MKC Maribor je šel v Planico!

Včeraj smo obiskali Planico!

Natančneje, naša sodelavka Eva Žunec se je v planiškem nordijskem centru udeležila ekskurzije s strokovnim posvetom o trajnostnih dogodkih, ki ga je soorganizirala slovenska fundacija za trajnostni razvoj Umanotera.


Z organiziranim prevozom iz Ljubljane smo pričeli naš doprinos k dogodku, ki je prostregel z predstavitvijo zelenih ukrepov in zanimivih govorcev za okroglo mizo. Okrepčali so nas z lokalnimi in podnebju prijaznejšimi prigrizki, sledil je tudi ogled tekem.

Eva Žunec

Kot so zapisali v Umanoteri, se je strokovni posvet o trajnostnih dogodkihzačel s predstavitvijo Mance Jurca in Ismaela Leitmannstetterja iz organizacije ClimatePartner, v kateri pripravljajo tudi izračun ogljičnega odtisa prvenstva v Planici. Organizacijo dogodkov sta postavila v kontekst podnebne krize in izpostavila področja, kjer imajo organizatorji skupaj z gostiteljsko skupnostjo, lokalnim gospodarstvom in obiskovalci najmočnejše vzvode za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. To so na prvem mestu prevozi (zlasti če so vključeni tudi letalski prevozi) in poraba energije, pa tudi turistične nastanitve in ravnanje z odpadki. 

Fokus vsakega dogodka mora biti preprečevanje in zmanjševanje emisij toplogrednih plinov in drugih škodljivih vplivov na okolje. Uporaba ogljične izravnave je najnižje na hierarhiji ukrepanja in je upravičena samo za emisije, ki jih organizatorji niso mogli preprečiti.” 

Manca Jurca

Okroglo mizo, ki je sledila premoru s podnebju prijaznejšo hrano, ki takemu dogodku tudi pritiče, je moderirala Maja Zalaznikpredsednica strateškega sveta organizacijskega odbora Planice. Razprava se je dotikala različnih vidikov bolj trajnostne organizacije dogodkov, od transparentnega komuniciranja o trajnostnih ukrepih, izbire sponzorjev, pomena dogodkov za promocijo turističnih destinacij, do ustvarjanja koristi za lokalno skupnost. Sodelujoči v razpravi so se strinjali, da trajnostnost na dogodkih ne sme biti odvisna zgolj od dobre volje organizatorjev, temveč mora biti podprta in zahtevana tudi z ukrepi na sistemski ravni, t.j. na ravni občin in države.