Največ tujih gostov je v Hostel Pekarna pripotovalo iz Poljske (250 nočitev), Islandije (240 nočitev), Nemčije (237 nočitev) in Italije (111 nočitev).

 

MED OFEMOM 2023 GOSTILI MLADE ŠPORTNIKE

V omenjenem obdobju so največ nočitev opravili gosti, stari med 19 in 27 let, sledijo gosti nad 41 let starosti. Med 1. junijem in 31. avgustom smo v Hostlu Pekarna zabeležili 553 nočitev gostov, starih do 18 let. Za primerjavo: v letu 2022 smo v celem letu 2022 zabeležili 716 nočitev gostov, starih do 18 let. Letošnje povečanje gostov te starostne skupine je posledica Olimpijskega festivala evropske mladine 2023 (Ofem 2023), ki je julija potekal v Mariboru, med tistimi, ki so mladim športnikom v času festivala nudili prenočišče, pa je bil tudi Hostel Pekarna. Gostili smo mlade športnike iz Islandije in Malte.

»V Hostlu Pekarna je vsako poletje zelo veselo in osebno se sama tega časa v letu še posebej veselim. To je obdobje, ko se v HOP srečujemo z res pisano druščino gostov iz vseh koncev sveta. Letošnje poletje pa je bilo v HOP zaradi Ofema še bolj posebno. Gostiti toliko mladih, že vrhunskih športnikov, iz toliko različnih disciplin, je bilo resnično privilegij. Spoznavati njih, njihovo kulturo, navade, jezik, jim pomagati, ko so to potrebovali, pranje in sušenje pisanih dresov, ki so jih s ponosom nosili na tekmovanjih, spremljati njihovo veselje ob dobrih rezultatih in njihovo žalost ob tistih manj dobrih ... Vse to in še več je popestrilo dogajanje v hostlu. In bilo je odlično. In da, tega si želimo še več. Da zaradi mladih, na katerih svet stoji, še bolj živijo HOP, Maribor in celotna regija.«

Vodja Hostla Pekarna Maja Stoporko

Prenočevanje športnikov, ki so tekmovali na Ofemu 2023, je vplivalo tudi na statistiko trajanja bivanja gostov v hostlu. Še vedno prevladujejo gostje, ki so v Hostlu Pekarna prespali eno noč, teh je 759, medtem ko smo v obdobju med 1. junijem in 31. avgustom 2023 gostili 38 mladih športnikov, ki so v Hostlu Pekarna bivali osem noči, s čimer smo že presegli število gostov, ki so osem ali več noči v Hostlu Pekarna bivali v preteklih letih. V dvanajstih mesecih leta 2022 je bilo na primer zgolj devet gostov, ki so ostali osem noči, medtem ko je devet ali deset noči v Hostlu Pekarna v celotnem lanskem letu ostalo skupno 19 gostov.

 

HOSTEL PEKARNA OSTAJA MED NAJBOLJŠIMI TREMI

Tudi v letošnjem letu Hostel Pekarna sodeluje v kampanji Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna, v sklopu katere izbirajo najgostoljubnejše mladinsko prenočišče. Glasovanje po izboru občinstva je že zaključeno, Hostel Pekarna pa se je uvrstil na tretje mesto, s čimer smo ponovili lanskoletni uspeh. Prostore hostla si je že ogledala tudi strokovna komisija, ki je Hostel Pekarna prav tako uvrstila med tri najgostoljubnejša mladinska prenočišča v Sloveniji. Končna razvrstitev prvih treh mladinskih prenočišč bo znana med 13. in 15. novembrom na Dnevih slovenskega turizma, ki jih Turistična zveza Slovenije letos organizira v Novi Gorici.

Leta 2022 je Hostel Pekarna po oceni strokovne komisije zasedel tretje mesto, v letih 2021 in 2017 je bil razglašen za najgostoljubnejše mladinsko prenočišče, v letih 2016, 2019 in 2020 pa se je uvrstil na drugo mesto.

»Veliko nam pomeni, da ostajamo med »top 3« mladinskimi prenočišči v Sloveniji, saj to potrjuje, da delamo v pravi smeri: odločitve, da pridobimo trajnostni certifikat, da postanemo hostel, ki je kolesarjem in pohodnikom prijazen, da smo predavalnice opremili s slušnimi induktivnimi zankami, da gostom omogočamo različne načine podajanja povratnih informacij o bivanju pri nas, ki jih nato tudi, kolikor se le da, upoštevamo, so vse koraki, zaradi katerih, nas, verjamem, strokovna komisija že več let zapored uvršča med najlepša in najgostoljubnejša mladinska prenočišča. Glede na to, da se je letos na natečaj Turistične zveze Slovenije v kategoriji mladinskih prenočišč prijavilo največ mladinskih prenočišč v zadnjih letih, pa smo zato uvrstitve med najboljšo trojico še toliko bolj veseli (v kategoriji mladinska prenočišča je bilo letos prijavljenih deset mladinskih prenočišč iz celotne Slovenije).«

Direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor Marja Guček.

Odlični rezultati, ki jih je Hostel Pekarna dosegel v spletnem glasovanju in po mnenju strokovne komisije, so rezultat dobrega dela preteklih dvanajstih let in želje po doseganju visokih ciljev. Hostel Pekarna se tako ponaša s trajnostnima znakoma HI-Q&S in Slovenia Green Accomodation, s podpisom zaveze Majn plastike, več trajnosti, smo se zavezali k izločitvi nekaterih plastičnih artiklov za enkratno uporabo iz poslovanja, prav tako pa je Hostel Pekarna kolesarjem in pohodnikom prijazno prenočišče. To pomeni, da imajo kolesarji in pohodniki pri bivanju v hostlu popust, kar se že odraža predvsem na povečanem številu kolesarjev, ki se odločijo za bivanje v Hostlu Pekarna.

 

HOP S POPUSTOM PRAZNUJE 12. ROJSTNI DAN

Ob preteklih uspehih pa smo v Hostlu Pekarna pogled že usmerili v prihodnost. Hostel bo 21. septembra 2023 namreč praznoval svoj dvanajsti rojstni dan. Na ta dan si boste lahko v oddaji Dobro jutro na prvem programu Televizije Slovenija pogledali posebno reportažo o Hostlu Pekarna, ki jo pripravila mariborska novinarska ekipa oddaje. Ob pihanju dvanajstih svečk pa si bo ekipa Hostla Pekarna med drugim zaželela tudi, da bi bilo še več zadovoljnih in srečnih gostov, ki bi iz Hostla Pekarna in Maribora odnesli prelepe spomine. Sigurno bo ekipa naredila vse in še več, da bo temu tako.

 

Nova priložnost za še ugodnejše bivanje v enem od treh najgostoljubnejših mladinskih prenočišč v Sloveniji bo že ob septembrskem praznovanju 12. rojstnega dne Hostla Pekarna. V sklopu praznovanja bomo namreč vsem, ki bodo v hostlu bivali med 21. in 30. septembrom, ponudili 12 % popust na nočitve.