Stefan Doepner: Umetnost je od nekdaj povezana s tehnologijo

V Kulturnem inkubatorju je pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC Maribor) in platforme za sodobno raziskovalno umetnost konS v obdobju maj/junij 2023 gostoval nemški umetnik Stefan Doepner, avtor projekta Microbot V.4.

Z odprtjem razstave, ki je v razstaviščnem prostoru Kulturnega inkubatorja potekalo 11. maja 2023, je na ogled postavil proces in dosedanji napredej projekta, v katerem želi velikega robota skrčiti do te mere, da bo ta lahko skozi usta vstopil v človeško telo.

Kot je v videopogovoru izpostavil Stefan Doepner, ki zase prave, da kljub inovativnim pristopom v umetnosti ni inovator, pač pa predvsem umetnik, ga je projekt spodbudil tudi k preizpraševanju povezanosti človeka in stroja ter odnos družbe do sodobne tehnologije. Vprašanje, ki naslavlja tudi trenutni vzpon uporabe umetne inteligence in (vse manjših) robotov pri vedno bolj vsakdanjih opravilih, tudi pri avtorju projekta vzbuja tako vznemirjenje zaradi idej, ki z razvojem tehnologije postajajo izvedljive, kot tudi pomislek o tem, ali bomo tovrstno tehnologijo ljudje (zlo)rabili.

Upam, da bomo majhne robote uporabljali predvsem na področju medicine in da bodo tam tudi ostali.
— Stefan Doepner, avtor projekta Microbot V.4

Več o Microbotu V.4 lahko preberete tukaj. Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora.

Videpogovor in spremno besedilo pripravila Živa Mijatović.


Projekt konS - Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij "Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture".Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.