Pred počitnicami še dve pravljični sredi

Na Doživljajskem igrišču se bosta pred poletnimi počitnicami zvrstili še dve pravljični sredi v družbi pripovedovalke Simone Kopinšek. Prva je na vrsti že danes, 14. junija, druga pa v sredo, 28. junija. Obe pravljični sredi bosta potekali od 17. do 19. ure.

Mladinski kulturni center Maribor v okviru Doživljajskega igrišča in literarnega programa MKC Črka namreč pripravlja serijo pravljičarskih in pripovedovalnih nastopov Simone Kopinšek AH seveda! Pravljična sreda! v Malem betnavskem gozdu.

Doživljajsko igrišče tako vsako drugo sredo postaja še malo bolj pravljično, kajti preden se zmrači, se otrokom priduži pesnica, pravljičarka in pisateljica Simona Kopinšek, ki v svoji veliki pleteni košari iz vrbovih vej prinese avtorske pravljice in jih doživeto pripoveduje. Po njenem nastopu lahko svoje pravljičarije z občinstvom delijo tudi otroci, po želji tudi babice, dedki in drugi.


Sreda, 14. junij, 17.00

Pajkodlak in Kresnica

V sredo, 14. junija, bo Simona Kopinšek pripovedovala avtorsko pravljico Pajkodlak in Kresnica, ki je izšla pri Sodobnosti kot pravljiuca v verzih z ilustracijami Kristine Krhin. Avtorica v pravljici odlično ujame odmev gozda in njegovih prebivalcev:  mala Kresnica leti skozi tih nočni gozd, očarana nad svojo zeleno lučko, ko se naenkrat zaplete v gosto mrežo Pajkodlaka. Kaj bo storila? Se bo uspela izmuzniti iz okovov velikega Pajkodlaka? Trepetamo v pričakovanju njenega konca. Pa bo to res njen konec? Ali pa se najde nekdo, ki bo pogumnejši in močnejši od dlakave gozdne pošasti in bo pomagal nesrečni Kresnici?

Sreda, 28. junij, 17.00

Kdo je prebudil sonce?

V sredo, 28. junija, bo Simona Kopinšek pripovedovala pravljico z naslovom Kdo je prebudil sonce? Sonce se je odločilo, da ne bo več sijalo. Zvilo je svoje žarke in leglo v potovalno torbo. A od utrujenosti, ker je sijalo milijone in milijone let, je zaspalo in povsod je nastala tema in z njo en velik nered. A nekdo je letel skozi dolgo nočno nebo in morda, morda se Sonce še ni poslovilo od sveta ...


O simoni kopinšek

Foto: Damijan Kranjc

Simona Kopinšek  deluje na področju kulture kot novinarka, avtorica, voditeljica radijskih in televizijskih oddaj, piska radijskih in televizijskih scenarijev, prav tako vodi nacionalno pomembne kulturne dogodke po vsej Sloveniji in občasno v tujini. Njena vloga delovanja vseskozi prestopa med delovno-ustvarjalno pozornostjo drugim avtoricam in avtorjem  in njeno povsem avtorsko performativno izraznostjo. Dolgoletna sodelavka RTV Slovenija, tako radijskih kot televizijskih uredništev, se je leta 2018 odločila za samostojno umetniško ustvarjanje in danes kot svobodna ustvarjalka deluje predvsem kot snovalka zvočnih knjig, avtorica pravljic, raziskovalka podravske, obsoteljske in haloške dediščine ter odlična pripovedovalka. Literaturo za otroke in odrasle ob knjižnih izdajah objavlja tudi revijalno. Ob tem piše še besedila za slovenske skladatelje in skladatelje, ki dosegajo vrhunske rezultate na državni in mednarodni ravni zborovskega petja ter ustvarja avtorsko glasbo za opremljanje zvočnih knjig.