Čas je za 26. Slovenske dneve knjige v Mariboru

Z otvoritvenim dogodkom in razglasitvijo prejemnice nagrade Vasje Cerarja za vrhunski prevod mladinskega dela se v torek, 30. maja, ob 12. uri začenja 26. izvedba festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru.

Predfestivalsko dogajanje 26. Slovenskih dni knjige je potekalo že aprila ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic, ki ga obeležujemo 23. aprila, osrednje festivalsko dogajanje pa se bo odvilo med 30. majem in 3. junijem 2023 na različnih lokacijah. Festival je iz aprilskega predfestivalskega dogajanja in osrednjega junijskega programa sestavljen že vse od epidemije koronavirusa.

Del aprilskega predfestivalskega programa je bila tudi razglasitev nominirank za nagrado Vasje Cerarja za vrhunske prevode mladinskih del, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev skupaj z MKC Maribor letos podeljuje drugič. Letos so za nagrado nominirane prevajalke Nada Grošelj za prevod knjige November v Mumindolu avtorice Tove Jansson (Mladinska knjiga, 2019), Diana Pungeršič za prevod knjige Zatipk in Flek avtorjev Tomáša Končinskega in Barbore Klárové (Miš, 2021) ter Mateja Seliškar Kenda za prevod romana Lučka Annet Schaap (Sanje, 2019). Prejemnico nagrade bodo razglasili na otvoritvenem dogodku literarnega festivala 26. Slovenski dnevi knjige v Mariboru – ko te napiše knjiga, ki bo v torek, 30. maja 2023, ob 12. uri pod arkadami Univerzitetne knjižnice Maribor.

Moto letošnjega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru se glasi Najdi svojo knjigo, najdi svoj svet.

»Moto smo navezali na skrb vzbujajoči upad bralne kulture, zlasti pri mladih, programsko izhodišče pa je ponovno preizpraševanje vpliva branja elektronskih knjig na zavest mladih.« 

Petra Kolmančič, koordinatorica in vodja programa Slovenskih dni knjige v Mariboru

Ob tem je Petra Kolmančič dodala, da sta v ospredju festivala tudi promocija branja in odkrivanje svetov, ki jih ustvarjajo dobre knjige.

Novinarska konferenca pred 26. Slovenskimi dnevi knjige v Mariboru. Foto: Živa Mijatović

V petih festivalskih dneh bodo 26. Slovenski dnevi knjige v Mariboru ponudili 80 dogodkov in aktivnosti, ki zajemajo tako branja, razstave in razprave, kot tudi nastope. Na dogodkih bo sodelovalo preko 200 nastopajočih, med katerimi bodo tudi mladi pesniki in ustvarjalci.

Vse dni festivala bo na Grajskem trgu tudi knjižni sejem.

»Letos se festival zgošča okoli Grajskega trga, ker bo skupaj s sejmom program čez dan, ob večerih pa se bo dogajanje preselilo v bližnji Vetrinjski dvor. Na knjižnem sejmu se bo predstavilo 25 založb, tako da bo predstavljena bogata knjižna ponudba, od zahtevnejšega leposlovja do lahkotnejših knjig.« 

Nina Medved, koordinatorica knjižnega sejma in spremljevalnega programa knjižnega sejma

Obiskovalce je Nina Medved še povabila, da svojo podporo izkažejo tudi z nakupom katere od knjig, ki jih bo na sejmu nagovorila.

Osrednji gost letošnjega festivala je pisatelj Slavko Pregl, ki bo med drugim v skulpturo Časovna kapsula Jožeta Šubica na otvoritvenem dogodku v torek, 30. maja, prispeval svoj še nikoli prebran izvirni literarni prispevek. 

»Osrednji gost na literarni postaji bo Slavko Pregl. Izpod njegovega peresa je nastal obsežen in žanrsko raznolik opus, ki obsega okoli 50 del, prevedenih v 15 jezikov, kar ga uvršča med sodobne klasike mladinske in otroške književnosti. V njegovih delih je zaznati vedrino, radoživost in humor, hkrati pa skrivajo natančno poznavanje otrok in odsevajo spremembe družbenih norm.«

Martina Magdič, sodelavka Mariborske knjižnice.

Borut Gombač, sodelavec Univerzitetne knjižnice Maribor (UKM), je izpostavil pripovedovalni večer pod arkadami UKM. Univerzitetna knjižnica Maribor je leta 2013 ob svoji 110. obletnici zbrala 110 anekdot o UKM in jih izdala v posebni publikaciji. Deset let kasneje, ob 120. obletnici, bodo nove anekdote in spomini postali jedro pripovedovalnega večera v počastitev 120. obletnice. Zbirali, brali in pripovedovali jih bodo sedanji in nekdanji zaposleni ter uporabniki.

Medtem ko bo Maribor letos prizorišče 26. izvedbe literarnega festivala, pa bo vseslovenska edicija festivala letos zabeležila 28. edicijo. Potekali bodo od 15. do 18. junija v desetih partnerskih mestih: ob Mariboru in Ljubljani še v Murski Soboti, Ormožu, Brežicah, Slovenskih Konjicah, Celju, Škofji Loki, Kopru in Trstu.

Slogan letošnjega vseslovenskega festivala se glasi Na poti v deželo čudes.

»Današnji svet potrebuje več vere v čudeže in to je tisto, kar nam lahko dajo knjige. Verjameva, da knjige spreminjajo nas in posledično svet.«

Nina Kokelj in Luna Jurančič Šribar, snovateljici in vodji festivala.

Celoten program festivala 26. Slovenski dnevi knjige v Mariboru je dostopen tukaj: