Športni Maribor: Mladi bi dostopnejši fitnes in sodobnejši letni bazen

Snežni park za bordanje na Pohorju, več ustrezno opremljenih igrišč za športe, kot sta badminton in odbojka na parkovnih površinah, dodaten skate park v mestu, gokardt center, sodobnejši letni bazen in bazen na desnem bregu Drave ter dostopnejši fitnesi in več fitnes naprav za vadbo na prostem so le nekateri predlogi, ki smo jih prejeli v sklopu projekta Športni Maribor: Pobude mladih za aktivno sodelovanje v družbi na področju športnega udejstvovanja.

Foto: Samm Escobar na Unsplash

Osrednji cilj projekta Športni Maribor je mladim omogočiti udeležbo v demokratičnem življenju Evrope z odpiranjem priložnosti za aktivno sodelovanje v civilni družbi. Mlade je namreč potrebno opremiti z znanjem in informacijami o oblikah aktivnega državljanstva ter jih tako opolnomočiti, da bodo pripravljeni deliti svoje želje, potrebe in pobude z odločevalci na lokalni ravni, predstavnike lokalne samouprave in druge odločevalce pa opremiti z orodji in znanjem, kako se približati mladim na njim ustrezen način.

»S pomočjo univerzalnega jezika športa bomo ustvarjali prostor za uresničevanje temeljnih vrednot in načel Evropske unije: enakost, solidarnost, dostojanstvo in trajnostni razvoj.«

Do sedaj smo prejeli preko 600 pobud, med katerimi prevladujejo pozivi mladih k finančno dostopnejši uporabi športne infrastrukture v mestu in k posodobitvam obstoječih objektov, tudi kolesarskih stez. Oblikovali smo tudi že skupino mladih ambasadorjev športnega udejstvovanja, ki prispele pobude pregleduje, maja 2023 pa bomo v okviru mladinskega dialoga zbrane pobude predstavili odločevalcem.

Sledilo bo glasovanje za izbrane pobude, cilj pa je, da eno od prejetih pobud tudi uresničimo.

Če imaš torej idejo, kaj bi se na področju športne infrastrukture v Mariboru še lahko spremenilo, še vedno vabimo k oddaji pobude ali predloga. Morda pa bo prav tvoja tista, ki bo ob zaključku projekta zaživela.


Projekt Pobude mladih za aktivno sodelovanje v družbi na področju športnega udejstvovanje v MKC Maribor izvajamo v sodelovanju z Mestno občino Maribor in Šport Maribor, nosilec izvedbe Olimpijski festival evropske mladine 2023 (OFEM 2023).